Als je om hulp vragen lastig vindt

Klik hier om deze blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Het moederschap is prachtig, maar kan ook veeleisend zijn. Het kent hele waardevolle genietmomenten en kan tegelijkertijd zwaar voelen. Zo zie ik vaak dat moeders, als de kinderen slapen of naar school zijn, allerlei (huishoudelijke) taken uitvoeren, maar geen rust nemen. Of dat ze moe zijn, omdat hun kind ‘s nachts regelmatig wakker wordt en ze dus al maanden, soms jaren, geen goede nachtrust hebben. Of dat ze zich schuldig voelen, omdat ze het idee hebben dat ze te weinig tijd met hun kinderen doorbrengen door werk en huishoudelijke taken.

Soms lijkt het alsof je alles alleen moet dragen, alles alleen moet doen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Delen waar je als moeder tegenaan loopt en om hulp vragen zijn hele krachtige stappen die je laten groeien als moeder. Hoe je dat doet, deel ik met je in deze blog.

In de voorgaande stappen heb ik met je gedeeld waardoor het komt dat je als moeder het moederschap als zwaar kunt ervaren. Wil je weten hoe dat komt, klik dan hier. Ik heb verteld welke 8 stappen je te zetten hebt om dit te doorbreken, rust te voelen en je weer jezelf te voelen als vrouw en moeder, zodat je de vrouw en moeder kan zijn die je wil zijn. Klik hier om de 8 stappen te ontdekken.

Daarnaast heb ik je verteld dat op energetisch en onbewust niveau blokkades en oude patronen opruimen cruciaal is om blijvend rust te voelen. Klik hier om te ontdekken waarom dat is.

Al deze stappen zijn heel erg belangrijk om je goed te voelen, rust te voelen en volledig jezelf te zijn en je leven en het moederschap op je eigen voorwaarden te leven. Dit zijn stappen die je alleen doet, maar het is net zo belangrijk om anderen om hulp te vragen. En dat is iets, heb ik gezien bij mijn klanten, wat de meeste moeders nog niet zo makkelijk vinden. Daarom neem ik je in deze blog hierin mee.

Als je een partner hebt, dan is dit het moment om open met hem of haar te praten of wat je nodig hebt en hoe jullie samen de taken en verantwoordelijkheden kunnen verdelen. Het gaat niet alleen om het delen van wat er dagelijks moet gebeuren, maar het gaat ook om emotionele en mentale steun en begrip voor elkaar. Samenwerken als team op praktisch, emotioneel én mentaal vlak vermindert de druk en creëert ruimte voor groei, zowel als persoon als in jullie relatie.

Open en eerlijke communicatie is de sleutel tot een goede samenwerking. Zorg er dus voor dat jullie allebei de ruimte hebben om je gevoelens en behoeften te uiten. Wat hebben jullie beiden nodig van elkaar. Luister naar elkaar en zoek naar manieren om elkaar te ondersteunen. Maak daarbij concrete afspraken over wie welke taken op zich neemt én deel je eigen dromen en doelen. Bedenk ook eens samen wat jullie willen voor jullie gezin, wat jullie belangrijk vinden. Een gezamenlijke visie, een gezamenlijk beeld versterkt jullie relatie, waardoor je je nog meer gesteund voelt door elkaar.

Als je geen partner hebt, betekent dit niet dat je het helemaal alleen moet doen. Kijk eens om je heen naar andere mensen in je leven die kunnen helpen. Misschien zijn er familieleden, vrienden of andere moeders in de buurt die bereid zijn om een handje te helpen. Het kan zo simpel zijn als een speelafspraak regelen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt. Durf om hulp te vragen en wees niet bang om je netwerk in te schakelen. Mensen om je heen willen vaak graag helpen, maar ze moeten weten dat je het nodig hebt. Als jij het hen niet zegt, dan weten ze niet dat je hen nodig hebt.

Het delen van de zorgtaken en de last van het moederschap is geen teken van zwakte, integendeel. Het getuigt van moed en wijsheid om hulp te aanvaarden en te erkennen dat je niet alles alleen kunt doen. We zeggen niet voor niets “It takes a village to raise a child”. Je hebt hulp nodig en je mag hulp accepteren. Om hulp vragen en accepteren opent de deuren naar rust, goed voor jezelf zorgen en groeien als persoon en als gezin.

Dus, lieve moeder, laat deze stap je herinneren aan dat je niet alleen bent. Er zijn mensen om je heen die klaar staan om je te helpen en te ondersteunen op je reis van groei en transformatie. Durf om hulp te vragen en samen te werken. Samen zijn jullie sterker en kunnen jullie de zwaarte van het moederschap lichter maken.

Weet dat je niet alleen bent en weet dat elke moeder de uitdagingen van het moederschap net wat anders kan ervaren. Wat voor de ene moeder en het ene kind werkt, hoeft niet voor de andere moeder en het andere kind te werken. Het belangrijkste is dat je actief stappen zet om hulp te zoeken of dat nu binnen je relatie is, in je familie, bij vrienden of bij mijn gratis challenge “Rust voor moeders”. In deze 3-daagse challenge krijg je tools aangereikt om rust te creëren in je drukke leven als moeder, zodat je je weer jezelf voelt en je weer jezelf kan zijn als vrouw en als moeder en zo de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.