Wat is het verschil tussen een opstellingsdag met de groep en een privé opstelling?

Als je vastloopt in je leven, als je altijd maar bezig moet zijn en geen rust kan nemen, als je het lastig vindt om te ontspannen, als je altijd verantwoordelijkheden op je neemt (ook die niet van jezelf zijn), als je het idee hebt dat je het niet goed doet als moeder, et cetera, dan zou het heel goed kunnen dat een oorzaak hiervan ligt in je familiesysteem.

Vanuit onze familie krijgen we allemaal bepaalde overtuigingen, gedrag en ‘regels’ mee. Zo kun je bijvoorbeeld geleerd hebben dat je beter niet over je gevoelens kunt praten of dat je vooral hard moet werken en dat je dan pas goed en nuttig bezig zou zijn. Als je het idee hebt krijgt: ‘zo doen wij dat (in deze familie) niet’, dan weet je heel zeker dat het met je familiesysteem te maken heeft.

Deze overtuigingen, dit gedrag en deze ‘regels’ vanuit je familie zorgen ervoor dat je je leven niet op je eigen manier leeft, dat je stress ervaart, dat je druk ervaart en dat je het idee hebt dat je het niet goed zou doen.

Als je dit herkent, dan nodig ik je uit om eens een familieopstelling te doen. Daardoor krijg je inzicht in welke patronen, dus welke overtuigingen, gedrag en ‘regels’ je van je familiesysteem hebt overgenomen die je nu tegenhouden om rust te voelen en om dat te bereiken wat je wil bereiken.

Om een familieopstelling te doen, kun je ervoor kiezen om dit in een groep te doen of 1 op 1 in een privé opstelling. Hieronder leg ik je uit wat het verschil is.

Een familieopstelling 1 op 1

Als je een familieopstelling 1 op 1 doet, dan heb je een afspraak met alleen de begeleider van de opstelling. Je deelt waar je tegenaan loopt. Aan de hand van je verhaal en de informatie over je familie zal de begeleider vragen om bepaalde mensen op te stellen. Dit kun je op verschillende manieren doen en is afhankelijk van hoe degene bij wie je de opstelling doet, werkt.

Het kan zijn dat je met voorwerpen, zoals legopoppetjes of andere poppetjes een opstelling op tafel neerzet. Ook kunnen er andere voorwerpen voor gebruikt worden. Het gaat er vooral om dat je de verhoudingen kunt zien en of je dat met poppetjes doet of met een peper- en zoutstelletje, dat maakt niet uit.

Naast het werken met voorwerpen kan het ook zijn dat je begeleider werkt met placemats of matjes of iets anders op de vloer werkt. Je legt dit op de grond in de ruimte neer, in plaats van op tafel. De begeleider zal één voor één op de placemats of matjes gaan staan om te kijken hoe het op die plek voelt. Zo krijg je informatie over de verhoudingen en krijg je inzicht in de oorzaak van de reden van je afspraak.

Een familieopstelling in een groep

Als je een familieopstelling in een groep volgt, dan zijn er naast de begeleider ook andere mensen aanwezig. Deze mensen zijn representanten. Zodra je jouw opstelling gaat doen, kies je uit de groep een aantal mensen die jouw familieleden representeren. Deze komen in de ruimte te staan, net zoals bij de placemats of matjes als je de familieopstelling 1 op 1 doet.

De representanten vertellen wat ze ervaren op de plek waar ze staan. Op deze manier worden ook de verhoudingen duidelijk en krijg je inzicht in de oorzaak. Vaak wordt er in de opstelling al een beweging gemaakt om ervoor te zorgen dat er meer rust in het systeem komt.

Het verschil tussen een familieopstelling in een groep en 1 op 1

Het grote verschil is dat de familieopstelling in een groep met meer mensen is die continu op de plek van een familielid staan en dat bij 1 op 1 de begeleider de verschillende plekken omstebeurt inneemt. Met een groep kun je dan ook grotere opstellingen doen en 1 op 1 zijn het vaak kleinere opstellingen met minder mensen tegelijkertijd in de opstelling.

Het effect van een opstelling is hetzelfde (rust in het systeem en ruimte om je eigen weg te gaan), afhankelijk van de vraag en of een kleine opstelling voldoende is of dat een grotere opstelling nodig is. Het is dus geheel afhankelijk van je vraag en wat er voor nodig is om inzicht te krijgen. Dit is niet altijd voorafgaand aan een opstelling duidelijk. Het kan dus soms zijn, als je een opstelling 1 op 1 doet, dat de begeleider er tijdens de opstelling achter komt dat een grotere opstelling nodig is. Hij of zij zal je dan adviseren een opstelling in een groep te volgen.

Zou je ook inzicht willen in je familiepatronen en wat je daarin tegenhoudt, zodat je rust en ruimte creëert om te ontspannen, rust te voelen en je leven op je eigen manier te leiden?

Stuur dan een mail naar info@selmavannoije.nl voor meer informatie over het volgen van familieopstellingen bij mij.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en kinderen die onrust ervaren naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door Reiki sessies, Reiki cursussen, familieopstellingen en Luisterkind afstemmingen