Wat is Reiki?

Reiki is een Japanse geneeswijze door middel van handopleggingen. Je kunt helen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. De letterlijke betekenis van Reiki is universele energie. Rei betekent universeel en Ki betekent levenskracht of levensenergie.

Door elk levend wezen stroomt levensenergie. Die levensenergie is Reiki. In India noemen ze dat Prana. In China noemen ze het Qi. In Japan noemen ze het Ki.

Deze energie houdt het lichaam in stand en bepaalt de staat van de gezondheid van die persoon of dat dier. Als Ki de mens of het dier verlaat, dan sterft het. Alles wat leeft, heeft Ki en straalt dat uit.

Reiki is net als, als moeder je hand op de pijnlijke plek op het lichaam van je kind leggen. Reiki is je handen op het voorhoofd van je kind leggen als hij/zij ziek is of koorts heeft. Met deze aanraking draag je warmte, rust, zorgzaamheid, liefde en genezing over. Als je met Reiki werkt, werk je dus met positieve energie. Dat betekent dat je niets verkeerd kan doen en dat Reiki niet voor negatieve dingen gebruikt kan worden. Reiki kan nooit schade veroorzaken en niemand kan een fout maken.

Als je je laat inwijden in de Reiki en dus een Reiki-cursus volgt, dan wordt je lichtkanaal verder opengezet, worden de chakra’s in je handen geopend en worden obstakels/blokkades in die energiebanen weggenomen door de Reiki-inwijdingen. Je ontvangt dus meer Ki, meer levensenergie, voor je eigen genezing en om door te geven. Je wordt verbonden met de bron van alle universele Ki. Deze bron heeft verschillende namen, zoals het universum, het Hogere Zelf, God, Godin, Heelal, Allah, et cetera. Reiki is geen godsdienst of verbonden met een bepaalde godsdienst. Het is de bron van het leven zelf en is ouder dan welke religie dan ook.

Wil je weten wat er tijdens een Reiki-cursus gebeurt? Klik dan hier om de blog te lezen.

Het lichtkanaal noem je ook wel Sushumna-nadi. Deze loopt van je kruinchakra tot aan je wortelchakra, langs je ruggengraat. Hierdoorheen stroomt Ki. Op de Sushumna-nadi zitten de zeven belangrijkste energiecentra van je lichaam. Deze noem je de hoofdchakra’s. Verderop vind je meer informatie over de chakra’s.

Vanuit de zeven hoofdchakra’s lopen kleinere energiebanen door het hele lichaam om zo de energie te verspreiden. Deze energiebanen lopen ook naar je handen. Ook hier bevinden zich chakra’s. Daarom kun je met je handen Reiki geven.

In elk levend wezen stroomt Ki, maar met een Reiki-inwijding ontstaat er een sterkere band tussen de ontvanger en de universele bron. Met de inwijdingen van Reiki I word je een soort doorgeefluik voor Reiki. Als je het goed doet en goed aangeleerd krijgt, dan kost Reiki jezelf helemaal niets, want je geeft de energie vanuit de universele bron door. Je hoeft daarna alleen maar je handen op jezelf of iemand anders te leggen en de energie stroomt.

Naast mensen en dieren kun je met Reiki water, voedsel, medicijnen en kristallen zuiveren en opladen. Dit doe je door je handen erboven te houden of het tussen je handen te houden. Met de symbolen die je leert bij Reiki II en Reiki III heeft de zuivering nog meer effect.

Hoe meer je oefent met Reiki, hoe sterker de energie in je handen zal worden. Daarnaast zal je merken dat je fysiek, mentaal en emotioneel stabieler wordt. Je groeit zowel persoonlijk als spiritueel. Het kan zelfs zijn dat je meer gaat waarnemen dan voorheen. Daarom is het belangrijk om te weten dat Reiki ook heel aards is en je helpt om met beide voeten op de grond te blijven staan. Ook is het belangrijk om tijdens het geven van Reiki goed geaard te blijven. Bij de Reiki I cursus die ik geef, leg ik hier meer over uit. (Klik hier voor meer informatie over de Reiki I cursus).

Waarom is Reiki voor moeders zo belangrijk?

Veel moeders die ik begeleid willen alles perfect doen. Ze willen dat iedereen het goed heeft en doen daar heel hard hun best voor. Tegelijkertijd hebben ze vaak het gevoel dat ze iets of iemand tekort doen. Deze moeders hebben gedurende de dag heel veel taken die ze moeten doen, maar vaak krijgen ze die takenlijst niet af. Ze voelen zich opgejaagd en voelen zich bij het opstaan al moe.

Door jezelf Reiki te geven of bij iemand anders een Reiki-behandeling te ondergaan, voel je ontspanning en rust. Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en in je lijf zakt. Wat ik vaak terugkrijg, is dat moeders daarna veel efficiënter te werk gaan, productiever zijn en dus eerder hun takenlijst af hebben. Daarnaast kunnen ze veel meer genieten van hun tijd met hun kinderen, omdat hun hoofd door de ontspanning niet continu zegt wat er nog allemaal gedaan moet worden.

Dit versterkt de band met je kinderen, omdat je dan écht bij hen aanwezig bent, in plaats van dat je hoofd ergens anders mee bezig is. Je geniet veel meer van de tijd met je kinderen en je laat los, waardoor je die rust vanbinnen voelt.

Een andere mooie bijkomstigheid is, als je het vaker doet en/of als je zelf een Reiki-cursus doet, is dat je intuïtie verbetert. Daardoor luister je veel beter naar wat werkelijk goed is voor jou en wat je werkelijk nodig hebt om ontspanning en rust te voelen en je weer jezelf te voelen en te zijn én kun je beter aansluiten bij wat je kind nodig heeft, waardoor je meer geduld hebt en er meer rust in huis is.

Waarom is Reiki voor kinderen zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom je Reiki bij kinderen wil gebruiken, namelijk:

  • bij kinderen die slecht slapen
  • bij kinderen die nachtmerries hebben
  • bij kinderen die (veel) huilen zonder dat er een duidelijke reden is
  • bij kinderen die erg druk doen
  • bij kinderen waarvan je niet goed weet hoe je met hun gedrag om kan gaan
  • bij kinderen die stil, onzeker en teruggetrokken zijn
  • bij kinderen die vaak verkouden zijn, vaak een oorontsteking hebben en vaak een ontstoken keel hebben
  • bij baby’s die gespannen zijn, veel (over)strekken en hun vuistjes ballen
  • bij baby’s met darmkrampjes

Door je kinderen Reiki te geven help je hen om prikkels beter en sneller te verwerken, waardoor hij of zij beter kan ontspannen en zich rustiger voelt. Daardoor slapen ze beter en rustiger en worden ze energieker wakker. Ze dromen dan ook minder vaak eng, waardoor er meer slaap is voor iedereen.

Ik zie vaak bij mijn klanten die hun kinderen Reiki geven dat zij voorheen snel boos konden worden en zelfs driftbuien hadden die niet meer, minder vaak of minder lang hadden.

Daarnaast, als je je kinderen zelf Reiki geeft, heb je een momentje samen met je kind, wat jullie relatie en verbinding verbetert. Je kunt je kind dan een rustmoment geven zonder dat daar meteen een tablet of tv voor nodig is.

Tot slot kun je, als je bij mij Reiki volgt (veel andere Reiki masters vertellen je dit niet tijdens een Reiki-cursus), dan krijg je een overzicht van veel voorkomende kinderkwaaltjes en -situaties, waardoor je de klachten daarvan kan verminderen en het genezen vaak kunt versnellen, zoals bij verkoudheid, buikpijn, hoofdpijn, brandwonden, schaafwonden, vermoeidheid, bang zijn/angst, et cetera.

De gouden tip om jezelf en je kind nu al te helpen prikkels te verwerken en energieën van anderen los te laten

Er is iets wat je nu al kan doen bij jezelf en bij je kind om prikkels te verwerken, waardoor jij en je kind beter slapen en om energieën van anderen los te laten.

Je begint bij het hoofd. Daar ga je niet met je handen op zitten, maar je laat ze iets boven het hoofd hangen. Dan strijk je drie keer langs je hoofd naar beneden. Vervolgens leg je je handen op de armen. Daar kun je wel je handen op leggen in plaats van erboven. Ook daar strijk je van de armen naar beneden, naar de handen drie keer.

Vervolgens strijk je drie keer over de borst en buik naar beneden. Dan over de benen van boven naar beneden, naar de voeten. Ook dit doe je drie keer. Daarna doe je de achterkant van boven naar beneden. Hiermee strijk je alles naar beneden, naar de voeten. Tot slot veeg je je voeten af en daarna je handen, alsof je zand aan je handen hebt en dat af wil vegen. Op deze manier laat je al best wat los van die dag die is geweest.

Doe dit vooral in de avond bij je kinderen voor het slapen gaan en bij jezelf voor het slapen gaan. Ik krijg heel vaak van klanten te horen dat hun kinderen dit heel fijn vinden, dat ze hen zien ontspannen en dat ze er zelfs naar vragen, omdat ze het zo fijn vinden.

Wil je meer leren over hoe je je kind kan helpen met Reiki? Meld je dan aan voor mijn gratis masterclass “Van onrust bij je kind naar ontspanning en rust met Reiki door hier te klikken.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en kinderen die onrust ervaren naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door Reiki sessies, Reiki cursussen, familieopstellingen en Luisterkind afstemmingen.