Als je om hulp vragen lastig vindt, lees dan deze blog

Vaak zie ik moeders, als de kinderen slapen of naar school zijn, allerlei (huishoudelijke) taken uitvoeren, maar geen rust nemen.

Of dat ze moe zijn, omdat hun kind ’s nachts regelmatig wakker wordt en ze dus al maanden, soms jaren, geen goede nachtrust hebben.

Of dat ze zich schuldig voelen, omdat ze het idee hebben dat ze te weinig tijd met hun kinderen doorbrengen door hun werk en alle taken en verantwoordelijkheden die ze nog meer hebben.

Soms lijkt het alsof je als moeder alles alleen moet dragen, alles alleen moet doen.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Delen waar je als moeder tegenaan loopt en om hulp vragen zijn hele krachtige stappen die je laten groeien als moeder.

Hoe je dat doet, zodat je je er goed bij voelt, deel ik met je in deze blog.

In eerdere blogs heb ik al verschillende stappen en tips met je gedeeld om van een opgejaagd gevoel naar ontspanning en rust te gaan.

Alle stappen die ik deelde zijn heel belangrijk om je goed te voelen, rust te voelen en weer jezelf te zijn. Daarin is het net zo belangrijk om anderen om hulp te vragen. En dat is iets, heb ik gezien bij mijn klanten, wat de meeste moeders nog niet zo makkelijk vinden.

Als je een partner hebt, dan is dit het moment om open met hem of haar te praten over wat je nodig hebt en hoe jullie samen de taken en verantwoordelijkheden kunnen verdelen.

Het gaat daarbij niet alleen om het delen van wat er dagelijks moet gebeuren, maar het gaat vooral ook om emotionele en mentale steun en begrip voor elkaar. Kijk dus ook wat je daarin voor elkaar kunt betekenen en wat je daarin van elkaar nodig hebt.

Samenwerken als team op praktisch, emotioneel én mentaal vlak vermindert de druk en creëert ruimte voor jou en je partner om jezelf te zijn en niet alleen maar ouder te zijn.

Open en eerlijke communicatie is de sleutel hierin. Zorg er dus voor dat jullie allebei de ruimte krijgen en nemen om je gevoelens en behoeften te uiten. Wat hebben jullie van elkaar nodig? Luister naar elkaar en zoek naar manieren om elkaar te ondersteunen.

Maak meteen concrete afspraken over wie welke taken op zich neemt en hoe jullie elkaar emotioneel en mentaal steunen.

Deel daarbij je eigen dromen en doelen. Bedenk samen wat jullie willen voor jezelf en voor je gezin. Wat vinden jullie als gezin belangrijk? Een gezamenlijke visie, een gezamenlijk beeld versterkt jullie relatie en jullie als gezin, waardoor je je nog meer gesteund voelt door elkaar.

Als je geen partner hebt, betekent dit niet dat je het helemaal alleen moet doen. Kijk eens om je heen naar andere mensen in je leven die kunnen helpen.

Misschien zijn er familieleden, vrienden of andere ouders in de buurt die bereid zijn een handje te helpen. Het kan zo simpel zijn als een speelafspraakje regelen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt om op adem te komen en op te laden.

Durf om hulp te vragen en voel je er oké mee om de mensen om je heen in te schakelen. Weet dat heel veel mensen heel graag helpen. Mensen voelen zich graag nuttig en zijn heel vaak bereid hun handen uit hun mouwen te steken voor je.

Maar mensen kunnen je pas helpen als je hen vertelt dat je (iets van) hen nodig hebt en wat je precies nodig hebt. Dan weet ik zeker dat ze de hulp bieden die je nodig hebt om de druk weg te nemen, zodat je ontspanning en rust voelt.

Delen wat je nodig hebt en dat je hulp nodig hebt, is geen teken van zwakte. Integendeel! Het vraagt moed, zelfinzicht en veel wijsheid om te zien dat je hulp nodig hebt en die ook te vragen en aan te nemen. We zeggen niet voor niets “It takes a village to raise a child”.

Iedereen heeft hulp nodig, dus het is oké dat jij die ook nodig hebt. Je mag die hulp accepteren. Om hulp vragen en accepteren opent de deuren naar rust, goed voor jezelf zorgen en je weer jezelf voelen.

Dus lieve vrouw, laat deze blog je eraan herinneren dat je niet alleen bent. Er zijn mensen om je heen die klaar staan om je te helpen en te ondersteunen. Het is aan jou om ze te zien en kenbaar te maken wat je nodig hebt.

Durf om hulp te vragen en samen te werken. Samen sta je sterker en kun je de druk die je voelt lichter maken.

Weet dat ook ik er voor je ben als je hulp nodig hebt. Ik ben slechts één berichtje van je verwijdert 😉 Vul daarom onderstaand contactformulier in met je verhaal en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

    Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

    Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en kinderen die onrust ervaren naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door Reiki sessies, Reiki cursussen, familieopstellingen en Luisterkind afstemmingen