Heb je last van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade? – Checklist

Klik hier om deze blog op Spotify te luisteren.
Klik hier om deze blog op Apple Podcasts te luisteren.

Het leven als moeder met jonge kinderen kan fantastisch en tegelijkertijd heel veeleisend zijn. Veel moeders ervaren een gevoel van opgejaagdheid en stress. Ze hebben het gevoel niet meer zichzelf te zijn en alleen nog maar moeder te zijn.

Het moederschap kan echt een rollercoaster zijn met momenten van vreugde, geluk en liefde en ook uitdagingen. Naast hele schattige momenten ben je als moeder met jonge kinderen ook het moederschap aan het ontdekken. Hoe wil je hier invulling aan geven? Wat voor moeder wil je zijn? Wat wil je je kinderen meegeven?

Daardoor kun je verstrikt raken in gevoelens van overweldiging, twijfel en het gevoel dat je altijd iets of iemand tekort doet. Je kunt het gevoel hebben dat je in tweestrijd zit. De tweestrijd tussen het verschonen van luiers, glimlachen bij de eerste stapjes en proberen om zelf niet in tranen uit te barsten na weer een slapeloze nacht. Want laten we eerlijk zijn, het moederschap is prachtig, maar het kan ook ongelooflijk veeleisend zijn.

Te midden van deze tweestrijd kun je jezelf verliezen. Je vergeet wie je was, je passies, je dromen en je interesses, van voordat je moeder werd. Het continu zorgen voor en aandacht geven aan je kinderen overschaduwen je eigen behoeften.

Waarom is het moederschap voor de ene moeder makkelijker dan voor de andere?

De ene moeder lijkt makkelijk door het moederschap heen te gaan en de andere moeder struggelt er juist heel veel mee. Hoe komt dat?

Daar zijn twee redenen voor. De ene reden is dat er te weinig gesproken wordt over de uitdagingen van het moederschap en dit combineren met partner zijn, vriendin zijn, werk, je eigen behoeften, et cetera.

De andere reden die daar aan ten grondslag ligt, is een hele belangrijke en impactvolle blokkade waar moeders die het grootste deel van de tijd struggelen mee te maken hebben. Dit is de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade.

Deze blokkade beïnvloedt je denken, je handelen en hoe je je voelt. Het zorgt ervoor dat je weinig zelfvertrouwen hebt en geeft je het gevoel dat je faalt, dat je het nooit goed doet, ook al doe je je uiterste best. Dit zorgt voor onrust van binnen, onrust in je lijf en in je hoofd. Deze blokkade weerhoudt je ervan om volop te genieten van je leven met je gezin en met je werk.

Als je last hebt van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade dan streef je voortdurend naar perfectie en dan heb je het idee dat je altijd bezig moet zijn. Die druk die je jezelf oplegt zorgt voor stress, niet meer weten wie je bent als je geen moeder bent, op je werk ook nog eens 200% geven en snauwen tegen je kinderen en je partner. Deze blokkade heeft dus impact op alle gebieden in je leven.

Doorbreek de “Ik ben niet goed genoeg” blokkade

De allereerste stap om de “Ik ben niet goed genoeg” blokkade te doorbreken, is bewustwording. Pas als je je ergens bewust van bent, kun je er iets aan doen. Doorloop onderstaande checklist om te bepalen of je last hebt van deze blokkade.

  1. Voel je je opgejaagd en gestrest, omdat je alles heel goed wil doen?
  2. Ben je voortdurend bezig om te zorgen dat alles goed verloopt?
  3. Heb je het gevoel dat, als je niet constant bezig bent, je tekortschiet?
  4. Voel je je niet meer jezelf en worstel je om je eigen behoeften te vervullen?
  5. Merk je dat je soms snauwt naar je kinderen, ook al wil je dat niet?
  6. Weet je niet meer zo goed wie je bent naast dat je moeder bent?
  7. Ervaar je vaak een bepaalde vorm van de “Ik ben niet goed genoeg”-gedachte, zoals “Ik ben geen goede moeder”, “Ik heb mijn partner weer teleurgesteld”, “Ik schiet tekort op mijn werk”, et cetera?
  8. Voel je je overweldigd door alles wat je moet doen?

Als je op 2 of meer van bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade. Het is belangrijk dat je weet dat deze gedachten niet de waarheid zijn. Het is slechts het verhaal dat je jezelf keer op keer (onbewust) vertelt. En het fijne is dat je dit kan doorbreken.

Gebruik de checklist om te bepalen of je last hebt van deze blokkade. Neem daarna stappen om dit te doorbreken. Als moeder met jonge kinderen ben je veel te waardevol om het hierbij te laten. Je verdient innerlijke rust en je verdient het om je weer jezelf te voelen.

Wat de allerbelangrijkste stappen zijn om deze blokkade te doorbreken, deel ik met je in mijn gratis challenge “Rust voor moeders”. Ik nodig je dan ook van harte uit om je aan te melden voor de challenge door hier te klikken.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.