Hoe familieopstellingen moeders helpen rust te voelen en zichzelf te zijn

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Voordat moeders met mij gaan samenwerken, hebben ze vaak last van een constant opgejaagd gevoel. Ze voelen zich erg onrustig. Als ze bijvoorbeeld bij hun gezin zijn, dan zijn ze fysiek wel aanwezig, maar hun gedachten dwalen af naar bijvoorbeeld het werk of alles wat moet gebeuren op hun vrije dag.

Deze moeders hebben ook vaak last van perfectionisme. Ze willen alles goed doen en ze doen zo hard hun best, terwijl ze het gevoel hebben het niet goed te doen of altijd iets of iemand tekort te doen. Daarbij voelen ze zich vaak overweldigd en kan het ze duizelen als ze het gevoel hebben veel te moeten doen. Ze raken dan zo overprikkeld dat ze bot reageren op hun kinderen als die hen nodig hebben, omdat ze een enorme behoefte hebben om even met rust gelaten te worden.

De onrust willen ze heel graag weg hebben en daarvoor in de plaats willen ze rust voelen. Ze willen niet meer alleen maar moeder zijn, maar ze willen zich weer zichzelf voelen, zodat ze de vrouw en moeder kunnen zijn die ze graag willen zijn. Ze weten alleen nog niet goed hoe, omdat ze het al zo lang op deze manier doen. Dit komt heel vaak vanuit hun kindertijd en wat ze daar hebben meegemaakt.

Het goede nieuws is, is dat er een hele krachtige tool is die je hierbij kan helpen, zodat je rust voelt en je weer jezelf kan zijn en dat is familieopstellingen.

Inzicht in familiepatronen die je tegenhouden om rust te voelen en voluit te genieten

Familieopstellingen helpen je om te ontdekken en inzicht te krijgen in welke patronen er in je familie zijn die je tegenhouden om rust te voelen en voluit te genieten. Die patronen die je tegenhouden om je weer jezelf te voelen, zodat je de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Inzicht in deze familiepatronen zijn de eerste stap naar verandering.

Neem bijvoorbeeld Madelief. Zij is een moeder die worstelde met voortdurende twijfels over het moederschap. Ze voelde zich vaak overweldigd door de eisen en verantwoordelijkheden van het ouderschap en ze vroeg zich af of ze wel goed genoeg was. Deze gevoelens van tekortschieten zorgden ervoor dat ze niet volledig kon genieten van het moederschap en dat ze zo overprikkelt was van alles wat ze vond dat ze moest doen.

Tijdens Madeliefs familieopstelling werd al snel duidelijk dat deze twijfels niet van haar waren, maar van generaties voor haar. Haar oma, een vrouw die in een zeer veeleisende familie leefde, had soortgelijke gevoelens. Zij twijfelde of ze het wel goed deed en had het idee dat het nooit goed genoeg was. Madelief had onbewust deze twijfels overgenomen, zonder te begrijpen waar deze vandaan kwamen.

Door de familieopstelling en de inzichten die het Madelief gaf, kon ze het doorbreken en loslaten. Door het besef dat het niet van haar was, was het voor haar veel makkelijker om andere keuzes te maken. Zo kon zich er los van maken en zo stap voor stap haar zelfvertrouwen te laten groeien, wat ook weer zorgde voor rust in Madelief zelf en dus ook voor rust in het gezien. Zo kon ze weer genieten van het moederschap.

Emoties en gevoelens die niet van jou zijn, maar van generaties ervoor

Laten we dieper ingaan op de emoties en gevoelens van Linda die niet van haar waren. Zij droeg dit met haar mee van haar overgrootmoeder, een jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Ze moest haar huis verlaten, haar geliefden achterlaten en zich een weg banen door een leven vol onzekerheid en angst. Het gewicht van die ervaringen drukte zwaar op haar en de last van de oorlogstijd en het verlies van dierbaren beïnvloedde heel sterk hoe zij zich voelde. Daarnaast werd er over deze tijd bijna niet gesproken, waardoor de emoties zich in haar vastzette.

Dit trauma en verdriet hadden zich ook diep vastgezet in het familiesysteem, waardoor de emoties en gevoelens die daarbij kwamen kijken van generatie op generatie werden doorgegeven. Dit uitte zich bij Linda in een onverklaarbaar schuldgevoel. Door de familieopstelling ontdekte Linda eindelijk de oorsprong van deze gevoelens en kon ze zien dat het niet aan haar was om te dragen. Zo kon ze het loslaten en zichzelf bevrijden van de schuldgevoelen en kon ze weer genieten van het leven en het moederschap.

Familiepatronen en het moederschap

De impact van familiepatronen op het moederschap gaat heel diep. De overtuigingen en het gedrag dat we onbewust hebben geërfd van onze familie, beïnvloed hoe we onze kinderen opvoeden en hoe we onszelf als moeder zien. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een familie waarin alles perfect moest gaan, dan zal je merken dat je eisen aan jezelf stelt in het moederschap die je heel veel stress bezorgen, waardoor je niet kan genieten, want het is nooit goed.

Wil je hier meer over weten? Klik dan hier om de blog te lezen “Wat is de impact van familiepatronen op het moederschap?”

Het zorg in ieder geval voor het gevoel het nooit goed te doen en voor een enorme druk. Je kunt je daardoor overweldigd voelen en een constant gevoel van stress ervaren. Maar wat als je je bewust bent van dit familiepatroon? Wat als je kunt zien en voelen dat het niet jouw overtuiging is?

Familieopstellingen bieden je de kans om dit te doorbreken en je te bevrijden van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade.

Niet-helpende familiepatronen doorbreken zorgen voor persoonlijke groei en zelfliefde

Als je familiepatronen doorbreekt die je tegenhouden om te genieten, rust te voelen en jezelf te zijn, dan zorg je voor persoonlijke groei en groeit de liefde voor jezelf. Dat geeft je rust, in jezelf en in je gezin. Als je jezelf als moeder toestaat om te groeien, dan heeft dat een positieve invloed op hoe jij je rol als moeder invulling geeft. Ruimte maken voor zelfzorg en zelfliefde en het doorbreken van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade is essentieel om een gezonde en gelukkig moeder te zijn en dus om gezonde en gelukkige kinderen op te voeden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Josefien. Zij worstelde met gevoelens van verlatenheid die heel veel impact op haar dagelijks leven en haar relatie met haar partner en kinderen had. Deze gevoelens waren het gevolg van de scheiding van haar ouders toen ze jong was. Met behulp van familieopstellingen kon ze deze emoties loslaten en zichzelf bevrijden van de verlatingsangst. Daardoor kon ze een veel relaxtere relatie met haar kinderen opbouwen, waardoor er veel minder strijd en veel meer rust was.

De weg naar rust

Zo heeft iedereen wel familiepatronen die ze bij zich draagt. En daar is ook helemaal niets mis mee. Zolang deze patronen je helpen om je doelen te bereiken, rust te voelen en jezelf te zijn, zodat je de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn, zou ik het zo laten en er vooral van genieten.

Maar… als deze patronen je juist tegenhouden om voluit te genieten, dan is het tijd om dat wat je bij je draagt en niet van jou is, los te laten, van je schouders af te laten glijden en je te bevrijden van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade en al wat er nog meer speelt. Familieopstellingen helpen je bij deze bevrijding en geven je de inzichten en de ruimte voor andere stappen die bij je passen.

De inzichten die familieopstellingen je geven en de opluchting die je naderhand voelt, zijn geschenken die je niet alleen jezelf geeft, maar ook aan je kinderen. Je creëert daarmee een gezin dat bestaat uit liefde, begrip en rust.

Als je verlangt naar rust, zelfacceptatie en bevrijding van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade ben ik hier om je te begeleiden. Ik ondersteun moeders zoals jij op hun reis naar rust en zich weer zichzelf voelen als vrouw en als moeder. Mijn online programma “Stralend jezelf” is speciaal ontworpen om je te helpen deze reis te maken. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast ben ik bezig met de Basisopleiding Familieopstellingen en zoek ik tot en met februari 2024 proefpersonen die voor een klein, symbolisch bedrag bij mij willen deelnemen aan familieopstellingen. Dit is een unieke kans om de kracht van familieopstellingen te ervaren en de eerste stappen te zetten naar een leven om voluit van te genieten.

Samen kunnen we de impact van familiepatronen op jouw moederschap en jouw leven begrijpen en transformeren. Neem vandaag nog contact met me op door een mail te sturen naar info@selmavannoije.nl met als onderwerp “proefpersoon familieopstelling” en ik stuur je vrijblijvend de informatie op. Je bent het waard en je kinderen verdienen een moeder die straalt en die zichzelf is en rust voelt.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.