Het pad naar rust en vrijheid

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

In het moederschap komen liefde en blijdschap samen met uitdagingen en vaak een gevoel van druk op je schouders en het perfect willen doen samen. Als moeder kun je jezelf verliezen in de hectiek van de dag en voordat je het weet, ben je gevangen in de greep van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade.

Je kent dat gevoel wel, toch? Het gevoel dat je nooit genoeg doet, dat je altijd tekortschiet, dat je constant op volle toeren draait zonder een moment voor jezelf. Het is als een stem in je achterhoofd die je vertelt dat je niet aan de normen voldoet, dat je te kort schiet als moeder. Je bent niet de enige. Veel moeders dragen deze druk met zich mee en het kan overweldigend zijn.

De moderne wereld lijkt van ons te eisen dat we de perfecte moeder zijn – altijd glimlachend, altijd geduldig, altijd in staat om alles aan te kunnen en dan ook nog een carrière en een sociaal leven ernaast. We vergelijken onszelf met de ‘perfecte’ beelden op social media en vragen ons af waarom we niet altijd die perfecte maaltijden op tafel zetten of die prachtige knutselwerken maken zoals andere moeders.

En dan is er nog die andere uitdaging: onszelf blijven. Naast onze rol als moeder zijn we nog steeds vrouwen met behoeften, dromen en verlangens. Maar het lijkt alsof die behoeften vaak op de achtergrond verdwijnen, weggestopt door de constante druk van het moederschap.

Als dit klinkt als een strijd die je maar al te goed kent, dan ben je op de juiste plek. Ik ga je namelijk vertellen over een krachtige weg naar bevrijding – een weg die je zal helpen om jezelf te bevrijden van perfectionisme en die “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade van je schouders te laten glijden. Het is tijd om rust te voelen en jezelf te omarmen naast het moederschap.

Vol vertrouwen, vol liefde en vol compassie

Stel je voor dat je jezelf weer kunt zijn – vol vertrouwen, vol liefde, en vol compassie. Stel je voor dat je kunt genieten van het moederschap zonder die onzekerheden, zonder het gevoel dat je altijd te kort schiet. Daar werken we naartoe en de sleutel hier naartoe ligt in familieopstellingen.

Familieopstellingen, ook wel bekend als systemisch werk, bieden een unieke manier om de druk van het moederschap te verlichten en jezelf te accepteren zoals je bent. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Familieopstellingen leiden tot een gevoel van zelfacceptatie, zelfliefde, rust en vrijheid. Dit pad ligt vol mooie en bijzondere inzichten en de bevrijding van de druk op je schouder. Het brengt je terug naar wie je werkelijk vanbinnen bent, waardoor je rust voelt, jezelf kan zijn en de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn.

De druk van het moederschap

In onze huidige samenleving ligt er een grote druk op moeders. Er wordt van ons verwacht dat we de ‘perfecte moeder’ zijn die ook nog eens een goede baan heeft, zich wil ontwikkelen op werkgebied, een goede relatie heeft en een sociaal leven. Het is onrealistisch om dit allemaal ‘perfect’ of ‘goed’ te doen. Het resultaat?

Veel moeders voelen zich opgejaagd, overweldigd en, eerlijk gezegd, niet goed genoeg. Vaak worden deze gevoelens verergert of zelfs veroorzaakt door diepgewortelde familiepatronen en overtuigingen die ze onbewust hebben overgenomen.

Familieopstellingen to the rescue 😉

Een heel krachtige tool om hier inzicht in te krijgen en je te bevrijden van de druk is familieopstellingen. Het helpt je om in je familiesysteem te duiken, inzichten te krijgen in familiepatronen die je tegenhouden om voluit te genieten en deze te begrijpen, zodat je los kan laten wat niet van jou is. Zo kun je oude wonden helen en dat wat je tegenhoudt loslaten.

Stel je bijvoorbeeld eens een moeder voor, laten we haar Emily noemen. Emily worstelde al jaren met een allesoverheersende angst om te falen als moeder. Ze leefde in constante onzekerheid, altijd bang dat ze tekortschoot in de ogen van haar kinderen. Ze kon niet genieten van het moederschap, omdat ze gevangen zat in de greep van perfectionisme, een patroon dat ze had overgenomen van haar moeder.

Tijdens een familieopstelling werd het duidelijk dat deze last van perfectionisme helemaal niet van Emily was. Het was een erfenis van generaties lang, doorgegeven van moeder op dochter. De oorsprong van dit patroon kwam bij naar Emily’s overovergrootmoeder, een vrouw die leefde in een tijd en vooral in een bepaalde klasse waarin er enorme sociale druk was om ‘perfect’ te zijn. Het was een inzicht dat Emily diep raakte.

Door dit besef kon Emily de druk van perfectionisme loslaten en zichzelf bevrijden van de constante angst om tekort te schieten. Naderhand voelde ze zich opgelucht en een heel stuk lichter. Het gaf haar een gevoel van rust en vrijheid. Ze kon eindelijk genieten van het moederschap zonder de onnodige druk van ‘perfectie’.

Dit is de kracht van familieopstellingen. Het biedt moeders de mogelijkheid om oude wonden te helen en belemmerende patronen te doorbreken. Hieronder zijn een aantal manieren waarop familieopstellingen moeders helpen:

1. Oude wonden begrijpen: Familieopstellingen helpen moeders om diepere inzichten te krijgen in de oude wonden en emoties en gevoelens die ze met zich meedragen. Ze leren de oorsprong van hun gevoelens en gedrag, zoals perfectionisme begrijpen, die vaak teruggaan naar ervaringen in hun familie.

2. Belemmerende patronen doorbreken: Veel moeders nemen onbewust familiepatronen over die hen tegenhouden om rust te voelen, zichzelf te zijn en voluit te genieten, zoals perfectionisme of het gevoel altijd voor anderen te moeten zorgen. Familieopstellingen helpen deze patronen te doorbreken, waardoor moeders meer ruimte krijgen om zichzelf te zijn en rust en vrijheid te voelen.

3. Loslaten van emoties en gevoelens van anderen: Door familieopstellingen kunnen moeders emoties en gevoelens uit het verleden loslaten. Denk aan diepgewortelde gevoelens van je niet goed genoeg voelen, schuld of angst. Het verhaal van Emily is hier een perfect voorbeeld van.

4. Zelfacceptatie en zelfliefde: Familieopstellingen zorgen ervoor dat moeders zichzelf accepteren zoals ze zijn en hier trots op te zijn. Daarnaast groeit de liefde voor zichzelf. Moeders leren compassie te hebben voor zichzelf en begrijpen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de keuzes en emoties van anderen in hun familiesysteem.

5. Ruimte voor persoonlijke groei: Het doorbreken van oude familiepatronen opent de deur naar persoonlijke groei. Moeders kunnen zichzelf toestaan te groeien, te veranderen en te transformeren als individuen, wat een positieve impact heeft op hun rol als moeder en dus op hun kinderen.

Het is belangrijk om te weten dat de effecten van familieopstellingen niet alleen gericht zijn op jezelf zijn. Wanneer een moeder zichzelf bevrijdt van oude lasten en belemmerende patronen, heeft dit ook een diepgaande invloed op haar gezin. Harmonie, zelfvertrouwen en liefde kunnen vrij stromen tussen moeder en kinderen, wat leidt tot een gezondere en gelukkigere sfeer thuis en gezondere en gelukkigere kinderen.

De impact van familiepatronen op het moederschap is een cruciaal onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien. Als moeders hebben we de kans om niet alleen onszelf te bevrijden, maar ook de toekomstige generaties van onze families. Familieopstellingen zijn een krachtig instrument om dit te bereiken. Het biedt een pad naar inzicht, heling en groei – een pad dat elke moeder verdient te bewandelen.

Dus, als je als moeder worstelt met de last van perfectionisme, zelftwijfel of andere belemmerende patronen, weet dan dat er een weg is naar bevrijding. Je verdient het om de beste versie van jezelf te zijn, voor jezelf en voor je kinderen. Zet vandaag nog de eerste stap op weg naar zelfinzicht en bevrijding.

Als dit resoneert met jou en je klaar bent om de last van oude familiepatronen los te laten, nodig ik je uit om bij mij familieopstellingen te ervaren. Op dit moment ben ik bezig met de Basisopleiding Familieopstellingen en zoek ik tot en met februari 2024 proefpersonen die voor een klein, symbolisch bedrag bij mij willen deelnemen aan familieopstellingen. Dit is een unieke kans om de kracht van familieopstellingen te ervaren en de eerste stappen te zetten naar een leven om voluit van te genieten.

Neem vandaag nog contact met me op door een mail te sturen naar info@selmavannoije.nl met als onderwerp “proefpersoon familieopstelling” en ik stuur je vrijblijvend de informatie op. Samen zullen we werken aan het doorbreken van belemmerende patronen en het omarmen van de kracht van zelfacceptatie. Je hoeft dit niet alleen te doen. Laten we samen op weg gaan naar een stralender, vrijer en krachtiger moederschap. Klik hier om je aan te melden voor “Stralend jezelf.”

Je reis naar zelfinzicht en bevrijding begint nu. Grijp deze kans en creëer een leven van blijdschap, liefde en vervulling voor jezelf en je gezin. Je bent het waard.

Geschreven door Selma-Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.