Hoe zorg je voor genoeg tijd voor jezelf tijdens de feestdagen?

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

De feestdagen zijn een prachtige tijd van verbinding met het elkaar, warmte en liefde. Tegelijkertijd zijn er veel moeders die deze periode als heel stressvol ervaren. Ze voelen het hele jaar door al druk, maar met de feestdagen komt daar nog meer druk bij.

Je bent bezig met cadeaus kopen, familiebezoeken, feestjes bijwonen en het klaarmaken van feestelijke maaltijden. Dit kan veel tijd en energie kosten. Tijd voor jezelf lijkt soms een luxe die je niet hebt. Maar juist tijdens deze drukke periode is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te nemen.

Neem bijvoorbeeld Myrthe. Zij is een moeder van drie kinderen die zich elk jaar tijdens de feestdagen overweldigd en gestrest voelt.

Myrthe is een liefdevolle en zorgzame moeder. Ze geniet van het samenzijn tijdens de feestdagen en de glimlach op het gezicht van haar kinderen wanneer ze cadeautjes openen. Maar nu de feestdagen naderen, begint de stress en alles wat gedaan moet worden haar langzaam maar zeker te overweldigen. De lijst met dingen die ze moet doen, wordt alleen maar langer, zoals cadeaus kopen en inpakken, het huis versieren, een uitgebreid feestmaal bereiden, kerstkaarten versturen en allerlei sociale verplichtingen.

Myrthe wil graag de feestdagen speciaal maken voor haar gezin en familie en daarin wil ze het perfect doen. Ze wil dat alles vlekkeloos verloopt. Dat brengt een enorme druk met zich mee. Haar agenda raakt overvol en de dagen vliegen voorbij zonder dat ze de kans krijgt om echt te genieten van de feestdagen en het samenzijn. Ze voelt zich vermoeid en gestrest. Het gevoel van “ik doe het niet goed genoeg” sluipt langzaam in haar gedachten.

Myrthe realiseert zich dat ze dringend behoefte heeft aan tijd voor zichzelf, maar ze weet niet waar ze die vandaan moet halen. De druk om alles perfect te doen en de verwachtingen van anderen maken het moeilijk voor haar om tijd voor zichzelf te nemen om op te laden. Dit is een situatie die veel moeders herkennen tijdens de feestdagen.

Als je jezelf in Myrthe herkent, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. De feestdagen kunnen een prachtige, maar uitdagende tijd zijn. Het is tijd om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen middenin alle drukte en verantwoordelijkheden. Hier zijn een aantal tips om genoeg tijd voor jezelf te vinden en op te laden, zodat je voluit geniet van je gezin en de feestdagen.

  1. Plan je tijd: Begin met het maken van een realistische planning voor de feestdagen. Markeer de belangrijkste evenementen en verplichtingen in je agenda. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor rust en ontspanning tussen de drukke momenten door. Het plannen van ‘me-time’ is net zo belangrijk als het plannen van kerstdiners, want door tijd voor jezelf te nemen voel je voldoende rust en krijg je voldoende energie om alle taken uit te voeren.
  2. Zeg nee als dat nodig is: Het is verleidelijk om ‘ja’ te zeggen tegen elk feest en elke uitnodiging die je ontvangt. Maar wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als je voelt dat het te veel wordt. Kijk welke afspraken het meest belangrijk voor jou en je gezin zijn en waar je het meest van geniet. Vind je het lastig om nee te zeggen? Dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen voor een familieopstelling om te onderzoeken waar dit vandaan komt en om dit te doorbreken, zodat je hier oké mee bent. Dat levert je heel veel tijd überhaupt in je leven op en waardoor je dus veel meer energie overhoudt. Stuur een mail naar info@selmavannoije.nl. Op 18 november 2023 organiseer ik in Tilburg een familieopstellingenochtend die specifiek te maken heeft met je grenzen aanvoelen en je grenzen aangeven.
  3. Stel duidelijke grenzen: Geef aan de mensen om je heen aan waar je behoefte aan hebt, bijvoorbeeld tijd voor jezelf. Maak afspraken met je partner, als je die hebt, zodat je die tijd voor jezelf kan nemen en hij of zij bij je kinderen is of regel een oppas. Stel duidelijke grenzen en leg uit waarom dit belangrijk voor je is. Dit zal hen helpen begrijpen dat het geen afwijzing is, maar juist een manier om weer op te laden, zodat je er daarna weer volledig kan zijn. Dan pas kun je de beste versie van jezelf geven en niet de vermoeide, overprikkelde versie die er eigenlijk geen zin in heeft of niet volledig aanwezig kan zijn in het hier en nu.
  4. Maak tijd voor ontspanning: Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning en self-care. Dit kan variëren van een rustig bad nemen tot meditatie of een Reiki-behandeling bij mij in de praktijk of op afstand, een wandeling in de natuur of gewoon een goed boek lezen. Kies activiteiten die je kalmeren en verfrissen.
  5. Verdeel de taken: Als je een feest organiseert, vraag dan om hulp en verdeel de taken. Familieleden en vrienden zijn vaak bereid om te helpen, maar dat moet je wel vragen en jezelf toestaan die hulp te accepteren. Dit verlicht niet alleen de druk op jou, maar zorgt er ook voor dat anderen zich betrokken voelen bij het feest.

Onthoud dat de feestdagen niet draaien om perfectie. Het gaat om het vieren van liefde en samenzijn. Dus terwijl je je inzet voor het creëren van mooie momenten voor anderen, onthoud dat je ook aan jezelf mag of eigenlijk moet denken. Genoeg tijd voor jezelf nemen zal je helpen om meer te genieten van de feestdagen en bepaalt of het een leuke periode is of een te drukke periode. Dus wees niet bang om jezelf een waardevol geschenk te geven, zoals een Reiki-behandeling bij mij of een familieopstelling.

Mocht je dit lastig vinden, dan nodig ik je van harte uit voor mijn gratis 3-daagse challenge “Rust voor moeders”. Daarin ontdek je de 3 essentiële stappen om blijvend rust in je leven te creëren, zodat je je weer jezelf voelt en je de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Klik hier om te zien wanneer ik deze challenge geef en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.