Wat kan een baby van twee maanden?

De eerste twee maanden van het leven van een baby zijn een tijd van groei en ontwikkeling. Een baby van twee maanden oud heeft al veel stappen gezet in zijn of haar ontwikkeling en dit is een spannende periode voor zowel ouders als de baby zelf. In deze blog ga ik dieper in op wat een baby van twee maanden kan en wat je als ouder kan verwachten van de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling.

Fysieke ontwikkeling:

 1. Hoofdcontrole: Een baby van twee maanden begint meer controle over zijn of haar hoofd te krijgen. Terwijl de spieren in de nek sterker worden, kan de baby zijn of haar hoofd enigszins omhoog houden wanneer hij of zij op de buik ligt of wanneer hij of zij wordt opgetild. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de nek- en rugspieren.
 2. Zintuigen: De zintuigen van de baby ontwikkelen zich snel. Hij of zij kan nu beter kleuren en contrasten onderscheiden en zal zich meer bewust worden van de wereld om hem of haar heen.
 3. Grijpreflex: Bij de geboorte hebben baby’s een sterke grijpreflex, maar tegen de tijd dat ze twee maanden oud zijn, begint deze reflex te verminderen. Ze kunnen nu doelgerichter hun handen bewegen en objecten vastpakken.
 4. Slapen: Baby’s van twee maanden oud beginnen langere periodes te slapen, meestal in blokken van enkele uren. Er begint wat meer ritme en structuur te komen, hoewel voedingen in de nacht nog steeds vaak voorkomen.

Mentale ontwikkeling:

 1. Oogcontact: Baby’s van twee maanden oud hebben geleerd om oogcontact te maken en proberen vaak de ogen van hun ouders te volgen. Ze genieten van gezichten en lachen naar bekende mensen.
 2. Babbelgeluiden: Je zult merken dat je baby meer begint te “praten”. Hoewel de geluiden nog steeds voornamelijk cooing en brabbelen zijn, is dit het begin van de taalontwikkeling.
 3. Erkenning: Baby’s beginnen hun ouders te herkennen en te reageren op hun stemmen, maar vaak herkennen ze bijvoorbeeld je stem nog van in de buik als ze net geboren zijn. Nu worden ze nog gevoeliger voor de intonatie van je stem (dus de manier waarop je iets zegt) en de emotie die in je stem zit.
 4. Aandacht: Hoewel de aandachtsspanne van een baby nog steeds kort is, kunnen baby’s van twee maanden zich al enkele minuten op een speeltje of object concentreren. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de aandacht.

Emotionele ontwikkeling:

 1. Lachen: Een van de meest leuke momenten voor ouders is wanneer hun baby voor het eerst begint te lachen. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van zes weken. Baby’s vinden plezier in interactie met hun ouders.
 2. Herkennen van vertrouwde personen: Baby’s beginnen de mensen om zich heen te herkennen en voelen zich comfortabeler in het bijzijn van vertrouwde gezichten.
 3. Emotionele reactie: Hoewel baby’s nog steeds erg afhankelijk zijn van hun ouders voor comfort en veiligheid, kunnen ze emotioneel reageren op troost en geruststelling. Ze kunnen zich kalmeren als ze in de armen van hun ouders worden gehouden.
 4. Angst en stress: Baby’s kunnen tekenen van ongemak en stress laten zien, zoals huilen, als ze zich niet op hun gemak voelen. Ze kunnen dus ook angst en stress ervaren. Als baby’s bijvoorbeeld huilen, zonder dat er direct een aanleiding lijkt te zijn, zoals honger, een vieze luier of vermoeidheid, dan kan het zijn dat ze angst of stress ervaren door een pijn in hun lijf of doordat ze overprikkelt zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de ontwikkeling van baby’s per persoon verschilt. Sommige baby’s zullen bepaalde mijlpalen, zoals lachen en voor het eerst omrollen eerder bereiken dan andere. Maak je hier geen zorgen over, dat is volkomen normaal.

Tijdens de eerste twee maanden van het leven van een baby is de relatie met de ouders van cruciaal belang. Ouders zijn de belangrijkste personen waar een baby zich aan hecht, wat de basis is voor hoe baby’s later in hun leven, dus ook als volwassene, relaties aangaan. Deze hechting legt dan ook de basis voor de emotionele ontwikkeling van de baby en zijn of haar vermogen om zich veilig en geliefd te voelen.

Daarnaast kan deze periode een hele drukke periode zijn en voelt deze tijd voor sommige moeders als overweldigend en stressvol. Het is daarom belangrijk om in deze periode ook goed voor jezelf te zorgen. De rust is vaak ver te zorgen.

Als je dit herkent, dan nodig ik je van harte uit voor mijn gratis 3-daagse challenge “Rust voor moeders”. Daarin ontdek je de 3 essentiële stappen om blijvend rust in je leven te creëren, zodat je je weer jezelf voelt en je de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Klik hier om te zien wanneer ik deze challenge geef en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.