Zorg voor innerlijke rust: Doorbreek de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Voel je de druk om altijd perfect te zijn? Word je overweldigd door eindeloze verplichtingen en de constante race om aan verwachtingen te voldoen? Het gevoel dat je nooit genoeg kunt doen, dat je tekortschiet? Als moeder wil je het beste, maar soms voel je je hier verloren in. Diep van binnen verlang je naar rust, naar herontdekken wie je echt bent en voluit genieten van het leven met je gezin.

Je bent hier niet alleen in. Heel veel moeders worstelen met de verlammende “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade. Het gevoel van het niet goed doen en tekortschieten kan zelfs leiden tot snauwen en boos worden op je kinderen en/of je partner, terwijl je dit niet wil en het lijkt alsof je er niets aan kan doen.

Iedereen heeft wel eens momenten waarop ze twijfelen aan zichzelf, maar voor sommigen kan deze twijfel uitgroeien tot een diepgewortelde overtuiging: “Ik ben niet goed genoeg.” Deze overtuiging kan zorgen voor gevoelens van stress, onzekerheid, angst en onrust. Maar er is goed nieuws: je kunt leren om deze “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade te doorbreken en innerlijke rust te voelen.

In deze blog ga ik dieper in op deze veelvoorkomende blokkade, de impact ervan op je leven en hoe je dit doorbreekt, zodat je rust voelt, jezelf kan zijn en daardoor de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn.

De “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade

De “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade is een diepgewortelde overtuiging die iemand kan hebben over zichzelf. Het kan ontstaan als gevolg van verschillende factoren, waaronder opvoeding, sociale druk, vergelijking met anderen, familiepatronen en traumatische ervaringen. Deze overtuiging uit zich in verschillende gebieden van het leven, waaronder werk/bedrijf, relaties, ouderschap en hoe je je kinderen opvoedt.

Wanneer je gelooft dat je niet goed genoeg bent, zorgt dit voor veel kritiek op jezelf, perfectionisme en heel hard werken in de hoop dat anderen vinden dat je het goed doet en hard werkt. Dit brengt innerlijke rust in gevaar, omdat je continu aan het twijfelen bent of je het wel goed doet. Dit gebeurt heel vaak onbewust en kost je onwijs veel energie en vooral ook tijd.

De impact van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade op je leven

De “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade kan een hele negatieve impact hebben op verschillende gebieden in je leven:

  1. Relaties: Het kan leiden tot onzekerheid en angst in relaties, omdat je bang bent dat je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. Je gaat super hard je best doen en het voelt alsof jij veel meer geeft dan je terugkrijgt. Dit kan zowel bij je partner, als je familie, als je vrienden zijn.
  2. Werk en carrière: Het kan je belemmeren in het zien en pakken van kansen en je kan het gevoel hebben dat je jezelf moet overtreffen om waardevol te zijn. Ook hier ga je alleen maar harder je best doen, waardoor je in een burn-out kunt belanden.
  3. Ouderschap: Deze overtuiging kan leiden tot het gevoel tekort te schieten als moeder, wat zorgt voor stress en schuldgevoelens. Je twijfelt continu of je het wel goed doet. Als iemand een hele sterke mening heeft, dan houd je je mond, geef je je mening niet en laat je je uit het veld slaan, omdat je zo twijfelt over je eigen kunnen.
  4. Persoonlijke Groei: Het belemmert je vermogen om nieuwe dingen te proberen en uitdagingen aan te gaan, omdat je bang bent te falen en omdat je vindt dat je geen tijd voor jezelf mag pakken, maar er altijd voor je gezin moet zijn, ook als je al uitgeput bent.

Hoe zorg je ervoor dat je rust voelt?

Dat vertel ik je in mijn gratis 3-daagse challenge “Rust voor moeders”. Daarin ontdek je de 3 essentiële stappen om blijvend rust in je leven te creëren, zodat je je weer jezelf voelt en je de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Klik hier om te zien wanneer ik deze challenge geef en om je direct aan te melden.

Je hoeft dit namelijk niet alleen te dragen. Laat me je begeleiden op deze reis naar innerlijke rust.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.