Waarom mag je een baby niet onder oksels optillen?

Wat vaak hoor bij mijn klanten is dat ze zich onzeker voelen over het moederschap en soms ook over de verzorging van hun baby. Ze twijfelen wat ze het beste kunnen doen en zo vragen ze zich bepaalde dingen vaak af, zoals waarom je een baby niet onder de oksels op mag tillen.

Dat is de reden dat ik in deze blog daar wat meer informatie over wil geven en uit wil leggen hoe je dan wel je baby het beste kan optillen en dragen. Je draagt en tilt je baby waarschijnlijk veel, dus dan is het ook fijn om te weten wat je dan het beste kan doen.

Een vraag die dus vaak terug komt, is waarom het niet veilig is om een jonge baby onder de oksels op te tillen. Dat leg ik je hieronder uit.

Waarom is het tillen van een baby onder de oksels niet veilig?

Dit heeft verschillende redenen:

  1. Onvolgroeide nekspieren: Pasgeboren baby’s hebben zwakke en onvolgroeide nekspieren. Deze spieren zijn nog niet sterk genoeg om het gewicht van hun hoofd te dragen. Als je een baby onder de oksels optilt, kan zijn hoofdje naar achteren kantelen en is er een risico dat de nekspieren overbelast raken. Dit kan leiden tot letsel aan de nek of de wervelkolom.
  2. Gevoelige organen: De organen van een baby, waaronder het hart en de longen, zijn nog in ontwikkeling en bevinden zich in een kwetsbare fase. Als je een baby onder de oksels optilt en zijn lichaam te veel beweegt, kan dit ongewenste druk op deze organen uitoefenen, wat schadelijk kan zijn.
  3. Risico op ontwrichting: Het optillen van een baby onder de oksels kan het risico op ontwrichting van de schoudergewrichten vergroten. De gewrichten van baby’s zijn nog niet stevig genoeg waardoor die gemakkelijk kunnen worden beschadigd als er te veel druk op wordt uitgeoefend.
  4. Stress en ongemak: Het tillen van een baby onder de oksels kan stress en ongemak voor de baby veroorzaken. Dit kan leiden tot huilen en ontevredenheid.
  5. Gebrek aan hoofdondersteuning: Het optillen van een baby onder de oksels biedt onvoldoende ondersteuning voor het hoofdje, wat gevaarlijk kan zijn, vooral als de baby probeert te bewegen of als er plotselinge bewegingen zijn.

Hoe kun je een baby het beste optillen en dragen?

Om je baby op een veilige manier op te tillen en te dragen, zijn er een aantal belangrijke richtlijnen die je kunt volgen:

  1. Gebruik de handgreepmethode: Plaats een hand onder het hoofdje van de baby en de andere hand onder zijn billetjes. Zorg ervoor dat je het hoofd altijd goed ondersteunt. Deze methode biedt de baby de juiste ondersteuning en voorkomt dat het hoofd naar achteren kantelt.
  2. Draag de baby dichtbij je: Draag je baby dichtbij je lichaam, bijvoorbeeld in een draagdoek of babydrager, waarbij je oplet dat dit de nek en het hoofd goed ondersteunt. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en nabijheid en is comfortabel voor zowel de ouder als de baby.
  3. Oefen met tillen: Als je een baby voor het eerst optilt, oefen dan eerst met een pop of een knuffeldier. Dit geeft je de kans om vertrouwd te raken met de juiste tiltechniek voordat je je baby optilt.
  4. Wees voorzichtig bij het neerleggen: Wanneer je je baby neerlegt, leg hem dan zachtjes op zijn rug met zijn hoofdje op een platte, stevige ondergrond. Zorg ervoor dat er geen kussens of dekens in de buurt zijn die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
  5. Blijf rustig en geduldig: Het kan even duren voordat je comfortabel bent met het optillen en dragen van je baby. Wees geduldig met jezelf en oefen regelmatig om zelfverzekerder te worden.

Optillen en dragen en dus ook knuffelen is een van de meest intieme en liefdevolle momenten in je dagelijkse leven, vind ik. Het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid voorop staat en dat het tillen van een baby onder de oksels, zeker zolang de nekspieren van je baby nog niet sterk genoeg zijn, onveilig is. Ook geeft het ongemak bij de baby en zal hij vaker gaan huilen. Door bovenstaande tips toe te passen, zorg je ervoor dat je je baby veilig tilt en draagt.

Daarnaast is het super belangrijk om ook aan jezelf te denken. Op het moment dat je stress hebt en er niet helemaal met je hoofd bij bent, zal je minder goed opletten hoe je je baby tilt en zal je het meer snel, snel doen. Daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen, want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je echt goed voor je baby zorgen en je baby de (oprechte) aandacht en liefde geven die hij of zij nodig heeft.

Daarom nodig ik je van harte uit voor mijn gratis 3-daagse challenge “Rust voor moeders”, waarin ik je de 3 allerbelangrijkste elementen met je deel om van onrust naar rust te gaan, zodat je je weer jezelf voelt en de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn. Klik hier om je aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.