Waarom is het voor moeders zo belangrijk om zichzelf goed te kennen?

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Moeders kunnen het gevoel hebben dat er heel veel van hen gevraagd wordt, in het moederschap, maar ook daarbuiten op het werk, in hun sociale leven, als partner, et cetera. Het is dan gemakkelijk om jezelf te verliezen en niet meer goed te weten wie je ook al weer bent, naast moeder.

Neem bijvoorbeeld Emily. Zij is een toegewijde moeder van twee jonge kinderen. Ze leefde voor haar gezin, zette hun behoeften bovenaan haar lijst en offerde vaak haar eigen verlangens en behoeften op. Emily dacht dat ze op deze manier de beste moeder was die ze kon zijn. Maar na verloop van tijd begon ze te merken dat er iets ontbrak.

Ze voelde zich vaak overweldigd, uitgeput en zelfs een beetje verloren. Haar dagen bestonden uit een eindeloze reeks taken, zonder tijd voor zichzelf of de dingen die haar blij maakten. Ze begon te twijfelen of ze wel een goede moeder was en of ze überhaupt nog wel een leuke, aantrekkelijke vrouw was.

Op een dag besloot Emily om een stap terug te doen en te reflecteren. Ze realiseerde zich dat ze zichzelf volledig had opgeofferd in haar toewijding aan haar gezin. Hoewel ze van haar kinderen hield, begreep ze dat ze meer was dan alleen een moeder. Ze was vergeten wie ze was en wat haar dromen waren.

Dit inzicht was een keerpunt voor Emily. Ze begon meer tijd te besteden aan zelfreflectie en tijd met en voor zichzelf. Ze ontdekte haar passies opnieuw en begon ruimte te creëren voor haar eigen groei en ontwikkeling. Ze leerde dat zelfzorg geen egoïsme was, maar een noodzakelijke stap om een relaxte en fijne moeder te zijn.

Het voorbeeld van Emily laat zien waarom zelfinzicht zo cruciaal is voor moeders. Het zorgt ervoor dat je ontdekt waarom je je onrustig en opgejaagd voelt. Het zorgt ervoor dat je ontdekt wat je nodig hebt om de vrouw en moeder te zijn die je graag wil zijn. Daardoor verminder je stress en ontdek je wie je ook al weer bent, naast het moeder zijn.

En daarom deel ik in deze blog waarom zelfinzicht cruciaal is voor moeders en hoe je zorgt voor inzicht in jezelf.

Waarom is zelfinzicht belangrijk voor moeders?

 1. Moeder zijn op je eigen, unieke manier: Inzicht in jezelf, wie je bent en wat je belangrijk vindt, zorgt ervoor dat je op je eigen, unieke manier moeder kan zijn, los van hoe het volgens anderen zou moeten. Als je jezelf kent, kun je bewuste keuzes maken in hoe je je rol als moeder vervult. Je begrijpt je sterke punten en je valkuilen, wat je helpt om een opvoedingsstijl te ontwikkelen die bij jou past en bij de behoeften van je kinderen.
 2. Emoties begrijpen en ermee omgaan: Het moederschap brengt een golf van emoties met zich mee, van blijdschap en liefde tot stress en angst. Inzicht in jezelf helpt je om deze emoties te begrijpen en ermee om te gaan. Het stelt je in staat om te herkennen wanneer je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij het omgaan met postnatale depressie, en om stappen te zetten om je beter in je vel te voelen, rust te ervaren en zelfvertrouwen te ontwikkelen.
 3. Voorbeeld voor je kinderen: Kinderen leren van hun ouders, niet alleen door wat ze zeggen, maar vooral door wat ze doen. Als moeder met zelfinzicht ben je een prachtig voorbeeld voor je kinderen. Ze leren dat het oké is om jezelf te zijn, om fouten te maken en ervan te leren en om bewuste keuzes te maken in het leven.
 4. Relaties verbeteren: Zelfinzicht verbetert niet alleen de relatie met jezelf, maar ook met anderen, inclusief je partner en je kinderen. Door jezelf te begrijpen, kun je beter communiceren, conflicten oplossen en ontdekken wat jij en je gezin nodig hebben om voluit te kunnen genieten in het hier en nu.
 5. Stress verminderen: Het moederschap kan stressvol zijn, maar zelfinzicht kan helpen om deze stress te verminderen. Door te begrijpen wat je triggert en hoe je reageert op stress, kun je leren hier op een fijne manier mee om te gaan. Dit heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor je gezin. Je leert je kinderen op deze manier ook met stress omgaan, omdat je hun voorbeeld bent. Daardoor worden kinderen weerbaar en kunnen ze veel beter met de uitdagingen van het leven omgaan.
 6. Levensdoelen bepalen: Het moederschap is een belangrijk onderdeel van je leven, maar het is niet het enige. Zelfinzicht helpt je om je eigen doelen te bepalen en na te streven. Het stelt je in staat om te ontdekken wat je passies zijn en hoe je deze kunt integreren in je leven als moeder.

Hoe krijg je zelfinzicht?

Inzicht in jezelf krijgen en hebben, is een voortdurende reis. Je ontwikkelt jezelf en je groeit als persoon, waardoor er weer meer over jezelf te ontdekken is. Hieronder deel ik een aantal stappen met je die ervoor zorgen dat je deze reis start en ermee verder gaat, zodat je rust voelt en de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn.

 1. Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om na te denken over je gedachten, gevoelens en gedrag. Schrijven in een dagboek kan helpen om jezelf te begrijpen.
 2. Coaching, Reiki en Familieopstellingen: Overweeg om met mij aan de slag te gaan met coaching, Reiki en/of familieopstellingen. Hiermee laat je oude bagage, die je tegenhoudt los en ontdek je wie je bent en wat je wil, zodat je de vrouw en moeder kan zijn die je wil zijn. Mijn online programma “Stralend jezelf” is alles wat je hiervoor nodig hebt. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
 3. Feedback van anderen: Vraag vrienden, familieleden of je partner om eerlijke feedback. Vaak zien anderen dingen in ons die we zelf niet kunnen zien.
 4. Levenservaringen: We leren vaak het meest van onze levenservaringen. Sta open voor nieuwe ervaringen en sta stil bij wat je ervan hebt geleerd. Ik kan je hier ook heel goed bij begeleiden door je de juiste vragen te stellen. In mijn online programma “Stralend jezelf” zit ook een opdracht in waarbij je hier heel specifiek naar gaat kijken, op een fijne en positieve manier.
 5. Meditatie en mindfulness: Dit kan je helpen om in het moment te leven en je bewust te worden van je gedachten en gevoelens, zodat je voluit geniet van het hier en nu.

Het is belangrijk op te merken dat zelfinzicht een persoonlijke reis is en dat het tijd kost, maar als je samen met mij aan de slag gaat met het online programma “Stralend jezelf” versnel je dit proces. Je gaat namelijk eerst zaken loslaten die je niet meer dienen, waardoor je veel sneller komt bij wie je nou werkelijk bent.

Wees geduldig met jezelf terwijl je je innerlijke wereld verkent. Het resultaat, op je eigen, unieke manier moeder zijn en jezelf beter begrijpen, zijn de moeite meer dan waard. Het zal niet alleen jouw leven verrijken, maar ook dat van je dierbaren.

Als je klaar bent om dieper in jezelf te duiken en op je eigen, unieke manier het moederschap vorm te geven, dan nodig ik je uit om je aan te melden voor mijn online programma “Stralend jezelf”. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jezelf te ontdekken, te ontdoen van wat je niet meer dient en te groeien en bloeien als moeder en als persoon. Klik hier om je aan te melden voor dit transformerende programma, want het is tijd om stralend jezelf te zijn, als moeder én als vrouw.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.