8 Inzichten voor moeders om te voelen dat je goed genoeg bent

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Als moeder van jonge kinderen heb je vaak veel taken en verantwoordelijkheden. Je hebt de zorg voor je kinderen, het huishouden en misschien zelfs wel een baan of een eigen bedrijf. Het lijkt soms alsof er geen einde komt aan al je taken op een dag en de volgende dag start het weer opnieuw en stapelt het zich op.

Bovendien hebben veel moeders last van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade. Ze hebben het idee dat ze altijd iets of iemand tekort doen en dat er te weinig uren in een dag zitten. Ze hebben het idee dat ze tekort schieten als moeder, partner, vriendin, dochter, werknemer/ondernemer, et cetera. Het geeft het gevoel dat je nooit genoeg doet, hoe hard je ook je best doet. Als je dit herkent, weet dan dat je niet de enige bent.

Ik zal je een voorbeeld geven. Stel je voor dat je ‘s avonds aan het opruimen bent, terwijl je kinderen op bed liggen. De speelgoedblokken liggen verspreid over de vloer, er zijn nog een aantal rekeningen die je moet betalen en je partner heeft een drukke dag gehad op het werk. Je begint je af te vragen of je wel genoeg hebt gedaan vandaag. Misschien had je meer quality time met je kinderen door moeten brengen of misschien had je meer begrip moeten tonen voor je partner.

Terwijl deze gedachten door je hoofd malen, voel je die bekende druk op je schouders. Twijfels en schuldgevoel kruipen naar binnen en voel je in je hele lijf. Je vraagt je af of je ooit kunt voldoen aan de verwachtingen die er zijn en je vraagt je af hoe andere moeders het allemaal doen. Dit gevoel van opgejaagdheid, het idee dat je altijd meer zou moeten doen, dat is de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade die in de weg zit.

Die blokkade gaat verder dan alleen het moederschap. Het kan ook naar buiten komen in andere gebieden van je leven, zoals je werk, je bedrijf, je relaties of bij het najagen van je persoonlijke doelen. Het zorgt ervoor dat je niet kan genieten van het moment en met volledige aandacht bij je kinderen zijn. Je twijfelt aan jezelf en je vindt vaak dat je het niet goed doet. Het zorgt ervoor dat je niet op tijd rust neemt, altijd maar doorgaat en bezig bent en al moe bent als je in de ochtend wakker wordt.

Weet dat veel moeders hier last van hebben, ook al lijkt dat niet zo. Ook zij worstelen met twijfels, angsten en onzekerheden. Het is een veelvoorkomend gevoel dat veel moeders delen, zelfs als ze het niet openlijk bespreken. Het is een vervelende blokkade die je ervan weerhoudt om echt te genieten van het moederschap en alle andere aspecten van je leven.

Een van de eerste stappen om met deze blokkade om te gaan, is erkennen dat je niet alleen bent en dat het oké is om hulp te zoeken en steun te ontvangen. Hier zijn enkele belangrijke inzichten die je kunnen helpen om met dit gevoel om te gaan en de weg vrij te maken voor voluit genieten van je leven als vrouw en als moeder:

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen: Het is verleidelijk om jezelf te vergelijken met andere moeders, waarbij het lijkt alsof ze alles onder controle hebben en het heel gemakkelijk gaat. Onthoud dat elke moeder en elk persoon haar eigen reis heeft en haar eigen uitdagingen heeft. Je bent uniek en wat voor jou werkt, hoeft niet hetzelfde te zijn als wat voor anderen werkt.
 2. Streef naar rust, niet naar perfectie: Perfectie is een onrealistisch doel dat altijd ongrijpbaar zal blijven. In plaats daarvan, streef naar rust, rust in je verantwoordelijkheden als moeder, vrouw, partner en in alle andere rollen die je vervult. Het is oké om ‘nee’ te zeggen en tijd voor jezelf te nemen.
 3. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak: Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Het is juist essentieel om een goede moeder te kunnen zijn. Zelfzorg betekent niet alleen lichamelijk rust nemen, maar ook emotionele en mentale rust. Neem de tijd om te ontspannen, hobby’s na te jagen, met vrienden af te spreken en bijvoorbeeld te mediteren of een Reiki-behandeling bij mij te nemen.
 4. Omring jezelf met mensen die je kunnen helpen: Praat met vrienden, familie of professionals over je gevoelens en zorgen. Soms kan alleen het uitspreken van wat je dwarszit al enorm opluchten. Zoek naar hulp bij de mensen om je heen. Heb je die niet, zoek dan naar groepen online waar je je bij aan kan sluiten en waar je ervaringen kunt delen en van anderen kunt leren.
 5. Omschrijf jouw succes: Wat betekent succes voor jou? Het kan nuttig zijn om je eigen definities vast te stellen, los van verwachtingen van buitenaf. Succes kan betekenen dat je een liefdevolle en ondersteunende moeder bent, in plaats van te streven naar perfectie.
 6. Leer loslaten: Het is onmogelijk om alles onder controle te hebben. Accepteer dat er dagen zullen zijn waarop dingen niet gaan zoals gepland. Fouten maken hoort bij het leven en kan zelfs waardevolle leermomenten bieden.
 7. Wees lief voor jezelf: Wees niet te hard voor jezelf. Je doet je best en dat is al heel wat waard. Geef jezelf dezelfde vriendelijkheid en begrip die je anderen zou geven.
 8. Zoek professionele hulp indien nodig: Als deze gevoelens van “Ik ben niet goed genoeg” ernstig zijn en je dagelijks leven belemmeren, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken en mij in t schakelen. Ik help je om op een diep niveau deze blokkade te doorbreken, zodat je niet voor even rust ervaart, maar voor de rest van je leven en je zo de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn.

Moederschap is een prachtige, maar uitdagende reis. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in je gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel. Met zelfzorg, de juiste hulp bij het doorbreken van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade en met échte ontspanning en rust voel je je weer jezelf en kun je weer genieten van je rol als moeder en andere aspecten van je leven. Onthoud dat je waardevol bent en dat je recht hebt op geluk en innerlijke rust.

En daarom nodig ik je van harte uit bij mijn gratis online training “De cruciale stap om blijvend rust in je leven te creëren als moeder”. In deze gratis training ontdek je:

 • wat de meest cruciale stap is om blijvend rust in je leven te creëren als moeder
 • hoe je ervoor zorgt dat je niet meer twijfelt wat het beste is voor jou en je gezin, bijvoorbeeld over hoeveel uren je zou moeten werken, of je kinderen naar de kinderopvang gaan of naar familie en of je je kind eerst moet laten huilen voordat je er naartoe gaat, maar dat je diep van binnen voelt wat de juiste keuzes zijn en daar volledig achter staat
 • hoe je van een gestreste, onzekere moeder naar een gezellige, leuke en zelfverzekerde moeder gaat
 • hoe je ervoor zorgt dat je eigen vervelende ervaringen van vroeger je gezinsleven niet meer beïnvloeden.
 • wat je te doen hebt om rust te voelen en prioriteiten te stellen, zodat je volledig met je aandacht bij je kinderen kunt zijn en voluit geniet van je leven met je gezin
 • wat de kracht van Reiki is en ervaar je wat energetisch werk voor je doet

Klik hier om te ontdekken wanneer ik de gratis training geef en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.