Wat kan een baby van twee maanden?

Als moeder van een pasgeboren baby van twee maanden oud, zit je in een hele bijzondere fase van het moederschap. Het is een tijd van ontdekking, van de baby leren kennen, jezelf leren kennen als moeder en je partner leren kennen als de andere ouder van de baby. Daarnaast is het een tijd van verbondenheid en een tijd waarin je baby zich snel ontwikkelt en snel groeit. In deze fase is het heel fijn om te weten wat je kunt verwachten en hoe je het beste voor je baby kan zorgen en hem of haar kan ondersteunen in het langzaam maar zeker ontdekken van de wereld.

Als je baby twee maanden oud is, dan begint hij of zij meer interactie te laten zijn met de wereld om zich heen. Je gaat ook steeds meer de persoonlijkheid van je baby ontdekken. Je zal merken dat hij of zij meer oogcontact maakt, glimlacht en misschien zelfs al wel andere geluiden begint te maken dan alleen maar huilen. Dit zijn allemaal tekenen dat je baby zowel cognitief/mentaal als emotioneel ontwikkelt.

In deze blog wil ik met je delen wat je kan verwachten van een baby van twee maanden en wat je kunt doen qua verzorging en spelen met je zoon of dochter.

Lichamelijke ontwikkeling

Als je baby twee maanden is, dan begint hij of zij steeds meer controle te krijgen over zijn of haar hoofd. Zorg er nog wel voor dat je het hoofdje ondersteunt als je je zoon of dochter optilt. Waarschijnlijk kan hij of zij zijn of haar hoofd al een paar seconden optillen en zelfs proberen het hoofd te draaien. Dit is een belangrijke mijlpaal in de lichamelijke ontwikkeling van je baby, omdat het aangeeft dat de nek- en schouderspieren sterker worden. Het is een teken dat je baby zich langzaam aan het voorbereiden is op rollen en kruipen.

Je baby heeft nog steeds een krachtige grijpreflex. Dit betekent dat, wanneer je voorzichtig een vinger of een klein voorwerp in het handje van je baby stopt hij of zij het instinctief stevig zal vastgrijpen. Deze grijpreflex is een natuurlijke reactie en helpt hen bijvoorbeeld bij het vastgrijpen van de borst of de fles bij het voeden of zich vast te grijpen aan volwassenen als ze worden gedragen. Dit was vroeger belangrijk voor de veiligheid en bescherming van de baby. Deze reflexen hebben baby’s nog steeds en ze hebben er veel meer dan de grijpreflex. Daarnaast is de grijpreflex belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Het laat zien hoe je baby reageert op prikkels en hoe hij of zij geleidelijk controle krijgt over zijn of haar bewegingen.

Naarmate je zoon of dochter groeit, wordt hij of zij steeds meer betrokken bij de wereld om hen heen. Je baby ontwikkelt de vaardigheid om oogcontact te maken en te glimlachen als reactie op gezichten. Dit zijn allemaal vroege vormen van sociale interactie en ze zijn cruciaal voor hun emotionele en sociale ontwikkeling. Oogcontact en glimlachen zijn belangrijke onderdelen van het groeiproces van je baby en het versterkt jullie band.

Voeding

De meeste baby’s hebben nog steeds regelmatige voedingen nodig. Meestal is dit om de 2-3 uur, ongeacht of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Bij ons zoontje Mees gingen we er vanuit dat hij zelf goed aan kon geven wat hij nodig had. Als hij dus eerder dan 3 uur kwam, dan gaven we hem de voeding. Als het langer dan 3 uur was, dan wachtten we eventjes. Soms liet hij een deel van de fles staan. Dan dwongen we hem niet om het op te drinken. Daarnaast liet hij soms blijken dat hij niet genoeg had aan de fles. In dat geval gaven we hem meer en als dit vaker in korte tijd voorkwam, dan verhoogden we de hoeveelheid van zijn fles.

Slapen

Baby’s van twee maanden oud slapen nog steeds veel. Meestal is dit zo’n 14-16 uur per dag. Hoeveel dat precies is, verschilt ook wel een beetje per kind. Het slaappatroon van je baby is waarschijnlijk nog onregelmatig met kortere dutjes. Wil je meer weten over het slapen van je baby? Kijk dan eens bij Anne van Ukkies en Tukkies Slaapcoaching. Zij is gespecialiseerd in kinderen tot en met 4 jaar. Klik hier om Anne op Instagram te volgen.

Activiteiten met je baby van twee maanden

Hieronder deel ik verschillende activiteiten die je met je baby van twee maanden kan doen.

  1. Tummy Time: Het is belangrijk om je baby regelmatig op zijn of haar buik te leggen terwijl hij of zij wakker is. Dit helpt bij het versterken van de nek- en schouderspieren en bereidt hem of haar voor op latere mijlpalen zoals rollen en kruipen.
  2. Speeltijd: Je baby begint meer interesse te tonen in speelgoed en geluiden. Zachte rammelaars, knuffels en speelbogen met hangende speeltjes zijn heel goed voor de ontwikkeling van je baby en om zijn of haar zintuigen te prikkelen.
  3. Oogcontact en Praatgeluiden: Maak oogcontact met je baby en praat zachtjes tegen hem of haar. Hij of zij zal geïnteresseerd raken in je stem en gezicht en kan zelfs proberen te glimlachen in reactie. Zeker als moeder zijnde zal je baby je stem herkennen en daarop reageren.
  4. Lachen en Glimlachen: Baby’s beginnen vaak te lachen en te glimlachen rond de leeftijd van twee maanden, vaak rond de zes weken. Dit is een prachtige manier om een emotionele band met je baby op te bouwen en contact te maken met je baby.

Kortom, de leeftijd van twee maanden is een spannende en leuke tijd. Je zoon of dochter begint zich meer bewust te worden van de wereld om hem of haar heen en heeft contact met mensen en wat uitdaging nodig. Als ouder is het belangrijk om te zorgen voor de basisbehoeften van je baby en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen. Het ouderschap is een reis vol veranderingen en ontdekkingen en elk moment met je kleintje is een kostbare herinnering om te koesteren.

Nou weet ik ook dat niet iedereen volledig kan genieten van het moederschap, omdat ze druk ervaren, twijfelen of ze het wel goed doen, zich opgejaagd voelen, et cetera. Het moederschap kan als een uitdaging voelen, waardoor je het idee hebt dat je het niet goed doet. Weet dat het heel normaal is om af en toe te worstelen en je af te vragen of je het wel goed doet.

Het goede nieuws is dat je niet alleen bent en dat er middelen zijn die je helpen om met die uitdagingen om te gaan. Mijn gratis training “De cruciale stap om blijvend rust in je leven te creëren als moeder” is een waardevolle eerste stap om je weer jezelf te voelen en de vrouw en moeder te zijn die je graag wil zijn. Je ontdekt wat je te doen hebt om blijvend rust te creëren en weer jezelf te zijn. Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.