Wat is de impact van familiepatronen op het moederschap?

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Vaak hoor ik van moeders dat ze regelmatig twijfelen of ze wel het juiste doen voor hun kinderen, of ze nog wel een leuke vrouw zijn voor hun partner, of ze het nog wel goed doen op hun werk, et cetera. Ze hebben het idee dat ze altijd iets of iemand te kort doen en ze hebben het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten om alles gedaan te krijgen.

Als moeder draag je vaak onzichtbare bagage mee vanuit je familie. In elke familie bestaan bepaalde familiepatronen en overtuigingen die van generatie op generatie worden doorgegeven, waar je je vaak niet bewust van bent. Deze familiepatronen hebben een enorme impact op jou als moeder, hoe je het moederschap ervaart en hoe je je kinderen opvoedt.

Stel je bijvoorbeeld Jolijn voor. Zij is een liefdevolle moeder van twee jonge kinderen. Ze lijkt alles goed voor elkaar te hebben, maar toch voelt ze zich vaak overweldigd en tekort schieten. Wat ze niet beseft, is dat de constante druk die ze voelt om het perfect te doen een patroon is dat ze heeft ‘geërfd’ van haar eigen moeder en oma. Ze heeft geleerd dat ze altijd ‘sterk’ moet zijn, haar emoties moet onderdrukken en nooit om hulp mag vragen.

Van dit patroon is Jolijn zich niet bewust, maar het beïnvloedt haar moederschap en hoe ze haar leven inricht heel erg. Ze voelt zich schuldig als ze even tijd voor zichzelf neemt, omdat ze heeft geleerd dat ze altijd voor anderen moet zorgen. Ze stelt hoge eisen aan zichzelf en raakt gestrest als de dingen niet volgens plan verlopen. Dit beïnvloedt hoe zij haar kinderen opvoedt en de relatie die ze met haar kinderen heeft.

Het voorbeeld van Jolijn is slechts één voorbeeld van hoe een familiepatroon het moederschap beïnvloedt. Het gaat automatisch en helemaal vanzelf en we kunnen bijna niet anders dan het hetzelfde doen, want anders heb je bijvoorbeeld last van een schuldgevoel.

Hieronder deel ik nog vijf mogelijkheden waarop familiepatronen het moederschap beïnvloeden zonder dat je het doorhebt.

1. Het perfect willen doen

Een van de meest voorkomende familiepatronen die ik zie bij moeders die ik begeleid, is het perfect willen doen. Misschien herinner je je moeder of oma die altijd probeerde alles foutloos te doen. Dit patroon van het perfect willen doen kan worden doorgegeven van generatie op generatie, wat zorgt voor een grote druk om als moeder ook perfect te zijn. Het idee dat je het nooit goed genoeg doet en dat je altijd meer moet doen of had kunnen doen, kan als een zware druk voelen en zorgen voor opgejaagdheid.

De impact van het altijd perfect willen doen op lange termijn is dat je last kunt krijgen van te veel stress, van angst en van een gevoel van falen. Het kan er ook voor zorgen dat je zelfvertrouwen daalt en dat je je continu vergelijkt met anderen en dan vooral met de ‘perfecte moeders’ op Instagram.

2. Niet in het hier en nu van je kinderen genieten

Emoties uit het verleden van je familie die niet verwerkt zijn, kunnen onbewust doorgegeven worden aan jou. Dit kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld verdriet, boosheid of angst voelt, zonder dat duidelijk voor je is waarom je je zo voelt. Dit kan veroorzaakt worden door onopgeloste conflicten, trauma’s of verlies in je familiegeschiedenis.

De impact hiervan is dat dit het moeilijker voor je maakt om in het hier en nu te genieten met en van je kinderen en om volledig aanwezig te zijn als je met je kinderen bent. Het kan er ook voor zorgen dat je het nog niet zo makkelijk vindt om met uitdagingen om te gaan en dat je je bijvoorbeeld snel uit het veld laat slaan of dat je uitdagingen uit de weg gaan.

3. Relatieproblemen

Wat je als kind gezien hebt in je familie met betrekking tot relaties en hoe mensen met elkaar omgaan, kan invloed hebben op je eigen relaties als persoon, maar zeker ook als moeder zijnde met je kinderen. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een omgeving waar niet of nauwelijks werd gecommuniceerd of waar veel ruzies en relatieproblemen waren, dan loop je het risico dat diezelfde patronen zich herhalen in je eigen gezin.

De impact van het patroon van relatieproblemen is dat deze stress en conflicten kunnen veroorzaken binnen je huidige gezin en/of met anderen. Dit kan ook invloed hebben op de manier waarop je eigen kinderen leren om relaties aan te gaan met vriendjes en vriendinnetjes en deze te onderhouden.

4. Weinig zelfvertrouwen hebben

De boodschappen die je hebt gekregen, dragen bij aan hoe je jezelf ziet als moeder. Als je bent opgegroeid met het idee dat je niet goed genoeg bent, kan dit je zelfbeeld als moeder beïnvloeden. Je kunt jezelf voortdurend afvragen of je wel voldoet aan de verwachtingen van anderen, wat ervoor zorgt dat je continu twijfelt of je het wel goed doet.

De impact van het patroon van weinig zelfvertrouwen is dat het ervoor kan zorgen dat je continu twijfelt of je het wel goed doet, waardoor je niet kan genieten van het moederschap. Je bent continu bezig en het moet continu beter, waardoor je stress hebt, je opgejaagd voelt en de rust ver te zoeken is.

5. Problemen in je eigen gezin

Onbewust herhalen we vaak dezelfde patronen en hetzelfde gedrag als wat we in onze familie hebben gezien. Dit kan zowel positief zijn als negatief zijn. Als je positieve dingen hebt gezien en ervaren bijvoorbeeld in de relatie tussen je ouders, maar ook in hoe ze met jou omgingen, dan ben je geneigd om diezelfde positieve patronen door te geven. Als je negatieve dingen hebt gezien en ervaren, dan loop je het risico onbewust deze patronen door te geven. Dit noemen we ook wel herhalingspatronen.

De impact van herhalingspatronen uit je familiesysteem is dat ze kunnen leiden tot conflicten en problemen in je eigen gezin. Het is lastig om uit deze conflicten en problemen te komen.

Stel je voor dat je opgroeide in een gezin waarin conflicten vaak werden vermeden of onderdrukt. Misschien zag je je ouders zelden openlijk ruziemaken, maar voelde je wel de spanning en onuitgesproken frustraties.

Nu ben je zelf moeder geworden en je merkt dat je dezelfde neiging hebt om conflicten te vermijden. Als er problemen in je eigen gezin opduiken, voel je de drang om onder het tapijt te vegen of goed te praten/te bagatelliseren, net zoals je ouders deden. Je vermijdt confrontaties en houdt je emoties vaak voor jezelf.

Maar hier ligt het probleem: door deze patronen van conflictvermijding voort te zetten, ontstaan er nieuwe problemen in je gezin. Communicatie wordt belemmerd, onopgeloste kwesties stapelen zich op en de sfeer kan gespannen worden. Je kinderen kunnen leren dat het normaal is om hun gevoelens in te houden en conflicten te vermijden, waardoor ze stress en gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Dit alles is te doorbreken

Gelukkig kun je je familiepatronen doorbreken en daarin is bewustwording de eerste stap naar verandering. Als moeder kun je leren herkennen welke overtuigingen en welk gedrag je hebt ‘geërfd’ van je familie en hoe deze van invloed zijn op je rol als moeder. Dit opent de deur naar persoonlijke groei en een positieve verandering.

Dus, wat kun je doen als je je bewust bent van de impact van familiepatronen op het moederschap en je verlangt naar verandering? Een familieopstelling doen.

Klik hier om de blog “Ontdek de kracht van familieopstellingen: Een gids voor beginners”.

Als je jezelf herkent in het voelen van druk, opgejaagdheid, twijfels en de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade, doe dan een familieopstelling en ontdek de kracht hiervan. Door je bewust te worden van je familiepatronen en ze te transformeren, voel je meer rust en zelfvertrouwen in jezelf en in je rol als moeder.

Op dit moment (tot en met december 2023) ben ik bezig met mijn Basisopleiding Familieopstellingen en zoek ik proefpersonen tot en met februari 2024 die voor een klein, symbolisch bedrag bij mij een familieopstelling willen ervaren. Dit is een unieke kans om de transformerende kracht van familieopstellingen te verkennen en de druk en last van het verleden los te laten.

Het is tijd om jezelf toestemming te geven om te groeien, te bloeien en de vrouw en moeder te zijn die je wil zijn. Familieopstellingen begeleiden je op deze reis en ik sta klaar om je te ondersteunen. Samen leren we de impact van jouw familiepatronen op jouw rol als moeder begrijpen en transformeren, zodat je stralend jezelf kan zijn, zowel als vrouw als als moeder. Stuur een mail naar info@selmavannoije.nl met als onderwerp “proefpersoon familieopstelling” en ik stuur je vrijblijvend de informatie op.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.