Ontdek de kracht van familieopstellingen: Een gids voor beginners

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Hoewel veel moeders veel liefde voelen en het gevoel hebben dat hun leven meer betekenis heeft nu ze moeder zijn, kan het ook een uitdaging zijn. Soms lijkt het alsof je alles alleen moet dragen, de kinderen, het huishouden, je werk, je sociale leven en je eigen behoeften. Voor veel moeders is dit de dagelijks realiteit. Het kan zorgen voor gevoelens van opgejaagdheid, twijfels en de constante druk alles perfect te willen doen.

Ken je dat gevoel? Dat je alles perfect wil doen en dat het lijkt alsof je het nooit goed genoeg doet als moeder, partner, werknemer/ondernemer of zelfs als vrouw zijnde? Dat knagende gevoel van “Ik ben niet goed genoeg” dat je soms ‘s nachts wakker houdt?

Ik begrijp het. En ik ben hier om je te vertellen dat er een manier is om de druk van het moederschap te verlichten. In mijn online programma “Stralend jezelf” vind je alles wat je nodig hebt hiervoor. Klik hier voor meer info en om je aan te melden. En in deze blog wil ik dieper ingaan op familieopstellingen, wat het is en hoe het je helpt om de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade te doorbreken, zodat je diepe rust voelt en eindelijk de vrouw en moeder kan zijn die je graag wil zijn.

Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen valt onder systemisch werken. Met systemisch werken kijk je naar een systeem waar je als individu deel vanuit maakt. Dit kan je familie zijn, maar ook bijvoorbeeld de organisatie waar je werkt. Ik wil in deze blog alleen inzoomen op familieopstellingen, maar weet dat er ook organisatieopstellingen zijn.

Systemisch werkt kijkt naar de dynamieken die er in een familiesysteem zijn. Bert Hellinger is de meest bekende persoon binnen het systemisch werk en hij is de grondlegger van deze methode.

Binnen het systemisch werk en dus binnen familieopstellingen gaan we er vanuit dat veel van de problemen, uitdagingen en blokkades die we in ons leven meemaken, bestaan door onze familiegeschiedenis. Het gaat dan niet alleen om wat je genetisch gezien van je voorouders hebt geërfd, maar ook emotioneel gezien. Emoties, overtuigingen en bepaald gedrag worden van generatie op generatie doorgegeven, zonder dat we ons hiervan bewust zijn.

Door middel van een familieopstelling krijg je inzicht in die (verborgen) dynamieken binnen je familiesysteem. Je ontdekt wat je precies tegenhoudt vanuit je familiesysteem, waardoor je het leert begrijpen.

Tijdens een familieopstelling stel je je familie op. Hoe dat er precies uitziet, is afhankelijk van je vraag. Je stelt niet je daadwerkelijke familie op. Daarmee bedoel ik dat je je familieleden niet mee hoeft te nemen naar de sessie. Als je een familieopstelling in een groep doet, dan kies je mensen uit deze groep uit die een familielid vertegenwoordigen. Deze mensen noem je representanten. Als je een familieopstelling 1 op 1 doet, dan worden er vaak placemats op de grond gelegd of met poppetjes op tafel gewerkt. Je stelt je familie op vanuit je eigen beleving/intuïtie. Zo krijg je een fysieke weergave van hoe je familieleden zich tot elkaar verhouden.

Wat er vervolgens gebeurt, gaat vaak heel diep, geeft heel veel inzichten en vaak ook heling. De opstelling laat de onderliggende patronen en blokkades zien waar je je in eerste instantie niet bewust van bent, maar die vaak wel herkenbaar zijn. Het zorgt ervoor dat je leert begrijpen hoe deze dynamieken en verhoudingen van invloed zijn of zijn geweest op je eigen leven, keuzes en relaties.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je altijd worstelt met het idee dat je het niet goed doet, zelfs als je je best doet als vrouw en/of als moeder. Je kunt dit gevoel niet goed plaatsen, maar het blijft je achtervolgen. Tijdens een familieopstelling zou je je eigen familieleden in de vorm van representanten, placemats of poppetjes op tafel opstellen en observeren hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Het kan zijn dat je ontdekt dat dit gevoel van het niet goed doen, is ontstaan in de generaties voor jou. Misschien heeft een grootouder, overgrootouder of ander familielid vergelijkbare gevoelens gehad. Deze emotie is onbedoeld aan jou doorgegeven. Dit inzicht kan een bevrijdend effect hebben, omdat het je duidelijk maakt dat dit gevoel niet ‘van jou’ is, maar deel uitmaakt van een bredere familiedynamiek. Hierdoor kun je dit veel makkelijker loslaten en vervolgens je eigen pad volgen.

De kracht van familieopstellingen

De kracht van een familieopstelling ligt in het blootleggen en begrijpen van deze vaak verborgen familiepatronen en dynamieken. Het biedt de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken over hoe je met deze ‘erfenis’ wil omgaan en welke stappen je wil nemen om het te veranderen en te helen.

Familieopstellingen helpen je om op een dieper niveau te begrijpen waar je voelt, denkt en doet, zoals je doet. Het opent de deur naar van jezelf houden, zoals je bent en persoonlijke groei. Voor moeders die last hebben van opgejaagdheid, twijfels en de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade zorgt het voor verlichting en brengt het meer rust en het gevoel weer jezelf te kunnen zijn.

Zo deed Iris een familieopstelling, omdat ze zich vaak overweldigd voelde door de verantwoordelijkheid die ze voelde om voor anderen te zorgen. Ze kon nooit ‘nee’ zeggen, zelfs als dit ten koste ging van haar eigen welzijn. Dit patroon zorgde voor veel stress en twijfels in haar leven, vooral sinds ze moeder was geworden.

Tijdens een familieopstelling ontdekte Iris dat dit patroon eigenlijk afkomstig was van haar overgrootvader. Hij had tijdens de oorlog voor zijn familie moeten zorgen en grote offers moeten brengen en zelfs dat was niet genoeg in die tijd, omdat er nou veel mensen stierven en hele vreselijke dingen meemaakten. Deze dynamiek werd van generatie op generatie doorgegeven, zonder dat Iris zich er bewust van was.

Het inzicht in deze familiedynamiek was een keerpunt voor Iris. Het hielp haar te begrijpen waarom ze zich altijd zo voelde en waarom ze zo moeilijk ‘nee’ kon zeggen. Het gaf haar toestemming om voor zichzelf te zorgen zonder schuldgevoel. Ze kon nu bewust kiezen hoe ze wilde omgaan met deze ‘erfenis’ van haar familie. Het opende de deur naar een leven met rust en zelfvertrouwen.

Het doorbreken van patronen en uitdagingen die je tegenhouden

Een ander belangrijk effect van famileopstellingen is dat je daarmee patronen die je tegenhouden om die dingen te bereiken die je graag wil te doorbreken. Ik zie veel moeders voorbij komen die onbewust patronen van het perfect willen doen, altijd voor anderen moeten zorgen of het uit de weg gaan van de confrontatie hebben overgenomen. Deze patronen beperken hen in hun rol als moeder en als vrouw, omdat ze niet helemaal zichzelf (kunnen) zijn.

Tijdens een familieopstelling kunnen deze patronen aan het licht komen. Je kunt als vraag inbrengen dat je wil weten waar het vandaan komt dat je ruzies en confrontaties uit de weg gaat. Dit kan dan zichtbaar worden tijdens een opstelling. Vervolgens kunnen in een opstelling, afhankelijk van verschillende factoren, de familieleden in de opstelling van standpunt veranderen, wat vaak leidt tot een verandering in de dynamiek. Dit kan heel bevrijdend zijn, omdat het je de mogelijkheid geeft om nieuwe keuzes te maken en je los te maken van die oude familiepatronen die je tegenhouden.

Wil je weten op welke manieren familieopstellingen jou als moeder helpen, zodat je rust ervaart en je weer jezelf voelt als vrouw en als moeder zijnde? Klik dan hier om de blog “Familiepatronen doorbreken: Hoe familieopstellingen moeders kunnen helpen” te lezen.

En ik heb heel goed nieuws voor je, want als je tot hier bent gekomen, dan ben je waarschijnlijk wel nieuwsgierig naar de kracht van familieopstellingen en hoe ze jou kunnen helpen om de druk en opgejaagdheid die je voelt te verlichten.

Op dit moment (tot en met december 2023) ben ik bezig met de Basisopleiding Familieopstellingen. Als onderdeel van mijn opleiding ben ik op zoek naar proefpersonen die tegen een klein, symbolisch bedrag een familieopstelling bij mij willen ervaren. Dit is een geweldige kans om de kracht van familieopstellingen te ontdekken én om familiepatronen die je tegenhouden om rust te voelen en jezelf te zijn te doorbreken.

Als je hier interesse in hebt, stuur dan een mail naar info@selmavannoije.nl met als onderwerp “proefpersoon familieopstelling”. Dit kan nog tot en met februari 2024. Samen verkennen we hoe familieopstellingen jou helpen om bijvoorbeeld de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade te doorbreken en rust te voelen, zodat je je weer jezelf voelt als vrouw en als moeder.

Het is tijd om jezelf op de eerste plaats te zijn en te stralen als de vrouw en moeder die je wil zijn. Familieopstellingen zijn de sleutel tot deze transformatie. Neem vandaag nog contact met me op door een mail te sturen naar info@selmavannoije.nl, want je verdient het om te stralen!

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.