Wat kun je doen met een baby van 1 maand?

Welkom in de bijzondere wereld van het ouderschap! Als kersverse ouder van een baby van 1 maand oud voel je waarschijnlijk een mix van vreugde, vermoeidheid en nieuwsgierigheid. Het verzorgen en vermaken van je pasgeboren baby kan een uitdaging lijken, maar het kan ook een prachtige tijd van bonding en ontwikkeling zijn.

In deze blog deel ik verzorgingstips en activiteiten die belangrijk zijn bij je baby van 1 maand oud, zodat je de meest bijzondere momenten bewust beleeft en koestert.

De basiszorg voor je baby

Je baby heeft als hij of zij 1 maand oud is jou volledig nodig bij alles. Waarschijnlijk slaapt je zoon of dochter veel, maar hij of zij zal ook huilen, honger hebben, een schone luier nodig hebben en contact met je willen maken.

Daarom deel ik eerst de zorg die een baby van 1 maand nodig heeft.

 1. Voeden: Het voeden van je baby staat bovenaan de lijst. Pasgeborenen hebben regelmatig voedingen nodig, meestal om de 2-3 uur. Ik weet nog dat Mees (mijn zoon) soms om de 2/2,5 uur honger had. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding gebruikt, het is belangrijk om een rustige en comfortabele omgeving te creëren tijdens de voedingssessies. Het voeden is een heel mooi en belangrijk moment voor de hechting met je kindje, of je nu borst- of flesvoeding geeft. Leg dus even je telefoon weg en ben met je volledige aandacht bij het moment.
 2. Slaap: Slapen is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je baby. Gemiddeld slapen pasgeborenen tot wel 16-17 uur per dag. Zorg voor een veilige slaapomgeving met een stevig matras en geen losse voorwerpen in de wieg. Plaats je baby op zijn rug om te slapen om het risico op wiegendood te verminderen. Volg hierin vooral de adviezen van de kraamzorg en het consultatiebureau op. Kinderslaapcoaches kun je veel goede informatie geven over de juiste slaapomgeving en je nu al tips geven over slapen bij pasgeboren baby’s. Vooral als kinderen wat ouder zijn, is een slaapcoach heel helpend. Wij hebben verschillende keren Anne van Ukkies & Tukkies Slaapcoaching geraadpleegd wat we het beste konden doen met het slapen van Mees.
 3. Luiers verschonen: Controleer regelmatig of de luier van je baby moet worden verschoond. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen, zoals luiers, doekjes en een schone outfit, binnen handbereik hebt. Wij hadden standaard een hele hoop luiers in de luiertas zitten. Daarnaast hadden we twee verschoningskussens. Wij hadden er één boven en één beneden, zodat we op beide plekken Mees konden verschonen en we niet steeds naar boven hoefden. Bij ons lagen dus ook luiers en luierdoekjes beneden.
 4. Huidverzorging: Baby’s hebben een gevoelige huid. Controleer de huid op uitslag en houd deze schoon. Gebruik milde babyproducten indien nodig. Mees had erg veel last van eczeem. Wij hebben dus een hele tijd zeepvrije ‘badschuim’ gebruikt, maar ook regelmatig Mees alleen maar met een washandje en water gewassen. Zeker de eerste maand hoeven kinderen niet elke dag in bad.

Knuffeltijd, huilen en troosten

Je baby heeft niet alleen fysieke zorg nodig, maar ook emotionele ondersteuning. Daarom deel ik hieronder 3 manieren waarop je dat kan doen.

 1. Knuffelen en troosten: Baby’s houden van fysiek contact. Houd je baby dicht bij je, wieg hem zachtjes en praat zachtjes tegen hem. Dit helpt om een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren. Zeker voor de hechting en dus de band met je zoon of dochter is huid op huid contact heel erg fijn. Het kalmeert je baby vaak vrij snel. En soms hebben baby’s het even nodig om te huilen. Het is hun enige communicatiemiddel en dus ook hun manier om prikkels los te laten en eruit te laten. Als je zoon of dochter dus geen honger heeft, een schone luier heeft en geen last heeft van andere ongemakken, laat je kindje dan huilen, terwijl je hem of haar vasthoudt, zonder dat hem of haar heen en weer wiegt. Zo kunnen de emoties eruit en leert je kindje nu al prikkels verwerken en dat jij er bent op hem of haar te helpen op dit soort momenten.
 2. Oogcontact: Hoewel de ogen van je baby op deze leeftijd nog niet perfect ontwikkeld zijn, kunnen ze licht en beweging waarnemen. Maak oogcontact en kijk liefdevol naar je baby terwijl je met hem praat. Zo herkent je baby je stem van toen hij of zij in de buik zat en zal hij of zij daardoor kalmeren. Mees werd vaak rustig als Daan (mijn man) of ik liedjes voor hem zongen.
 3. Zachte aanrakingen: Streel zachtjes de handen, voeten en rug van je baby. Dit kan kalmerend en geruststellend zijn. Babymassage kan ook helpen, maar zeker Reiki is heel erg fijn voor baby’s. Het helpt je kindje aarden en de prikkels van de dag sneller te verwerken en los te laten. Wil je zelf Reiki leren, zodat je je kind hierbij kan helpen en ervoor kan zorgen dat hij of zij beter in zijn of haar vel zit? Dan is de Reiki I cursus een mooie start. Stuur een mail naar info@selmavannoije.nl en zet in de onderwerpregel Reiki I cursus, dan stuur ik je alle informatie toe. Daarna beslis je of je deel wil nemen.

Met deze activiteiten stimuleer je de ontwikkeling van je baby van 1 maand

Je baby van 1 maand kan zichzelf nog niet vooruit bewegen en ziet nog weinig, maar je kan ze wel degelijk stimuleren in hun ontwikkeling. Voordat je baby leert zitten en later kruipen, lopen en staan, heeft hij of zij eerst andere dingen te leren en vooral de spieren verder te ontwikkelen. En daar kun je nu al mee beginnen. Daarnaast zijn er nog andere ‘activiteiten’ die je kunt doen met je baby van 1 maand oud.

 1. Tummy time: Leg je baby regelmatig op zijn of haar buik wanneer hij of zij wakker is en niet te moe is of net heeft gegeten. Zorg dat je tijdens Tummy time bij je baby bent. Begin eerst kort met een paar minuten. Langzaamaan kun je dit verder uitbreiden, als de spieren van je zoon of dochter sterker worden. Tummy time helpt bij het versterken van de nekspieren en voorkomt platte plekken op het hoofd van je baby.
 2. Kijken: Hang een babymobiel boven de wieg van je baby waar hij of zij niet in slaapt. Zorg ervoor dat aan deze babymobiel verschillende vormen hangen of ‘lees’ met je zoon of dochter zwart-wit boekjes met eenvoudige patronen. Newborns kunnen zwart-wit contrasten heel goed zijn, omdat het zoveel van elkaar verschilt. Zo kun je toch een boekje met hen ‘lezen’. Benoem wat je ziet in het boekje. Je baby zal waarschijnlijk maar kort de aandacht erbij houden, maar zo stimuleer je het kijken en tegelijkertijd ook al de taalontwikkeling.
 3. Horen: Speel zachte, rustgevende muziek of zing liedjes voor je baby. Ze reageren positief op geluiden. Je hebt speciale babyliedjes. Je kunt dit op YouTube of Spotify gemakkelijk opzoeken. Lees een boekje voor aan je baby. Vertel wat je aan het doen bent of wat je allemaal ziet. Vaak wordt je kind rustig als hij of zij je stem hoort, omdat ze die herkennen vanuit de buik.
 4. Lichte bewegingen: Zachtjes wiegen of je baby rustig schommelen kan je baby helpen om rustiger te worden. Let wel op dat de bewegingen zacht zijn en niet te abrupt.

Kortom, moeder zijn van een baby van 1 maand oud kan uitdagend zijn, maar het is ook een tijd vol liefde en verbondenheid. Door te zorgen voor de basisbehoeften van je baby, knuffeltijd en leuke activiteiten met je baby zorg je goed voor hem of haar. Iedere dag is een nieuwe kans om de band met je baby te versterken en samen te groeien.

Dit is essentieel om goed voor je baby te kunnen zorgen

Daarnaast is er nog iets wat onwijs belangrijk is en wat essentieel is om goed voor je baby te kunnen zorgen. Namelijk goed voor jezelf zorgen. Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe beter je er voor je kind kan zijn. Je kind pikt alles op van hoe jij je voelt. Als jij rust voelt, dan voelt je baby dat ook. Als jij gestrest bent, dan is je baby dat ook.

Neem rust wanneer je baby slaapt of doe iets waar je energie van krijgt. Zoek steun bij familie of vrienden als dat mogelijk is. Deel de zorg voor je baby, in ieder geval met je partner als je die hebt. Ik weet nog heel goed dat ik dat nog niet zo makkelijk vond toen Mees net geboren was.

Mees bij Daan laten vond ik prima, maar bij iemand anders nog niet. Dat is heel normaal en logisch en helemaal oké. Kijk dan hoe je toch momenten voor jezelf kan creëren, zodat je oplaadt en er dan weer volledig voor je kind kan zijn.

Ik spreek namelijk regelmatig moeders die zich opgejaagd voelen en het idee hebben dat ze het niet goed doen. Zij hebben last van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade, waardoor ze constant aan zichzelf twijfelen, twijfelen of ze wel een goede moeder zijn en continu het idee hebben iets of iemand tekort te doen.

Het is dan ook van cruciaal belang om deze blokkade te doorbreken, want dan pas kun je goed voor jezelf zorgen. Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Het is juist een essentiële stap in het kunnen zijn van de vrouw en moeder die je graag wil zijn en om er volledig voor je kind te kunnen zijn. En dit is waarom dat zo is:

 1. Als je als moeder niet goed voor jezelf zorgt, dan raak je uiteindelijk fysiek en mentaal uitgeput. Het gebrek aan slaap en zelfzorg kan leiden tot gezondheidsproblemen en overmatige stress, waardoor je dan niet meer voor je baby kan zorgen. En dat is juist wat je zoon of dochter nu nodig heeft.
 2. Je bent een voorbeeld voor je baby. Baby’s leren door naar je te kijken en je na te doen. Als je als moeder laat zien hoe belangrijk goed voor jezelf zorgen is, zal je zoon of dochter dit later. Door goed voor jezelf te zorgen, geeft je je kind een waardevolle les over hoe je ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit.
 3. Geduldig en liefdevol reageren op je baby: Een moeder die overweldigd en gestrest is, kan het moeilijker vinden om echt volledig in het hier en nu te zijn en echt volledig met haar aandacht bij haar baby te zijn. Het is moeilijker om geduldig en liefdevol te reageren wanneer je je uitgeput voelt.
 4. Hulp zoeken en vragen: Het zoeken van steun bij je partner, familie of vrienden kan een enorme hulp zijn. Het delen van verantwoordelijkheden en het kunnen terugvallen op je dierbaren zorgt ervoor dat je op adem kan komen, op kan laden en er weer volledig voor je baby te zijn.
 5. Lief zijn voor jezelf: Voor moeders die worstelen met de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade kan het moederschap als een enorme uitdaging voelen. Het lukt ze niet zo goed om echt te genieten van het moeder zijn. Daarnaast vergeten ze wie ze zelf zijn als vrouw, waardoor ze niet lekker in hun vel zitten. Het is super zonde als je niet kunt genieten van het moederschap. Daarvoor ben je geen moeder geworden, toch? Je bent moeder geworden, zodat je van je kinderen en het samenzijn kunt genieten. Daarom is het essentieel om met een expert op het gebied van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade aan de slag te gaan.

Kortom, het zorgen voor jezelf als moeder is geen luxe, maar een noodzaak. Het stelt je in staat om met meer geduld en liefde voor je baby te zorgen. Daardoor voelt het moederschap zoveel makkelijker en luchtiger. Het is een investering in zowel je eigen welzijn als in de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Dus onthoud, jij én je kind(eren) verdienen het om goed voor jezelf te zorgen, terwijl je de reis van het ouderschap begint of verder gaat.

En daar helpt mijn gratis online training “De cruciale stap om blijvend rust in je leven te creëren als moeder” bij. De training is voor jou als je als moeder het gevoel hebt dat de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade je in de weg staat om volledig van het ouderschap te genieten en blijvende rust te voelen.

In deze gratis training ontdek je:

 • wat de meest cruciale stap is om blijvend rust in je leven te creëren als moeder
 • hoe je ervoor zorgt dat je niet meer twijfelt wat het beste is voor jou en je gezin, bijvoorbeeld over hoeveel uren je zou moeten werken, of je kinderen naar de kinderopvang gaan of naar familie en of je je kind eerst moet laten huilen voordat je er naartoe gaat, maar dat je diep van binnen voelt wat de juiste keuzes zijn en daar volledig achter staat
 • hoe je van een gestreste, onzekere moeder naar een gezellige, leuke en zelfverzekerde moeder gaat
 • hoe je ervoor zorgt dat je eigen vervelende ervaringen van vroeger je gezinsleven niet meer beïnvloeden.
 • wat je te doen hebt om rust te voelen en prioriteiten te stellen, zodat je volledig met je aandacht bij je kinderen kunt zijn en voluit geniet van je leven met je gezin
 • wat de kracht van Reiki is en ervaar je wat energetisch werk voor je doet

Klik op de onderstaande link om je aan te melden voor deze waardevolle training en de eerste stap te zetten naar een leven vol rust, zelfvertrouwen en genieten met je gezin. Samen kunnen we de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade doorbreken en je helpen de moeder te worden die je graag wil zijn.

Aanmelden voor de Gratis Training

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.