Familiepatronen doorbreken: Hoe familieopstellingen moeders kunnen helpen

Klik hier om deze blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Dat gevoel van constante druk en het verlangen alles perfect te willen doen, kan heel overweldigend voor je zijn als moeder. In deze drukke wereld lijkt het alsof we altijd op volle snelheid moeten draaien, zonder tijd te nemen voor onszelf. Maar het is belangrijk om te onthouden dat we, naast onze rol als moeder, ook een vrouw zijn met behoeften, dromen en verlangens. Het is tijd om die last van perfectionisme en opgejaagdheid van je schouders te laten glijden, rust te ervaren en je weer jezelf te voelen, naast het moederschap.

En er is absoluut een manier om de last van het moederschap te verlichten, die rust te voelen en de vrouw en moeder te zijn die je wil zijn. Mijn online programma “Stralend jezelf” is die manier en zodra ik de Basisopleiding Familieopstellingen in december 2023 heb afgerond is het écht het enige programma dat je nodig hebt om de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade te doorbreken als moeder zijn.

Waarom zijn familieopstellingen en aan de slag gaan met je familiesysteem essentieel om blijvend verandering in je leven te creëren?

Als moeder draag je vaak onbewust emotionele bagage met ons mee vanuit je familie. Dit kunnen belemmerende overtuigingen zijn zoals “Ik moet altijd alles perfect doen” of onverwerkte emoties uit het verleden. Deze bagage kan een zware last zijn, waardoor je je opgejaagd en overweldigd voelt en waardoor je het idee hebt dat je het als moeder nooit goed doet en altijd iets of iemand tekort doet.

Linda had bijvoorbeeld had moeite met het loslaten van schuldgevoelens. Het was een knagend, onverklaarbaar gevoel dat haar voortdurend achtervolgde, zelfs als ze haar uiterste best deed om een liefdevolle en zorgzame moeder te zijn.

Linda begreep niet waar de schuldgevoelens vandaan kwamen, wat het nog verwarrender maakte. Door deze gevoelens kon ze niet genieten van het moederschap en twijfelde ze continu of ze het wel goed deed. Iemand in Linda’s omgeving raadde haar aan om eens een familieopstelling te doen.

Toen Linda een opstelling deed, werd al snel duidelijk dat haar schuldgevoelens vanuit haar familie kwam en te maken had met de geschiedenis van haar familie. De opstelling gaf Linda het inzicht dat de schuldgevoelens bij haar overgrootmoeder vandaan kwamen. Dit was een vrouw die een moeilijk en verdrietig leven had geleid, onder andere door de oorlog. Linda had onbewust een deel van deze last op zich genomen.

Toen Linda dit inzicht kreeg door de familieopstelling was het alsof er een enorme last van Linda’s schouders viel. Ze besefte dat deze schuldgevoelens niet van haar waren, maar iets wat ze meenam uit haar familiesysteem. Dit inzicht gaf Linda een bevrijdend gevoel en bracht rust.

Dankzij de familieopstelling kon Linda de last die ze onbewust met zich meedroeg loslaten, waardoor ze ook de onterechte schuldgevoelens loslaten. Vanaf toen kon ze zich richten op haar eigen groei en geluk. Dit was een belangrijk keerpunt in haar leven als moeder, want nu kon ze vol vertrouwen zichzelf zijn en de vrouw en moeder zijn die ze wilde zijn.

De impact van familiepatronen op het moederschap

Vaak zijn we ons niet bewust van overtuigingen die bij ons diep van binnen zitten en wat voor invloed die hebben op ons gedrag. We zijn ons niet bewust van welk gedrag we hebben ‘geërfd’ van onze familie, omdat dat dat nu eenmaal is ‘hoe we het doen in deze familie’.

Waarom zou je als moeder met familieopstellingen aan de slag gaan?

Familieopstellingen zijn heel krachtig om de druk van het moederschap te verlichten en om je te helpen jezelf opnieuw te ontdekken om zo de vrouw en moeder te zijn die je graag wil zijn. Hier zijn vijf belangrijke manieren waarop familieopstellingen jou als moeder helpen:

1. Oude wonden begrijpen: Familieopstellingen helpen je om inzichten te krijgen in oude wonden en emotionele bagage die je met je meedraagt. Stel je bijvoorbeeld een moeder voor die altijd het gevoel heeft gehad dat ze niet goed genoeg is. Ze vergelijkt zichzelf continu met anderen en ze denkt dat ze faalt, zelfs als ze heel hard haar best doet. Met behulp van familieopstellingen blijkt dan bijvoorbeeld dat deze gevoelens zijn ontstaan in haar jeugd, waar ze vaak het gevoel had dat ze nooit aan de verwachtingen van haar ouders kon voldoen.

Door hier inzicht in te krijgen en te begrijpen waar het vandaan komt, kun je ermee werken en kun je het loslaten.

2. Belemmerende patronen doorbreken: Veel moeders erven onbewust belemmerende familiepatronen, zoals perfectionisme of het gevoel altijd voor anderen te moeten zorgen. Familieopstellingen helpen deze patronen te doorbreken, waardoor moeders meer ruimte krijgen om zichzelf te zijn.

Stel je een moeder voor die zichzelf altijd onder enorme druk zet om een perfect huishouden te runnen. Ze heeft het gevoel dat ze alles schoon en georganiseerd moet houden, anders is ze geen goede moeder. Dit geeft haar zo’n enorme druk dat ze niet kan ontspannen en altijd bezig moet zijn.

Als deze moeder besluit een familieopstelling te doen, dan kan er bijvoorbeeld naar boven komen dat haar eigen moeder of oma dezelfde druk voelde om perfect te zijn in haar rol als huisvrouw. Dit patroon werd van generatie op generatie doorgegeven.

Met een familieopstelling wordt dit patroon duidelijk. Daardoor begrijpt deze moeder waar het vandaan komt en dat het niets te maken heeft met of ze een goede moeder is of niet. Daardoor kan deze moeder eindelijk de druk van zichzelf afhalen en meer ruimte creëren voor ontspanning en plezier in het moederschap en überhaupt in haar leven.

3. Emoties die niet van jou zijn, loslaten: Door familieopstellingen kunnen moeders emotionele bagage uit het verleden loslaten. Linda’s verhaal van het begin van deze blog is een uitstekend voorbeeld van hoe deze familieopstellingen kunnen helpen bij het bevrijden van onnodige schuldgevoelens en lasten die niet van henzelf zijn.

4. Zorgen voor anderen en jezelf vergeten, doorbreken: Stel je een moeder voor die altijd het gevoel heeft gehad dat ze de problemen van haar familie moest oplossen. Ze nam de verantwoordelijkheid voor iedereen om haar heen en offerde vaak haar eigen behoeften op. Ze vergat zichzelf en stond vooral voor anderen klaar. Dit patroon van zorgen voor anderen ging generaties terug in haar familie, waar moeders altijd als ‘redders’ hadden klaargestaan.

Tijdens een familieopstelling zag ze dit patroon duidelijk. Ze besefte dat ze de keuze had om dit patroon voort te zetten of het te doorbreken. Ze koos ervoor om het te doorbreken en begon langzaam maar zeker meer tijd en energie aan zichzelf te besteden. Ze leerde dat het oké was om grenzen te stellen en voor zichzelf te zorgen. Zo leerde ze om te ontspannen en rust te voelen.

De liefde voor haarzelf groeide steeds meer. Ze begreep dat ze niet verantwoordelijk was voor het geluk van anderen in haar familie en dat ze haar eigen geluk verdiende. Deze transformatie bracht niet alleen rust in haar leven, maar het maakte haar ook tot een ontspannen en liefdevollere moeder.

5. Ruimte voor persoonlijke groei: Het doorbreken van oude familiepatronen opent de deur naar persoonlijke groei. Moeders kunnen zichzelf toestaan te groeien als vrouw, wat een positieve impact heeft op hun rol als moeder.

Stel je een moeder voor die altijd werd beïnvloed door het idee dat ze ‘klein’ moest blijven, omdat dat de verwachting in haar familie was. Iedereen moest op zijn plaats blijven en niet te veel opvallen. Vooral niet je kop boven het maaiveld uitsteken, want die kan zo afgehakt worden.

Tijdens haar familieopstelling besefte ze dat deze overtuiging haar belemmerde in haar persoonlijke groei. Ze zag dat het tijd was om uit haar comfortzone te stappen en zichzelf toe te staan te groeien als mens. Ze begon nieuwe interesses te verkennen, volgde cursussen en ontdekte waar haar passie lag.

Na verloop van tijd merkte ze dat deze persoonlijke groei haar ook heel veel moois als moeder opleverde. Ze was gelukkiger, zelfverzekerder en kon haar kinderen veel beter helpen als die ergens tegenaan liepen.

Kortom, familieopstellingen zijn een heel krachtig hulpmiddel om moeders te helpen de druk van het moederschap te verlichten, rust te creëren en zich weer zichzelf te voelen. Ze kunnen het opgejaagde gevoel loslaten, zich bevrijd voelen en de vrouw en moeder zijn die ze graag willen zijn.

Daarom is het zo mooi dat ik tot en met februari 2024 moeders zoek die een (deel van een) familieopstelling met mij willen doen. Ik volg op dit moment de Basisopleiding Familieopstellingen en ik wil graag veel oefenen. Daarom kun je tot en met februari 2024 voor een klein, symbolisch bedrag meedoen met een familieopstelling. Voor meer informatie en om je aan te melden stuur je een mail naar: info@selmavannoije.nl

Na februari 2024 heb ik familieopstellingen geïntegreerd in mijn online programma “Stralend jezelf”. Dit is het meest impactvolle en complete programma wat er bestaat om als moeder die oude patronen te doorbreken, die verantwoordelijkheden die niet bij jou horen los te laten, rust te creëren en stralend jezelf te zijn als vrouw én als moeder.

Je doorbreekt de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade op alle lagen in jezelf, waardoor je dit blijvend verandert en blijvend rust voelt.

Het is tijd om de druk van het moederschap van je af te gooien en te stralen als de vrouw en moeder die je altijd al hebt willen zijn. Met het online programma “Stralend jezelf” is dat mogelijk, vanwege de unieke manier waarop ik diepgaande meditaties/visualisaties combineer met het familiesysteem, Reiki en praktische opdrachten. Durf de reis aan te gaan en ontdek de kracht die al in je zit. Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden voor het online programma “Stralend jezelf”.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.