De belangrijke stap naar zelfliefde

Klik hier om deze blog te luisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te luisteren op Apple Podcasts.

Als moeder is het heel makkelijk om kritisch op jezelf te zijn, om te worstelen met het idee dat je het niet goed doet en dus om de “Ik ben niet goed genoeg” blokkade te voeden. (Klik hier om te ontdekken of je last hebt van deze blokkade).

Elke dag brengt nieuwe hoogte- en dieptepunten met zich mee. Tussen de schaterlachen en luierwisselingen, tussen de mijlpalen van de eerste stapjes en de slapeloze nachten, heb je last van een wirwar aan emoties en verantwoordelijkheden. Je bent voortdurend bezig om aan de behoeften van je kinderen te voldoen, maar je verliest jezelf.

Tijdens deze momenten sluipt ook onzekerheid erin en doorheen. Je betrapt jezelf erop dat je je afvraagt of je het wel goed doet als moeder, of je wel aan alle verwachtingen voldoet, zowel als moeder, als partner, als werknemer of ondernemer, als vriendin, et cetera.

Dit is waar de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade om de hoek komt kijken. Die innerlijke stem die zegt dat je tekortschiet, dat je het nooit helemaal goed doet, hoe hard je ook probeert.

Misschien herken je het wel. Je staat in de supermarkt en je ziet een andere moeder met haar kinderen omgaan alsof ze het allemaal onder controle heeft, terwijl jij je afvraagt of je het wel goed doet, of je kinderen wel gezond genoeg eten, of je wel genoeg qualitytime met ze doorbrengt.

Of je scrollt door social media en je ziet perfecte plaatjes van andere gezinnen die lijken te genieten van elk moment, terwijl jij je afvraagt waarom je jezelf soms zo gestrest voelt, waarom je niet geduldig kan zijn en waarom je niet altijd kunt genieten zoals die andere gezinnen lijken te doen.

Dit gevoel dat je het nooit goed doet en altijd tekort schiet, tast je eigenwaarde en zelfvertrouwen enorm aan. Het zorgt ervoor dat je op je tenen loopt, alles perfect probeert te doen en continu in een staat van stress zit. Het kan zijn dat je dit bewust voelt, maar het kan ook zijn dat je je er helemaal niet bewust van bent.

Lieve, lieve moeder, het is tijd om deze blokkade aan te pakken en jezelf met dezelfde compassie, liefde, vriendelijkheid en positiviteit te benaderen als je bij je beste vriendin zou doen.

Stel je eens voor dat je die gedachten die je hebt, zou kunnen veranderen. Dat je de negatieve gedachten zou kunnen vervangen door vriendelijke en liefdevolle woorden. Wat als je jezelf zou kunnen laten voelen dat je goed genoeg bent, dat je je best doet en dat je elke dag groeit als moeder?

Dit is waar de kracht van positieve affirmaties binnenkomt. Affirmaties zijn zinnen die je dagelijks tegen jezelf kunt zeggen om die negatieve stemmen het zwijgen op te leggen en je zelfvertrouwen een boost te geven.

Stel je dus eens voor dat je op het punt staat om je beste vriendin advies te geven. Ze vertelt je over haar twijfels, over haar gevoel dat ze altijd iets of iemand tekort doet en over haar worstelingen met het moederschap. Zou je haar dan vertellen dat ze niet goed genoeg is? Zou je haar kritiek geven en haar zelfvertrouwen naar beneden halen?

Waarschijnlijk niet. Je zou haar juist aanmoedigen, geruststellen en laten zien hoeveel ze werkelijk waard is. Dat is precies wat jij ook verdient, want vanaf nu ben jij je eigen beste vriendin.

Neem eerst eens even de tijd om na te denken over hoe je tegen jezelf praat. Zijn je gedachten negatief en kritisch? Veroordeel je jezelf als je iets niet goed doet? Sta je jezelf toe om te genieten van momenten van rust en blijheid?

Nu is het moment om bewust te kiezen voor positieve verandering. Elke keer als je jezelf betrapt op negatieve gedachten, stel jezelf dan de vraag: “Zou ik dit ook tegen mijn beste vriendin zeggen?” Dan besef je je pas hoe onnodig hard je voor jezelf bent.

Gebruik deze bewustwording om je gedachten te veranderen. Vervang de negatieve gedachten door positieve affirmaties. Dit zijn krachtige en positieve zinnen die je regelmatig tegen jezelf zegt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik ben waardevol zoals ik ben”, “Ik doe mijn best en dat is genoeg” en “Ik ben een liefdevolle en zorgzame moeder.”

Net zoals je beste vriendin verdien je vriendelijke en positieve woorden van jezelf. Neem dus de tijd om jezelf als je beste vriendin te behandelen. Ben je eigen grootste supporter en moedig jezelf aan op dezelfde manier als je dat voor anderen zou doen.

Door je bewust te zijn van wat je tegen jezelf zegt, door positieve affirmaties en door tegen jezelf te praten alsof je je beste vriendin bent, kun je jezelf een goed gevoel geven. Maar laten we eerlijk zijn, dit fijne gevoel is maar tijdelijk. Je gaat mee in de waan van de dag en de twijfels en onzekerheden slaan weer toe en de negatieve gedachten komen net zo sterk weer terug.

Om werkelijk de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade te doorbreken, je weer jezelf te voelen, blijvend rust te voelen en de vrouw en de moeder te zijn die je graag wil zijn, is er meer nodig dan alleen wat positieve woorden. Je verdient een duurzame en blijvende verandering die je niet voor maximaal 24 uur een boost geeft, maar voor de rest van je leven.

Dat is precies waar mijn online programma “Stralend jezelf” je bij helpt. Dit programma gaat verder dan affirmaties en zorgt juist voor een diepgaande, transformerende reis naar zelfliefde, rust en zelfvertrouwen. Door middel van praktische opdrachten, inzichten en begeleide, helende meditaties op een dieper niveau dan die op YouTube staan, ga je aan de slag om oude patronen en overtuigingen los te laten.

In “Stralend Jezelf” ontdek je hoe je blijvend rust in je leven creëert, hoe je balans vindt tussen werk en gezin en hoe je van een gestreste en onzekere moeder transformeert naar een zelfverzekerde en stralende versie van jezelf. Je voelt je weer jezelf en niet meer alleen moeder en je ontdekt hoe je je eigen definitie van een goede moeder definieert, zodat je je leven en het moederschap vormgeeft op je eigen voorwaarden.

Kortom, dit programma geeft je de tools en de begeleiding die je nodig hebt om niet alleen voor een dag, maar voor de rest van je leven zelfvertrouwen en rust te voelen. Dus, als je klaar bent om de “Ik ben niet goed genoeg”- blokkade voorgoed achter je te laten en jezelf te laten stralen als de vrouw en moeder die je wil zijn, dan nodig ik je uit om in te stappen in het online programma “Stralend jezelf”.

Klik hier om meer te ontdekken en jezelf de liefde en ondersteuning te geven die je verdient. Want jij bent absoluut goed genoeg en het is tijd om dat in elke vezel van je wezen te voelen. Je verdient het om te stralen als jezelf. Je staat er niet alleen voor. Ik ben er voor je.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.