Zelfonderzoek: De kracht van verandering en bewustwording voor moeders die zich opgejaagd voelen

Klik hier om deze blog te luisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te luisteren op Apple Podcasts.

Het leven als moeder met jonge kinderen is prachtig, vol liefde en kostbare momenten. Het eerste lachje, de onhandige eerste stapjes, voor het eerst naar school en de eindeloze knuffels zijn heerlijke momenten. Maar eerlijk is eerlijk, het moederschap kan ook heel uitdagend zijn en gepaard gaan met gevoelens van opgejaagdheid, stress en twijfels.

Ken je dat gevoel van de ochtendstress? Die ochtendrush, wanneer je jezelf in allerlei bochten wringt om iedereen op tijd klaar te krijgen? Die momenten waarop je probeert te jongleren tussen de dagelijkse taken en tegelijkertijd een glimlach op het gezicht van je kinderen tovert? Dan zijn er ook niet die stemmen die je influisteren dat je het beter zou moeten doen, dat je het niet goed doet.

Het kan zelfs zo zijn dat je, midden in de chaos en drukte, soms het gevoel hebt dat je jezelf verliest. Dat de eindeloze lijst van taken en verantwoordelijkheden ervoor zorgt dat je eigen behoeften en verlangens naar de achtergrond verdwijnen.

Weet dat je niet de enige bent. Veel moeders met jonge kinderen hebben deze gevoelens. Het kan geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die soms worstelt met het balanceren van het moederschap, werk, huishoudelijke taken, sociaal leven en tijd voor jezelf. Het is oké om je af en toe opgejaagd te voelen, maar het is ook belangrijk om stappen te ondernemen om jezelf te bevrijden van die constante druk.

In de blog “Hoe je de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade doorbreekt, deel ik 8 stappen met je hoe je dat doet. In deze blog ga ik dieper in op stap 3 en vertel ik je waarom zelfonderzoek essentieel is om de blokkade te doorbreken. Klik hier om alle stappen te ontdekken.

Als je jezelf herkent in bovenstaande situatie, waarin je constant probeert alles perfect te doen en toch het gevoel hebt dat je het niet goed doet, dan is het tijd om een krachtige stap te zetten: zelfonderzoek.

De reden dat je je namelijk zo voelt, is omdat je last hebt van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade. De innerlijke strijd met deze blokkade heeft een hele negatieve invloed op hoe jij je voelt en op je zelfbeeld. Je kunt het gevoel hebben dat je altijd tekortschiet, dat je continu moet voldoen aan de verwachtingen van anderen en dat je jezelf voorbij rent om aan alle eisen te voldoen. Dit kan een overweldigend gevoel geven en het gevoel dat je jezelf verliest.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je in situaties van drukte, chaos of uitdagingen, diep van binnen denkt: “Ik doe het niet goed genoeg.” Dit gevoel kan diepgeworteld zijn en voortkomen uit eerdere ervaringen, maatschappelijke verwachtingen en zelfs vergelijkingen met andere moeders. Het kan een constante stem in je hoofd zijn die je dagelijkse leven, je hoeveelheid energie en je geluk beïnvloedt.

Zelfonderzoek is de sleutel tot het doorbreken van deze negatieve spiraal. Het begint met het stellen van belangrijke vragen aan jezelf: Welke overtuigingen en gedachten spelen een rol als ik me gestrest of opgejaagd voel? Hoe beïnvloedt dit mijn dagelijkse leven, zowel als vrouw, moeder, partner, vriendin, werknemer/ondernemer, dochter, et cetera? Wat is de bron van mijn overtuiging dat ik niet goed genoeg ben?

Het proces van zelfonderzoek kan soms confronterend zijn, maar het is een hele belangrijke stap om je bewust te worden van de diepgewortelde overtuigingen die je in de weg staan. Het vraagt durf om eerlijk te kijken naar je gedachten en de negatieve stemmen in je hoofd. Dit zelfonderzoek en dit bewustzijn is een belangrijke stap naar positieve verandering.

Het is heel belangrijk om jezelf met vriendelijkheid en compassie te benaderen, zoals je zou doen voor een goede vriendin. Vaak praten we harder tegen onszelf dan we zouden doen tegen anderen. Zou je je beste vriendin ooit vertellen dat ze niet goed genoeg is? Waarschijnlijk niet. Gebruik dezelfde liefdevolle taal en steun voor jezelf.

Maar, laten we realistisch zijn, weten waar de blokkade vandaan komt, positieve affirmaties en positief tegen jezelf praten, zijn vaak niet voldoende om diepgewortelde overtuigingen te doorbreken. Affirmaties kunnen een kortstondig positief gevoel geven, maar hebben maar voor een paar uur effect. Als je écht blijvende verandering wil en jezelf wil bevrijden van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade, meld je dan aan voor mijn online programma “Stralend jezelf”.

In dit programma ga ik dieper in op de stappen om deze blokkade te doorbreken en bied ik je tools en technieken die verder gaan dan oppervlakkige affirmaties. Ik geloof in het combineren van praktische opdrachten met begeleide, helende meditaties en energetisch werk om de wortels van deze overtuigingen aan te pakken en te transformeren. Je leert hoe je ruimte creëert voor innerlijke rust, zelfvertrouwen en een positieve mindset.

Wil je weten hoe je blijvende verandering kunt creëren en jezelf kunt bevrijden van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade? Klik hier om meer te ontdekken over mijn programma “Stralend Jezelf” en hoe het jou kan helpen om jezelf te omarmen en te stralen als de geweldige moeder die je bent. Je verdient een leven waarin je vol vertrouwen en rust kunt genieten van het moederschap en jezelf kunt zijn, zonder de last van zelftwijfel.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.