Wat moet een baby van 3 maanden kunnen?

Gefeliciteerd lieve mama. Je baby is alweer 3 maanden oud. Misschien ben je al aan het werk en misschien nog niet. Allebei is helemaal oké, zolang jij je er goed bij voelt en het de juiste stap en juiste tijd voor jou en je gezin is.

3 Maanden is je baby al bij je, uit de buik. Waarschijnlijk heb je al veel veranderingen gezien sinds de geboorte van je kleintje. In deze blog wil ik met je delen wat je kunt verwachten van je baby en hoe hij of zij zich verder ontwikkeld. Daarbij vind ik het belangrijk om mee te geven dat elk kind op zijn of haar eigen tempo groeit en ontwikkelt. De een zal sneller motorisch ontwikkelen en de ander sneller met brabbelen of slapen. En ook dat is helemaal oké.

Als je ergens over twijfelt in de ontwikkeling of groei van je kind bespreek dit dan met het consultatiebureau. Zij kunnen je kleine in de gaten houden en je vertellen wat je eventueel kan doen.

Je baby ontwikkelt zich op veel verschillende manier en ik wil er 10 met je bespreken in deze blog.

Motorische vaardigheden

Met 3 maanden zal je merken dat je baby steeds beter zijn of haar hoofd op kan tillen en ook langer in die positie kan houden als hij of zijn op de buik ligt. Maak elke dag tijd voor ‘tummy time’, waarbij je je baby op de buik legt, zodat hij of zij de nekspieren nog verder kan ontwikkelen en versterken.

Hand-oogcoördinatie

Je zal misschien al gemerkt hebben dat je baby alerter is. Hij of zij begint nu ook gerichter naar speeltjes of andere spullen in de buurt te kijken. Het kan zijn dat je kleintje ook al probeert met de handen naar deze interessante spullen te bewegen. Het vastpakken gaat ook steeds beter, alhoewel het nog steeds onhandig kan gaan. Maar hoe schattig is dat? 🙂

Glimlachen

Een van de meest mooie mijlpalen waar heel veel ouders naar uitkijken is de glimlach van hun kleintje. Als het goed is, heeft je baby dit al eerder gedaan dan 3 maanden, maar rond deze leeftijd kun je de glimlach ook zien als een sociale glimlach. Je zoon of dochter reageert namelijk op de gezichten van mensen met een glimlach. Nu vaak ook nog naar vreemden, maar later zal je merken dat hij of zij het verschil ontdekt tussen vreemden en bekenden, waardoor de glimlach naar vreemden niet komt of voorzichtig tevoorschijn komt op het gezicht.

Brabbelen

Je zoon of dochter zal steeds meer geluid gaan maken en steeds meer brabbelen. Soms zijn het korte kreetjes en soms zijn het zachte brabbels. Je kleintje begin in ieder geval de stembanden te verkennen en je zal ook zien dat ze zelf ook genieten van de verschillende geluiden die ze kunnen maken.

Ontwikkeling van de zintuigen

De zintuigen van je baby worden steeds scherper. Hij of zij zal dan ook meer reageren op geluiden, kleuren en bewegingen om hem of haar heen. Het helpt om zachte speeltjes te gebruiken met verschillende kleuren en/of rammelaars die de aandacht van je baby trekken. Zo krijg je steeds meer interactie met elkaar en ga je steeds meer met elkaar spelen.

Slapen

Het slapen en het slaappatroon is vaak van een baby van 3 maanden nog onregelmatig, maar hier komt steeds meer regelmaat in. Dat kun je ook zelf doen door meer een slaapschema aan te houden. Vaak helpt dit om ervoor te zorgen dat je baby ‘s nachts steeds langer achter elkaar slaapt en misschien zelfs al wel nachten doorslaapt. Mijn zoon Mees sliep met 3,5 maand de nacht door. Hij lag er rond 18.30uur in en werd pas tussen 6.00uur en 7.00uur wakker. Dat betekent dus dat je vanaf nu weer steeds meer slaap kan krijgen. En weet ook dat dit voor andere baby’s en ouders niet geldt. Het is heel normaal als je baby nog niet doorslaapt op deze leeftijd.

Volgen met de ogen

Je baby kan je steeds beter volgen met zijn of haar ogen. Hij of zij volgt een voorwerp dat je heen en weer beweegt of als je je gezicht heen en weer beweegt. Dit betekent dat je kleintjes oogspiercoördinatie verder is verbeterd en dat hij of zij ook al beter kan zien. Ook dit is weer een mooie ontwikkeling op deze leeftijd en maakt het mogelijk om meer verschillende spelletjes samen te spelen.

Reageren op stemmen

Het gehoord van je baby gaat vooruit. Dat betekent dat hij of zij beter kan horen en ook meer zal reageren op verschillende stemmen. Het kan zijn dat je baby nu zich begint te draaien of te glimlachen als hij of zij je stem hoort. Op deze manier versterk je ook weer de band tussen jou en je kind.

Mond en handen

Je baby ontdekt en onderzoekt de wereld met zijn of haar mond en handen. Nu je baby meer controle heeft over zijn armen en handen zal hij steeds meer en steeds vaker dingen met de handen naar de mond brengen. Dit is heel normaal en heel goed voor de ontwikkeling. Het is belangrijk dat je oplet dat de spullen waar je baby bij kan ook veilig zijn om in de mond te steken en niet te klein zijn om in de keel te schieten.

Stemmingswisselingen

Je kleintje zal vanaf nu wat meer stemmingswisselingen laten zien. Dat is normaal, omdat je baby zich steeds verder ontwikkelt. Soms is hij of zij vrolijk en alert, terwijl dit op andere momenten omslaat naar mopperig of slaperig zijn. Dit hoort allemaal bij de groei en bij het ontdekken en leren kennen van de omgeving.

Ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om te onthouden dat elk kind zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt en groeit. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met het consultatiebureau en/of je huisarts. En geniet ondertussen van deze prachtige tijd en de groei en ontwikkeling van je kleintje.

Daarbij is het zo onwijs belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. Ik zie het te vaak gebeuren dat moeders volledig in dienst staan van hun gezin en dat ze zichzelf vergeten. Dat ze heel veel ballen hooghouden, alleen maar doorgaan en zich opgejaagd voelen, omdat ze geen moment van rust en tijd voor zichzelf pakken. Ze gaan maar door en zijn altijd voor anderen aan het zorgen.

Ik gun het je zo enorm dat je voluit kunt genieten van deze tijd, maar dat kan alleen als je rust voelt. Alleen de moeders met wie ik werk, hebben geen idee hoe ze rust kunnen creëren voor zichzelf en hoe ze zich weer zichzelf kunnen voelen. Hoe je dat precies doet, deel ik met je in mijn gratis challenge “Rust voor moeders”. Tijdens deze challenge ontdek je de cruciale stappen om blijvend rust in je leven te creëren als moeder, hoe je van een gestreste, onzekere moeder naar een nog leukere, zelfverzekerde moeder gaat en hoe je ervoor zorgt dat je je weer jezelf voelt. Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, systemisch werk, familieopstellingen en Reiki.