3 Tips om van overweldigde moeder naar stralende vrouw te gaan

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Elke dag weer ben je alle ballen aan het hooghouden en probeer je het te balanceren. De ballen van het moederschap, het huishouden, je werk of bedrijf, je sociale leven, je relatie, et cetera. Je voelt je gevangen tussen deze ballen en je hebt niet het idee dat er geen weg uit is, want het moet nou eenmaal allemaal gedaan worden en het komt allemaal op jou neer.

Je voelt een bepaalde druk om het voor alles en iedereen goed te doen en tegelijkertijd heb je het gevoel dat het nooit goed genoeg is.

Stel je maar eens voor dat het ochtend is en dat je in die hectiek zit van het klaarmaken voor de dag. Kinderen die roepen, ontbijt dat geknoeid wordt en de druk om op tijd de deur uit te gaan. Je vergelijkt jezelf met andere moeders, terwijl je het idee hebt dat zij het beter doen en dat jij tekort schiet.

Deze gedachten beïnvloeden niet alleen hoe je je voelt, maar ook hoe je reageert op je kinderen en de wereld om je heen. Je hebt het idee dat anderen altijd een mening hebben over hoe jij dingen doet en aanpakt en dat het niet goed zou zijn. De druk om de perfecte moeder te zijn, om aan die hoge verwachtingen te voelt, drukt op je schouders. Continu heb je het idee dat je ziet en hoort dat, wat je doet, niet goed genoeg zou zijn.

Als je dit herkent, dan wil ik alvast met je delen dat je absoluut niet de enige bent. Bijna alle moeders hebben last van deze gedachten. De een meer dan de ander en de een wordt er meer door beïnvloed dan de ander. Het zo goed en het liefst perfect willen doen, zorgt ervoor dat je niet volledig kan genieten van het moederschap en van jezelf en dat is zo onwijs jammer.

Daarom wil ik 3 tips met je delen wat je nu al kan doen om meer rust te voelen en lekkerder in je vel te zitten, zodat je de vrouw en moeder kan zijn die je wil zijn, stralend jezelf.

Tip 1: Neem elke dag 5 minuten de tijd om dit te doen

Neem elke dag bewust een moment de tijd voor jezelf om jezelf eens flink wat complimenten te geven. Doe dit op een moment op de dag dat je toch al iets voor jezelf doet, zoals je tanden poetsen, naar de wc gaan, je bed instappen of uitstappen, eten, et cetera. Benoem naar jezelf in de spiegel of schrijf voor jezelf op waar je trots op bent.

Wat ging vandaag goed? Waar ben je blij mee? Wat heb je goed gedaan? Waar ben je trots op? Heb je vandaag bijvoorbeeld geduldig gereageerd op een uitdagende situatie of heb je ruimte gecreëerd voor jezelf om te ontspannen? Al deze momenten zijn momenten waar je trots op mag zijn dat je dat hebt gedaan of dat je dat is gelukt. Schrijf dit op of geef deze complimenten aan jezelf in de spiegel. En merk op hoe een fijn gevoel het je geeft.

Tip 2: Plan tijd voor jezelf in

Plan heel bewust per week tijd voor jezelf in. Begin eens met een half uur per week die volledig voor jou is waarin je doet waar je op dat moment behoefte aan hebt en wat bijdraagt aan het voelen van rust, ontspanning en verbinding met jezelf. Dat kan van alles zijn. Misschien is het een hobby uitvoeren, met een theetje op de bank zitten voor je uit staren, een boek lezen, mediteren, een online Reiki sessie volgen, journallen (schrijven over wat er bij je speelt), et cetera.

Breid dit dan langzaam uit naar 2 keer een half uur per week en zo verder, zodat je telkens op tijd een moment voor jezelf neemt, oplaadt en met nieuwe energie er weer volledig voor jezelf, je gezin, et cetera kan zijn. Pas dan kun je het beste van jezelf geven, omdat jij het beste in jezelf naar boven haalt. En jij en je kinderen verdienen alleen maar het beste, toch? 🙂

Tip 3: Vergroot de liefde voor jezelf

Maak voor jezelf een lijst met positieve affirmaties. Dit zijn zinnen die positief zijn en die jou een goed gevoel geven. Je kunt dit Googelen. Dan vind je hele mooie affirmaties. Kies alleen die affirmaties uit die een fijn gevoel bij jou triggeren. Schrijf die voor jezelf op. Begin en eindig je dag met het voorlezen (hardop of in jezelf) aan jezelf. Zorg ook dat je deze lijst bijvoorbeeld in je telefoon hebt staan, zodat je, op het moment dat je het nodig hebt, deze lijst door kunt lezen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je een presentatie moet geven op het werk die je spannend vindt, een lastig gesprek aan moet gaan, er voor je kinderen wil zijn, et cetera. Deze lijst met affirmaties geeft je de energie en het zelfvertrouwen die je nodig hebt om die stappen te zetten.

En voor blijvende verandering heb je onderstaande nodig

Belangrijk om te weten is dat zelfliefde en je goed voelen niet de bestemming op zich is, maar het is de reis. Het is een reis met momenten dat je je niet fijn zal voelen, want het leven is nu eenmaal het leven en daarin gebeuren dingen die niet altijd fijn zijn. Maar om met die momenten om te kunnen gaan, zodat je jezelf kan blijven en in die uitdagingen ook rust kunt vinden, dat is de reis waar ik het over heb.

En om ervoor te zorgen dat je in het dagelijks leven ontspanning en rust voelt en jezelf kan zijn, zodat je ook op die uitdagende momenten jezelf kan blijven, is er meer nodig dan alleen de praktische stappen die ik hierboven noem. Daarvoor heb je dieper in jezelf te duiken om blijvend die verandering teweeg te brengen.

Wat exact de stappen zijn om blijvend rust te voelen en je weer jezelf te voelen, dat deel ik met je in de 3-daagse challenge “Rust voor moeders”, zodat je van onzeker en opgejaagd naar een ontspannen en zelfverzekerde vrouw en moeder gaat. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van Luisterkindafstemmingen, helende meditaties, systemisch werk, familieopstellingen en Reiki.