Ontsnap aan de drukte van het moederschap

Vaak hoor ik van mijn klanten dat de dagen op elkaar beginnen te lijken en door elkaar heen lopen. Ze hebben altijd zoveel te doen en er lijkt geen einde te komen aan hun takenlijst.

Deze moeders nemen zoveel verantwoordelijkheden op zich en ze voelen zich ook verantwoordelijk voor alles en iedereen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hoe anderen zich voelen en houden hier heel veel rekening mee. Daardoor hebben ze niet echt het idee dat ze zichzelf kunnen zijn, omdat ze continu bezig zijn met anderen en hun gevoelens.

Daarnaast voelen deze moeders zich moe, omdat ze altijd maar bezig zijn. In hun hoofd zitten honderdduizend dingen die nog gedaan moeten worden, zoals de was, boodschappen, de kinderen ophalen, een mail versturen voor het werk, stofzuigen, et cetera. Ze staan altijd aan en hebben het idee dat ze nooit op adem kunnen komen.

Herken je dit? Dat je continu bezig bent en geen tijd voor jezelf hebt?

Waarschijnlijk is een van de volgende situaties op jou van toepassing. Of je wil wel tijd voor jezelf nemen, iets voor jezelf doen, zodat je kan ontspannen en opladen, maar je zou niet weten wanneer je dat moet doen. Er is altijd wel iets te doen en als jij het niet doet, doet niemand het. Daarom lijkt het geen optie om tijd voor jezelf te nemen.

Of je neemt wel tijd voor jezelf, maar telkens komt er iets tussen. Er is telkens wel iets of iemand wat om je aandacht vraagt, waardoor je dat moment voor jezelf skipt en anderen voorrang geeft op je eigen behoeften.

Welke situatie is op jou van toepassing?

Want dat overweldigde gevoel waar je last van hebt, verdwijnt niet zelf. Ik zou willen dat ik een magische pil voor je had, waardoor het ineens allemaal makkelijker is. De realiteit is echter dat je andere keuzes te maken hebt en de afspraken die je met jezelf maakt om tijd voor jezelf te nemen, na te komen. Dat zal niet altijd goed voelen, want ja, er is in het moederschap altijd wel iets te doen, maar of je dat ook doet, dat is een keuze.

Het is oké als je ervoor kiest om die tijd voor jezelf niet te pakken, maar vanaf nu wil ik dat je nadenkt over de gevolgen daarvan. Welke gevolgen heeft het als je geen tijd voor jezelf pakt? Je krijgt een kort lontje, gaat snauwen tegen je kinderen en/of partner en je moppert snel. Het wordt ongezellig in huis en alles voelt als een strijd.

Als je wel die tijd voor jezelf neemt, dan laad je op en heb je daarna meer energie en meer geduld, waardoor het gezellig is thuis, er rust is en alles veel makkelijker en soepeler verloopt, omdat je lekkerder in je vel zit. Als je voldoende energie hebt, kun je veel meer hebben, waardoor je ook een nog leukere moeder kan zijn voor je kinderen.

Waar kies je dus vanaf nu voor?

Ik hoop het laatste. En iets wat je daar heel goed bij helpt, is mijn gratis masterclass “Ontspanning voor moeders”. Daarin ontdek je wat het enige is dat je nodig hebt en makkelijk en snel te ontspannen. Klik hier voor meer informatie, de actuele datum en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van Luisterkindafstemmingen, helende meditaties, systemisch werk, familieopstellingen en Reiki.