4 Oorzaken van het opgejaagde gevoel

Wat ik vaak in de praktijk tegenkom, is dat moeders zich vaak opgejaagd voelen. Ze zijn continu heel veel ballen aan het hooghouden, zoals zorgen voor de kinderen, het managen van alle agenda’s, huishoudelijke taken, sociale verplichtingen, et cetera.

Op een gegeven moment voelen deze moeders zich zo opgejaagd, dat ze nooit een moment van rust (kunnen) nemen en het lastig vinden om te ontspannen. Ze willen wel tijd voor zichzelf nemen en een moment van rust, maar ze hebben geen idee wanneer ze dat zouden moeten doen.

Om iets aan het opgejaagde gevoel te kunnen doen, is het handig om te weten wat de oorzaak is. Dan kun je heel gericht daarmee aan de slag gaan, zodat je het blijvend verandert en niet voor maar even.

Opgejaagd gevoel oorzaak

Er zijn 4 oorzaken van een opgejaagd gevoel voor moeders die het meeste voorkomen. Hieronder lees je wat de 4 oorzaken zijn:

 1. Perfectionisme. Ik hoor heel veel moeders die hele hoge verwachtingen hebben van zichzelf vanaf het moment dat ze moeder zijn geworden. Ze verwachten dat ze overal aan denken. Aan elke verjaardag, belangrijke afspraken van vriendinnen, de agenda’s van alle kids en eventueel nog een partner, et cetera. Ze verwachten van zichzelf dat ze alles perfect doen en zelfs nog meer dan dat. Dat zorgt voor een enorme druk op hun schouders.
 2. Zichzelf vergelijken. Vaak lijkt het alsof andere moeders het helemaal onder controle hebben en alle ballen in de lucht houden met twee vingers in de neus. En dan hebben moeders vaak ook nog het idee dat anderen een oordeel hebben over hen en hoe zij met hun kinderen omgaan. Dit draagt er ook aan bij dat ze het perfect willen doen, want ze willen wel het idee hebben dat ze het goed doen. Door het vergelijken en door het oordeel van anderen hebben deze moeders vaak het idee dat dat niet het geval is.
 3. Niet goed voor zichzelf zorgen. Moeders die zich opgejaagd voelen, besteden vooral hun tijd en energie aan het zorgen voor anderen. Ze vergeten daarbij zichzelf en nemen geen moment van rust of moment voor zichzelf om even op te laden. Daardoor gaan ze regelmatig over hun grenzen heen, krijgen een kort lontje en snauwen en mopperen snel. Deze moeders willen het niet, maar toch gebeurt het, omdat ze geen tijd voor zichzelf nemen.
 4. Alles zelf moeten doen en geen hulp vragen. Ik hoor heel vaak dat moeders het idee hebben dat ze het allemaal zelf moeten doen. Zij hebben er immers voor gekozen om moeder te zijn, dus zij moeten ook voor hun kinderen zorgen. Niets is minder waar. Er is niet voor niets de uitspraak: It takes a village to raise a child. En dat is ook echt waar. Waarom zou je niet om hulp mogen vragen? Waarom moet je alles zelf doen? Waarom mag je je kinderen niet bij de oppas afzetten om zelf rust te nemen, zodat je er daarna weer volledig en met volle energie voor je kinderen kan zijn? Dit zijn allemaal verhalen die je jezelf vertelt en ze zijn allemaal niet waar 🙂

Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van het opgejaagde gevoel van moeders. Deze oorzaken hebben allemaal een basis, een kern waardoor ze zijn ontstaan. En als je die kern aanpakt, dan haal je zo al deze 4 oorzaken weg.

De kern van deze gevoelens en oorzaken is de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade die is ontstaan in de jeugd en vaak (ook) overgenomen vanuit familiepatronen.

Voorbeelden van familiepatronen die de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade veroorzaken en versterken, zijn:

 • Over gevoelens praten vermijden
 • Te veel hooi op de vork nemen
 • Alleen maar zorgen voor anderen
 • Alles perfect moeten doen
 • Jezelf wegcijferen
 • Anderen pleasen
 • Hard werken, anders is het niet goed (genoeg)

Wil je dus af van je opgejaagde gevoel, dan heb je hiermee aan de slag te gaan. Waarschijnlijk denk je nu: ‘ja, maar hoe dan? En is dat niet heel veel werk?’

Nee. Zoals ik het aanpak in mijn online programma “Stralend jezelf” is het niet heel veel werk. Het programma gaat er juist voor zorgen dat je tijd en energie overhoudt, omdat je allemaal niet meer hoeft te ‘bewijzen’ dat je het wel goed doet en dat je wel goed genoeg bent.

Nou kan ik me voorstellen dat je het idee hebt dat dit een ver van je bed show is. Laten we daarom eens met de eerste stap beginnen, namelijk zorgen voor meer ontspanning en rust. En ook dat kan heel simpel zijn, namelijk door je aan te melden voor de online Reiki sessies die ik elke maand geef. Daardoor ga je van onrust en chaos in je hoofd naar ontspanning en rust.

Klik hier voor meer informatie over de online Reiki sessies en op je direct aan te melden. Heb je nog nooit eerder deelgenomen en wil je eerst ontdekken wat de online Reiki sessies voor je doen? Stuur dan een mail naar info@selmavannoije.nl en vraag een gratis proefles aan.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van Luisterkindafstemmingen, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.