Ik heb een hekel aan de zin: “Het is maar een fase”

Klik hier om de blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om de blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Laatst zag ik het weer voorbij komen en ik hoor het zo vaak. Dat er wordt gezegd dat iets ‘maar een fase is’.

Het is maar een fase dat je gebroken nachten hebt (terwijl je kind inmiddels 2 jaar is).

Het is maar een fase dat je kinderen heel kieskeurig zijn geworden met eten (terwijl dit alweer maanden duurt).

Het is maar een fase dat je het zo druk hebt als ouder (maar intussen lopen je flink op je tenen en voel je je gestrest).

Wanneer houdt een fase op?

En hoe lang kun je zo’n fase volhouden?

Dit zijn allemaal verhalen die we onszelf vertellen én die de omgeving ons vertelt. Maar is het wel allemaal echt waar?

Mijn man en ik wilden niet dat de fase van gebroken nachten heel lang zou duren. Daarom hebben wij direct met een vriendin van mij, die slaapcoach is, gekeken hoe we vanaf 3 maanden onze zoon Mees al langzaam aan een ritme aan konden leren.

En Mees sliep de nachten door toen hij 3,5 maand was. Deze fase heeft voor ons dus maar 3,5 maand geduurd, maar bij anderen zie ik dit 1, 2 en soms zelfs 3 jaar of langer duren. Dus hoe lang wil jij dat een fase duurt?

Hoe lang wil jij nog dat je je opgejaagd voelt en geen tijd voor jezelf hebt?

Hoe lang wil jij nog dat je een kort lontje hebt en niet die gezellige en leuke moeder kan zijn, omdat je hoofd zo vol zit met alles wat nog gedaan moet worden?

Ik vind het dus zo zonde als jij of iemand uit je omgeving zegt dat het maar een fase is, terwijl je er zelf veel last van hebt dat het zo is.

Je mag op elk moment in je leven hulp vragen. Ook bij de opvoeding en ook als je je opgejaagd voelt. Die andere mensen om je heen hebben geen gelijk. Jij bent degene die weet wat het beste is voor jou en voor je gezin. Niet al die andere mensen.

Als jij dus merkt dat je het nodig hebt om een oppas te regelen, zodat je tijd voor jezelf hebt, kan ontspannen en op kan laden, zodat je er daarna weer vol energie voor je kinderen kan zijn, dan weet ik zeker dat je een nog leukere moeder bent, dan die moeder met dat korte lontje.

En dan mag je absoluut die oppas regelen! Dat moet je zelfs van mij 😉

Ik kan me ook voorstellen als je allemaal ‘supermama’s’ om je heen hebt die nooit een oppas regelen, zodat ze bij kunnen komen en kunnen ontspannen, dat het dan lastig is om dat zelf wel te doen. Je krijgt daardoor het idee dat ‘het niet mag’ en dat je dan geen goede moeder zou zijn.

News flash… Ik weet zeker dat veel van deze moeders er eigenlijk ook doorheen zitten, maar dat ze dit niet laten zien. En hopelijk hebben ze dan op een andere manier geregeld dat ze op tijd rust kunnen nemen, want anders houd je het gewoonweg niet vol.

Daarom wil ik je een opdracht geven. Ik wil dat je een lijst maakt met moeders die wel een oppas regelen om tijd voor zichzelf te nemen. Al zijn het maar 3 mensen maak deze lijst.

Op deze lijst mag je bekende mensen zetten, mensen die je volgt op social media en mensen in je omgeving. Iedereen mag erop. Dan ga je zien dat het helemaal oké is om ook goed voor jezelf te zorgen en dat niets alleen maar een fase hoeft te zijn.

Vanaf nu ga je jezelf dus een ander verhaal vertellen, namelijk dat dit helemaal oké is. Vertel jezelf dat jij degene bent die bepaalt in welke verhalen je gelooft en welke verhalen je dienen. De verhalen die je niet dienen, zoals dat het maar een fase is, terwijl het al 2 jaar duurt, mag je wegdoen. Kies de verhalen die je helpen.

Daarnaast gaat het er vooral om hoe jij met die fase omgaat en of het je stress geeft of dat je de ‘fase’ vanuit rust kunt doorlopen.

Dus… ga aan de slag met de opdracht om een lijst te maken van moeders die bijvoorbeeld wel een oppas regelen om zelf te kunnen ontspannen of van iets anders wat je graag wil, maar niet doet. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een lijst maakt van moeders die hulp inschakelen, omdat ze zich opgejaagd voelen en graag rust willen.

Kies iets uit wat je graag wil veranderen, maar wat je jezelf niet toestaat om te veranderen en maak een lijst van mensen die dit wel doen, zodat je kan zien dat het helemaal oké om stappen te zetten en hulp in te schakelen.

En begin dan eens met een moment voor jezelf in te plannen, omdat jij het waard bent om te ontspannen en rust te voelen. Doe dat met de online Reiki sessies die ik maandelijks geef. Daardoor ontspan je je snel en gemakkelijk, waardoor je ook de dagen na de online Reiki sessie rust voelt. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Wil je eerst meer weten over Reiki? Klik dan hier om de blog “Wat is Reiki?” te lezen.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van Luisterkindafstemmingen, helende meditaties, systemisch werk, familieopstellingen en Reiki.