Wat doet een kind van 3 maanden?

Je kindje is inmiddels 3 maanden en je ziet hem of haar zich steeds verder ontwikkelen en steeds meer kunnen. Ik vond het fantastisch om Mees (ons zoontje) steeds meer de wereld te zien ontdekken en dat hij steeds meer invloed uit kon oefenen op zijn omgeving. Ook als je kindje 3 maanden is, valt er zoveel te ontdekken. Ook dit is weer een belangrijke fase van groei voor je zoon of dochter. Daarom wil ik graag met je delen wat je kunt verwachten in deze periode van je baby van 3 maanden oud.

  1. Motorische ontwikkeling. Je zoon of dochter krijgt nu steeds meer controle over de bewegingen. Hij of zij zal steeds beter het hoofd op kunnen tillen en dit ook langer vol kunnen houden als hij of zij op de buik ligt. Je zal merken dat je kindje de armen en benen meer en meer gaat bewegen en ook probeert om speeltjes en andere dingen die je in de buurt van je baby houdt, probeert te pakken.
  2. Sociaal contact. Je baby van 3 maanden oud begint steeds meer te reageren op de mensen om hem of haar heen en op de geluidjes en woorden die ze tegen hem of haar spreken. Je kind zal glimlachen als reactie op gezichten en geluiden en kan zelfs beginnen met wat brabbelgeluiden als je tegen hem of haar praat.
  3. Zien en kijken. Je kind kan steeds beter dingen om zich heen zijn. Hij of zij kan steeds verder kijken. Ook kan je baby objecten volgen met de ogen en is hij of zij zich steeds bewuster van de omgeving.
  4. Geluiden en taalontwikkeling. Je baby begint steeds meer geluiden te maken en ook steeds meer te brabbelen. Hij of zij zal reageren op stemmen en geluiden om zich heen en kan zelfs beginnen te lachen als hij of zij iets grappigs hoort.
  5. Slapen. Vanaf 3 maanden kan je baby beginnen met een wat meer voorspelbaar slaappatroon te ontwikkelen. Hij of zij kan langere periodes achter elkaar in de nacht slapen en overdag langer wakker zijn.
  6. Eten. Op deze leeftijd zal je je baby nog steeds regelmatig voeden, maar hij of zij kan er nu ook wat langere tijd tussen laten. Ook dit gaat wat voorspelbaarder worden, mocht dit nog niet het geval zijn, net zoals het slapen.
  7. Lachen. Rond deze periode kan je baby ook beginnen met een sociale lach. Dat betekent dat hij of zij lacht als reactie op iets wat je doet of zegt. Dit zijn zulke kostbare en mooie herinneringen. Die wil je vastleggen in je geheugen en op foto 🙂
  8. Ontdekken. Je kind is zich volop aan het ontwikkelen en wil daardoor ook steeds meer ontdekken. Hij of zij zal de handen en voeten gaan bekijken, dingen vastpakken en van verschillende kanten onderzoeken en naar de omgeving kijken met nieuwsgierigheid: “Wat gebeurt hier toch allemaal?”

Met andere je baby van 3 maanden ontwikkelt weer zoveel en zet alweer zoveel stappen. Het is een hele mooie tijd en, het is cliché, maar gaat zo weer voorbij. Koester elke mijlpaal, leg zoveel mogelijk vast en geniet van elk moment.

En hoe tof zou het dan zijn als je je kindje helpt ontspannen, een rustmoment geeft en daarmee ook nog eens je band versterkt en hem of haar veilig laat voelen? Heel tof natuurlijk. Daarom raad ik je aan om de workshop “Ontspanning voor kinderen” te volgen. Daarin leer je hoe je je kind door middel van Reiki helpt ontspannen en rust te voelen. Klik hier voor meer informatie en om je direct aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar ontspanning en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen, Reiki en Luisterkind afstemmingen.