Hoe spelen met je baby van 2 maanden?

Heej lieve mama van zo’n schattig hummeltje van 2 maanden. Hoe heerlijk genieten is het van zo’n kleintje of misschien vind je het juist heel uitdagend. Je wil het graag goed doen en je wil je baby alles geven wat hij of zij nodig heeft. Het zou leuk zijn als je al met hem of haar kan spelen, toch? Maar wat kun je dan precies doen? Daar wil ik je in deze blog meer over vertellen.

Misschien denk je: “Spelen? Met een baby kun je toch nog helemaal niets?” En je kan al zoveel meer. Zelfs op deze hele jonge leeftijd kun je al met je baby van 2 maanden spelen.

Waarom spelen met een baby van 2 maanden?

Je vraag je misschien af waarom spelen belangrijk is voor zo’n ukkie van 2 maanden. Als eerste is het natuurlijk super schattig, maar het heeft ook echte voordelen:

  1. Zintuigen stimuleren: Spelen met je baby van 2 maanden zorgt ervoor dat je de zintuigen van je baby stimuleert. Kleuren, geluiden en aanrakingen beginnen allemaal deel uit te maken van zijn of haar wereld en zo leert hij of zij daar langzaam kennis mee te maken.
  2. Band versterken: Door te spelen met je baby heb je quality time met je kind en versterk je de band met hem of haar. Daardoor leren jullie elkaar nog beter kunnen en kun je als ouder nog veel beter inspelen op de behoeften van je kind.
  3. Motorische ontwikkeling: Met het spelen nodig je je baby uit om de armpjes en benen verder te versterken, omdat hij of zij bijvoorbeeld gaat spartelen van plezier. Hoe sterker je baby wordt hoe makkelijker hij of zij zich later zal voortbewegen als je baby gaat tijgeren, kruipen en lopen.
  4. Emoties leren uiten: Als je met je baby speelt, leert hij of zij al kennismaken met emoties door samen te lachen, kirren en zelfs al een beetje te brabbelen. Dat zal je baby helpen om later zijn of haar emoties te uiten.

6 ideeën om te spelen met je baby van 2 maanden

Heel leuk natuurlijk al die voordelen, maar wat kun je dan precies doen met je baby van 2 maanden? Hieronder deel ik 6 ideeën om te spelen met je baby:

  1. Tummy time: Leg je baby regelmatig op zijn of haar buik als hij of zij wakker is. Dat helpt bij het sterker maken van de nek- en schouderspieren. Het is een soort mini-workout, maar dan schattiger. Ga er zelf ook lekker bij liggen op je buik, terwijl je baby je aan kan kijken als hij of zij zijn of haar hoofd omhoog doet.
  2. Liedjes zingen: Hiervoor hoef je helemaal niet zo goed te kunnen zingen als Beyoncé. Je baby is namelijk dol op het geluid van je stem, hoe die ook klinkt. Je baby herkent jouw stem vanuit de buik, waardoor het geluid van je stem hem of haar een veilig gevoel geeft. Dus zing liedjes voor je baby.
  3. Contrastrijke kleuren: Wist je dat baby’s in het begin dol zijn op zwart-witcontrasten? Deze overduidelijke contrasten kunnen ze goed zien en van elkaar onderscheiden. Laat je baby wat zwart-witte patronen zien, lees boekjes in zwart-wit (er zijn speciale babyboekjes) of hang een leuke zwart-witte mobiel het wiegje.
  4. Vingerpoppetjes: Heb je van die schattige vingerpoppetjes? Maak er een kleine poppenshow van voor je kleintje. Kijk hoe zijn of haar oogjes die vingerpopjes volgen.
  5. Knuffeltijd: Soms is het beste speelgoed gewoon jij als moeder. Knuffel je baby, praat met hem of haar en laat je kind de warmte van je liefde voelen.
  6. Speelkleed met hangende speeltjes: Een speelkleed met speeltjes die erboven hangen kan een kleine speeltijd zijn waar je baby zijn of haar minibeentjes en -armpjes kan bewegen, terwijl hij of zij ligt.

Het leuke aan het spelen met je baby is dat hij of zij je laat weten wat hij of zij wel of niet leuk vindt. Ze kunnen nog niet praten, maar hun reacties vertellen veel. Als je baby moe wordt, geen zin meer heeft of een beetje chagrijnig wordt, dan is het tijd om een pauze te nemen. Speel dus telkens maar kort met je baby, want hij of zij wordt sneller moe, dan wanneer je kind ouder is. Let dus goed op signalen van je baby.

Maar mijn baby van 2 maanden heeft nog geen vast schema, wat nu?

De meeste baby’s van 2 maanden hebben nog geen vast schema wanneer ze slapen, wakker zijn en spelen. Dat begrijp ik. Het zal dus per dag wat wisselen wanneer je met je baby speelt. Wel kun je het spelen inbrengen in je dagelijkse routine. Je kunt bijvoorbeeld standaard na het verschonen gaan spelen, voor een dutje of wanneer je baby alert en klaarwakker is. Kijk wat het beste bij je baby past. Een speelritueel inbrengen geeft je baby structuur en voorspelbaarheid en zorgt dus ook weer voor rust.

Welk speelgoed koop ik voor mijn baby van 2 maanden?

Weet dat het spelen met je baby van 2 maanden niet draait om fancy speelgoed of ingewikkelde spelletjes. Het gaat vooral om het samenzijn en de interactie tussen jou en je baby. Hij of zij is nu al bezig met de ontdekking van de wereld en dus ben jij hun beste speelmaatje. Neem de tijd om te genieten van deze speelse momenten en ontdek de magie van het versterken van de band met je baby. Een rammelaar, een speelmat met hangende speeltjes of hangende speeltjes boven de box zijn al voldoende.

Dus lieve, hardwerkende moeder, ga ervoor en geniet ervan! Spelenderwijs groei je zo samen op. Heel veel plezier met je kleintje!

En onthoud dat ook jij belangrijk bent. Deze periode is een heerlijke tijd en ik weet ook dat het een uitdagende tijd kan zijn. Voor sommige moeders is de rust ver te zoeken. Ze voelen zich opgejaagd en willen het heel goed, zelfs perfect doen. Als je je daarin herkent, meld je dan nu aan voor mijn gratis challenge “Rust voor moeders”. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.