10 Leuke herfstactiviteiten voor kinderen tot en met de basisschoolleeftijd

Klik hier om deze blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te beluisteren op Apple Podcasts.

De herfst is weer begonnen en dat merk je aan de veranderende kleur van de natuur, de geur van verse appeltaart en het knisperen van de bladeren onder je voeten. Dit is het perfecte seizoen om met kinderen naar buiten te gaan en te genieten van de herfst.

Daarom heb ik 10 leuke herfstactiviteiten voor je op een rijtje gezet voor als je kinderen van 0 jaar tot en met de basisschoolleeftijd hebt.

1. Herfstwandelingen: Ga op ontdekkingstocht in de natuur. Bekijk de veranderende bladeren, verzamel mooie bladeren en kijk uit naar eekhoorns. Een eenvoudige wandeling en op ontdekkingstocht gaan, is heel leuk en gezond met kinderen.

2. Paddenstoelen Zoeken: Ga op zoek naar paddenstoelen in het bos (zorg ervoor dat ze niet giftig zijn) en bespreek hun verschillende vormen en kleuren. Een mini-paddenstoelenexpeditie!

3. Appels Plukken: Breng een bezoek aan een appelboomgaard en laat je kind appels plukken. Terug thuis kunnen jullie samen appeltaart of appelmoes maken.

4. Bladeren Drukken: Verzamel herfstbladeren en maak er kunstwerken van door ze te drogen en tussen vellen papier te leggen. Met wat verf kunnen jullie bladafdrukken maken.

5. Pompoen Uithollen: Dit is een herfsttraditie. Laat je kind helpen bij het uithollen van een pompoen voor Halloween en geniet van de creatieve rommel!

6. Herfstpicknick: Pak een deken in met lekkernijen zoals druiven, kaas en noten en ga samen met je kind picknicken in het park of in de achtertuin.

7. Vogels Voeren: Hang een vogelvoeder op en leer je kind over de verschillende vogels die in de herfst op bezoek komen. Je kunt ook zelf vogelvoer maken.

8. Modderige Avonturen: Laat je kind lekker in de plassen springen en ontdekken hoe modder voelt. Trek oude kleren aan en geniet van de vieze pret.

9. Pompoen Schilderen: In plaats van een pompoen uit te hollen, kunnen jullie er ook op schilderen. Gebruik veilige, niet-giftige verf en laat je kind zijn of haar creativiteit de vrije loop.

10. Verhalentijd: Sluit de dag af met verhalentijd. Lees boeken met herfstthema voor en als je kind zelf kan lezen, laat hem of haar dan voorlezen als hij of zij dat leuk vindt.

Persoonlijk vind ik de herfst erg mooi. Deze activiteiten zullen de zintuigen en de creativiteit van je kinderen stimuleren, terwijl je samen mooie momenten beleefd en herinneringen creëert. Dus trek die truien aan, pak een mand voor al jullie schatten en ga samen op avontuur in de herfst!

En vergeet vooral jezelf niet!

Ik weet ook dat het moederschap niet altijd vanzelf gaat en niet altijd makkelijk is. Soms voelt het zwaar en heb je last van druk. Je wil alles perfect doen, je twijfelt of je het wel goed doet en je voelt onrust. Je weet niet meer zo goed wie je bent, naast moeder zijn en je verlang naar rust en je weer jezelf voelen.

Het moederschap is heel mooi en vol liefde, maar het kan ook uitdagend zijn met gevoelens van opgejaagdheid, je overweldigd voelen en het idee hebben altijd iets of iemand tekort te doen. Met andere woorden, je kunt last hebben van de “Ik ben niet goed genoeg”-blokkade. Wil je weten of je hier last van hebt? Klik dan hier, doorloop de checklist en krijg je antwoord.

Ik wil je laten zien dat er een andere weg is. Dat er een pad is naar rust, jezelf herontdekken en genieten. Hoe je dat doet, deel ik met je in mijn gratis training “De cruciale stap voor blijvend rust in je leven als moeder”. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.