Onderweg naar innerlijke rust: Een persoonlijk verhaal van groei en zelfvertrouwen

Klik hier om deze blog te beluisteren op Spotify.
Klik hier om deze blog te beluisteren op Apple Podcasts.

Het was een grijze ochtend toen Sarah, een jonge moeder van twee kinderen, naar buiten keek en zich overweldigd voelde door het leven dat voor haar lag. Terwijl ze haar dochtertje bezig hield met speelgoed op de vloer, leken de uitdagingen van het ouderschap en het dagelijkse leven haar op dat moment te verstikken. Ze had het gevoel dat ze vastzat in een eindeloze cyclus van vermoeidheid, stress en onzekerheid. Haar innerlijke rust en balans waren ver te zoeken.

Het begin van de strijd

“Wat is er aan de hand?” vroeg een vriendin haar tijdens een telefoongesprek enkele weken later. Sarah zuchtte diep en begon haar gevoelens te delen. Ze voelde dat ze een kort lontje had, reageerde kortaf op haar kinderen en merkte dat ze steeds vaker mopperde. Ze was continu moe en haar kinderen leken slecht te luisteren, wat haar nog meer stress bezorgde.

“Je moet gewoon wat rust nemen,” zei haar vriendin. Maar Sarah wist dat het probleem dieper lag dan dat. Ze voelde zich als een robot, altijd in dienst van anderen en haar eigen gevoelsleven kwam bijna niet meer aan bod. De constante onrust leek haar te verteren, vooral vanwege haar werk.

“Misschien moet je gewoon een dagje voor jezelf nemen,” suggereerde haar vriendin opnieuw. Maar Sarah wist dat het niet alleen ging om een dag vrij. Ze zat tegen een burn-out aan, met weinig energie, prikkelbaarheid en een gebrek aan een gevoel van blijheid in het dagelijks leven.

De oorzaak van haar gevoel

Sarah begon zichzelf ook steeds vaker te betrappen op belemmerende gedachten. Ze vroeg zich af of ze wel een goede moeder was en voelde zich snel schuldig en boos. Ze had het gevoel dat wie ze was en wat ze had niet goed genoeg was en ze bleef streven naar meer, bang om in een patroon te vallen waarin ze niet zou groeien.

Haar huis was vaak rommelig en ze werd snel chagrijnig door het voortdurende opruimen. Het leek alsof ze altijd ‘aan’ stond en nauwelijks innerlijke rust voor zichzelf kon vinden. Ze verlangde naar een moment van kalmte en een gevoel van voldoening in haar rol als moeder.

De tijdsdruk en het verlangen

Sarah voelde de druk van de tijd op haar schouders rusten. Haar kinderen groeiden zo snel en ze besefte hoe kostbaar deze momenten waren. Maar juist dat besef bracht haar in een lastige situatie. Ze voelde zich schuldig als ze even geen zin had om met haar kinderen bezig te zijn of terug verlangde naar de tijd voordat ze moeder was geworden.

“Ik ben gezond, heb een gezin en geen grote problemen,” dacht Sarah. “Waarom zou ik me zo voelen?” Deze gedachten maakten haar nog meer moedeloos. Het voelde als een constante innerlijke strijd tussen genieten van het moment en zich schuldig voelen over haar eigen gevoelens.

Het dagelijkse gevecht

Dagen gleden voorbij als in een waas. Sarah merkte op dat haar grootste dagelijkse uitdaging was om haar kinderen bezig te houden, vooral ‘s middags. Ze wilde graag goed met hen omgaan en fijne gesprekken met ze hebben, maar het leek soms een onmogelijke taak.

Ze verlangde naar innerlijke rust, maar het gejaagde gevoel bleef haar achtervolgen. Ze wilde ontspannen, genieten en een balans vinden tussen tijd voor zichzelf, het ouderschap en het onderhouden van haar relatie.

Het verlangen naar verandering

Sarah verlangde intens naar verandering. Ze wilde genieten van het leven en zichzelf weer terugvinden. Innerlijke rust was haar verlangen. Ze wilde innerlijke kracht ontwikkelen om met de uitdagingen van het leven om te gaan en weer vrolijk en positief in het leven te staan.

“Maar wat houdt me tegen?” vroeg Sarah zich af. Ze betrapte zichzelf steeds op dezelfde negatieve gedachten en patronen. Ze vreesde dat ze terug zou vallen in dezelfde oude gewoonten.

De zoektocht naar hulp

Sarah besefte dat ze hulp nodig had om uit deze neerwaartse spiraal te komen. Ze had praktische handvatten nodig om haar belemmerende gedachten en patronen te doorbreken.

Ze overwoog zelfs een psycholoog te raadplegen, maar ze had het gevoel dat er niet veel zou veranderen. Ze had iets anders nodig. Sarah wist dat ze die innerlijke knop moest omdraaien en in actie moest komen. Haar gezin was haar prioriteit, maar ze mocht leren om bewust momenten te kiezen voor zichzelf.

De weg naar verandering begint

Dit is waar Sarahs verhaal begon. Ze wist dat ze niet alleen was in haar zoektocht naar innerlijke rust en zich weer zichzelf voelen. Er waren tools, ondersteuning en strategieën beschikbaar om haar te helpen op haar reis.

In de volgende blog ontdek je wat Sarah precies heeft geholpen om haar obstakels te overwinnen en haar verlangens te vervullen. In haar verhaal vind je inspiratie en inzichten om je eigen reis naar innerlijke rust en balans te beginnen.

Klik hier om te ontdekken wat het enige was dat Sarah blijvend rust gaf.

Geschreven door Selma Michielsen-van Noije

Selma helpt moeders met jonge kinderen die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij helpt hen om zich weer stralend zichzelf te voelen door middel van het combineren van praktische opdrachten, helende meditaties, familieopstellingen en Reiki.