De vijf breinregels voor persoonlijke ontwikkeling

Hoe je jouw persoonlijke ontwikkeling kunt aanpakken, is samengevat in vijf breinregels.

  1. Aandacht maakt het verschil: je wordt wat je denkt. Je hersenen veranderen op basis van jouw aandacht. Een belangrijke vraag is dus: waar richt jij je aandacht op? Als je je aandacht richt op het conflict met je collega, en je je eigen boosheid iedere keer als je hem ziet, activeert, dan leg je een nieuw neuraal netwerk aan. Op een gegeven moment hoef je alleen maar aan deze collega te denken om boos te worden. Het is dus van belang om te leren jezelf ‘rustig te denken’. Om rationeel te kijken naar het conflict en je ook bewust te zijn van de lastige situatie van jouw collega. Dan stuur je met je aandacht en verander je je hersenen op een manier die vóór je werkt.
  2. Ontwerp jouw toekomst. Als je een duidelijke keuze maakt hoe je in voor jou belangrijke situaties wilt denken en handelen, dan gaan je hersenen je daarbij helpen. Van belang is dat je de keuze zelf maakt. Het gaat erom dat je zelf een concreet ontwerp maakt van de toekomst zoals jij wilt dat die eruit ziet. Wat zijn in toekomstige situaties jouw opvattingen? Hoe kijk je dan? Hoe ga je om met anderen die anders kijken en die ander gedrag vertonen? En hoe zou je je dan willen voelen? De berijder in jouw hersenen weet dan hoe hij het wil en gaat daarop jouw hersenen sturen. Je benut dan je bewuste denken en stuurt de rest aan.
  3. Emoties maken het aantrekkelijk: creëer een mooie toekomstdroom. Een aantrekkelijk toekomstbeeld bevat een wens of verlangen. Als je zo’n beeld creëert, benut je de kracht van je emoties, want de hersenen leren makkelijker als er emoties in het spel zijn. Een aantrekkelijk toekomstbeeld leidt bovendien tot ontspanning. Dat maakt het makkelijker om te leren. Ontspanning helpt ook om de eerste kleine veranderingen in je eigen gedrag beter te kunnen zien.
  4. Herhaling creëert een nieuw patroon: oefen veertig dagen. Je hersenen veranderen door vol te houden en te oefenen. Daarbij zijn de drie voorgaande voorwaarden van belang. Als je je daaraan houdt, en je blijft oefenen, dan leg je nieuwe neurale netwerken aan. Je creëert een nieuw patroon. Van belang is wel dat je het veertig dagen volhoudt.
  5. Ondersteuning maakt het mogelijk: richt je leerproces goed in. Voor een succesvol leerproces heb je ondersteuning nodig. De inrichting van het leerproces vormt die ondersteuning. Zo is de volgorde van oefenen van belang: je leert het best als je van makkelijk naar moeilijk werkt. Ontwikkel je nieuwe neurale netwerk in kleine stapjes. De kans op succeservaring is dan groter. Successen geven een positief gevoel, en dat leidt ertoe dat je grotere uitdagingen aan wilt gaan. Ook het positieve gevoel op zich versterkt het leerproces in je hersenen. Verder is positieve feedback van iemand uit jouw omgeving van belang. Waardering voor je inspanningen en reflectie en aandacht voor wat er wel of niet lukt, helpt jou bij jouw leerproces. Positieve aandacht versterkt je leerproces en maakt resultaten zichtbaar.

Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de eerstvolgende masterclass ‘De kracht van Positief denken’.