Hoe maak je jouw dromen waar en bereik je jouw doelen?

Lees de blog en ontdek hoe jij jouw dromen waar kunt maken en jouw doelen kunt bereiken

Wat heb je, naar mijn idee, nodig om dromen waar te maken en jouw doelen te bereiken?

 • Weten wat je niet meer wilt.
 • Weten wat je wel wilt.
 • Weten wat belangrijk voor je is.
 • Doelen stellen.
 • De neurologische niveaus van Robert Dilts.
 • Vertrouwen in jezelf en dat het gaat lukken.
 • Belemmerende gedachten en overtuigingen ombuigen naar helpende gedachten en overtuigingen.
 • Kijken naar jouw gezin van herkomst en ervoor zorgen dat dit in balans is.
 • Visualiseren helpt je om te focussen en vertrouwen te hebben.
 • Focussen op jouw droom en op het behalen van jouw doelen.
 • Jouw droom opdelen in kleine behapbare doelen.
 • De kleine, behapbare doelen verder opdelen in een haalbaar stappenplan.
 • Jouw successen vieren.
 • Doorzettingsvermogen, wat je krijgt door alle voorgaande punten toe te passen.
 • Ontspanning.

Sommige mensen weten al wat ze willen. Dat is mooi. Andere mensen weten dat nog niet. Zij richten zich vaak op wat ze niet willen of ze doen maar iets of ze streven doelen na die mensen in hun omgeving van hen verlangen. Dit helpt je alleen niet om echt jouw droom waar te maken. Doelen zonder passie of doelen waar je zelf niet volledig achter staat, kosten veel energie en leveren niet het resultaat op dat je graag zou willen. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wat je wel wilt en te weten wat belangrijk voor jou is. Stel vanuit deze positie jouw doelen op. Doelen stellen is belangrijk, want dan weet je waar je je op focust, wat je moet zoeken en misschien ook al wel waar je het moet zoeken.

Vertrouwen

Het hebben van vertrouwen in jezelf en in een goede afloop is belangrijk bij het werken aan en het stellen van jouw doelen. Als je vertrouwen hebt, dan ga je net een stap verder om jouw doelen te bereiken. Je denkt dan in oplossingen in plaats van in problemen. Hoe groter jouw vertrouwen, hoe grotere uitdagingen je aan durft te gaan. En hoe vaker jouw succes en vertrouwen bevestigt worden, hoe meer je durft te vertrouwen en hoe groter de kans dat jouw doelen en dromen waarheid worden.

Wat aandacht krijgt, groeit

Je hoort het misschien wel vaker: dat wat aandacht krijgt, groeit. Daar geloof ik in. Ik geloof dat waar jij je aandacht op richt, waarheid wordt. Je trekt dat aan. Dat is dan ook het enige wat je ziet. Als je bijvoorbeeld net een rode auto hebt gekocht, dan zie je overal rode auto’s rijden. Dat is namelijk waar jij je gedachten op richt. Zorg er dus voor dat je je gedachten richt op positieve zaken in je leven en/of wat jij graag wilt. Je trekt dat dan ook aan, omdat je je hersenen hierin traint.

Jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt

Hoe je je voelt, wordt veroorzaakt door de gedachten die je hebt. Daarom is het belangrijk dat je positieve gedachten hebt, omdat je dan een fijn gevoel krijgt. Jouw gedachten bepalen voor het grootste deel of jij jouw doelen wel of niet bereikt. Zorg er dus voor dat je gedachten hebt die jou helpen om jouw droom waar te maken.

Onze overtuigingen bepalen hoe wij ons leven inrichten

We hebben aan de ene kant ons bewuste niveau, waarin we onze zintuigen waarnemen en waarmee we denken, plannen maken en besluiten nemen. Daarnaast hebben we ons onbewuste niveau. Daarin zitten onze herinneringen, ook de herinneringen die we op bewust niveau niet meer weten. Hier komen al onze automatische gedachten en ons gedrag vandaan, bijvoorbeeld het zonder bewust na te denken de weg naar huis fietsen. In ons onbewuste zitten ook onze overtuigingen opgeslagen. Deze overtuigingen bepalen hoe wij ons leven inrichten. Wil je dus iets veranderen, dan is het goed om te kijken naar jouw overtuigingen en die veranderen.

Het model van Robert Dilts over de (neuro)logische niveaus sluit daar goed op aan.

Het model van Dilts maakt onder andere persoonlijke ontwikkeling inzichtelijk. Als je op een hoger niveau iets verandert, dan veranderen de niveaus eronder mee. Daarmee kies ik ervoor om als coach de verandering ook op het niveau van waarden & overtuigingen in te steken, dus het onbewuste bewust maken. De niveaus daaronder (vaardigheden, gedrag en omgeving) veranderen dan vanzelf mee.

Kijken naar jouw gezin van herkomst, jouw familiesysteem

Als mens ben je onderdeel van jouw familiesysteem, van jouw gezin van herkomst. Dit systeem heeft invloed op hoe jij jouw leven nu leeft en of jij jouw dromen wel of niet waarmaakt. Jouw familiegeschiedenis heeft daar misschien wel meer invloed op, dan je in eerste instantie zou verwachten. Ik vind het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan jouw plek in jouw familiesysteem, als hier zaken spelen die jou tegenhouden in het bereiken van jouw doelen en dromen. Je bent namelijk geneigd loyaal te zijn aan jouw ouders en/of familiesysteem: ‘Zo doen we dat hier niet (in de familie)’. Als jij nou iets anders wilt doen, dan kun je je vaak niet zomaar losmaken uit het familiesysteem. Daar gaan we dan mee aan de slag.

Photo by Milan Popovic on Unsplash

Visualiseren om te focussen en voor vertrouwen

Jouw brein kent geen verschil tussen fictie en werkelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Dan heb ik het over visualiseren. Visualiseren is je voorstellen hoe het eruit ziet als jij jouw doel hebt bereikt. Je ‘programmeert’ je hersenen om zich daarop te focussen. Je zult mogelijkheden zien die passen bij het waarmaken van jouw doelen. Het visualiseren helpt je om nieuwe ideeën en inzichten te krijgen. Het levert nieuwe invalshoeken op. Je leert jouw hersenen door te visualiseren dat jouw doel binnen handbereik is. Dat levert een gevoel van vertrouwen op.

Topsporters en topondernemers maken vaak gebruik van visualisaties om te focussen en om te winnen. Schaatsers visualiseren bijvoorbeeld vaak hoe ze winnen en dat ze winnen. Ze zien de gouden plak al om hun nek hangen.

Maak jouw eigen strategie in een stappenplan

Het is belangrijk dat je jouw strategie in een stappenplan zet. Je deelt daarmee jouw doel op in kleine, behapbare stappen. Die zijn ‘makkelijk’ haalbaar, waardoor je vertrouwen hebt en jij jouw doel behaald. Daarbij is het belangrijk dat je je succes viert. Vier dus elke stap die je hebt behaald. Daardoor blijf je gemotiveerd. En met het vieren van successen krijg je ook doorzettingsvermogen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Het is belangrijk dat je genoeg moment van ontspanning inbouwt. De beste ideeën ontstaan meestal als je ontspannen bent, bijvoorbeeld onder de douche, tijdens het sporten of tijdens een wandeling in de natuur. En na ontspanning kun je je weer beter focussen.

Tot slot

De gedachten die je nu hebt en het gedrag dat je nu laat zien, komt voort uit alles wat je hebt meegemaakt, geleerd en ontdekt in het verleden. Dat betekent dus ook dat het moment waarin je nu leeft, jouw toekomst bepaalt. Zorg dus nu voor een mooie toekomst. En als jij dan jouw droom leeft, dan leef je jouw mooiste leven vanuit de kern.

Kun jij je hierin vinden? En wil je hulp bij het waarmaken van jouw dromen en het bereiken van jouw doelen? Klik dan hier voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.