Hoe werkt jouw brein als het gaat om gedachten veranderen?

Luister je liever dan lezen? Klik dan hieronder op play.

Bewustwording is de eerste stap in jouw gedachten veranderen

Om jouw gedachten te kunnen veranderen, is het handig om te weten hoe jouw hersenen werken. Je hoeft niet alles te weten, maar ontdekken hoe jouw hersenen werken met betrekking tot hoe jouw gedachten ontstaan is best handig. Bewustwording is de eerste stap in jouw gedachten veranderen.

Hoe werken jouw hersenen in levensbedreigende situaties?

Het limbisch systeem in onze hersenen is betrokken bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Het limbisch systeem is één van de oudste delen van de hersenen. Het is de oranje tekst in het plaatje hieronder.

Het limbisch systeem zorgt voor jouw vecht- of vluchtreactie in levensbedreigende situaties. Op het moment dat jouw hersenen een situatie als gevaarlijk beoordelen, dan zetten zij het limbisch systeem aan. Die activeert op haar beurt het sympathisch zenuwstelsel (rode lijn op het plaatje hiernaast). Met andere woorden, jouw lichaam komt in beweging of bevriest.

Denken doen we met de neocortex. Dat is de buitenste rand van onze hersenen (zie het plaatje hierboven). De neocortex geeft ons ons bewustzijn. Door de neocortex kunnen we situaties beredeneren. Het helpt ons iets te leren en te onthouden.
De neocortex is ook betrokken bij levensbedreigende situaties. Hij checkt achteraf of de beslissing van het limbisch systeem goed was, dus vluchten, vechten of bevriezen. Bovendien kijkt de neocortex of het weer veilig is. Zo ja, dan zorgt hij ervoor dat we rustiger worden.

De neocortex werkt langzamer dan het limbisch systeem, maar is wel nauwkeuriger.

Je leert razendsnel in levensbedreigende situaties

Ons limbisch systeem zorgt ervoor dat we snel kunnen leren in levensbedreigende situaties. Dit snelle leerproces komt tot stand met behulp van de amygdala. De amygdala is het kleine amandelvormige figuurtje in het midden van de afbeelding hiernaast.

De amygdala stuurt de stresshormonen aan. Als de amygdala wordt geactiveerd leren we sneller. Met andere woorden met emoties erbij leren we sneller. En het fijne is dat uit onderzoek blijkt dat het ook werkt met blije emoties. Zorg er dus voor dat je je blij voelt als je je gedachten wilt veranderen. Ik kan me voorstellen dat dat nog niet zo makkelijk is. Je wilt immers iets veranderen. Zorg er dan voor dat je blij wordt van de nieuwe gedachten die je er tegenover zet.

Om het limbisch systeem en dus de amygdala en zijn stresshormonen te activeren, zijn belemmerende gedachten al voldoende. Deze gedachten leiden dan dus tot negatieve gevoelens. Jouw limbisch systeem denkt dan dat hij jou moet aanzetten tot bevriezen, vluchten of vechten. Dit leidt tot stress. De bron van deze vorm van stress is dus jouw gedachten.

Je kunt jouw gedachten zelf veranderen

Vaak laten wij gedrag zien dat automatisch gaat. “Zo hebben we dat nou eenmaal geleerd.” Gelukkig kunnen we dankzij ons bewustzijn, onze neocortex, ook onze reactie, ons gedrag, uitstellen. Daarmee creëer je nieuwe mogelijkheden voor nieuwe gedachten en nieuw gedrag. Wil je weten hoe je jouw hersenen nieuwe gedachten en nieuw gedrag leert? Lees dan deze blog over het trainen van jouw hersenen.

Als je deze nieuwe gedachten en nieuw gedrag eigen wilt maken en ervoor wilt zorgen dat dat automatisch gaat? Want dat kan. Dan zal je deze gedachten en dit gedrag vaak genoeg en lang genoeg moeten herhalen. Doe dat minimaal veertig dagen, elke dag, want dan ontstaan nieuwe gewoontes. Vind je het nog niet zo makkelijk om jouw gedrag te veranderen? Begin dan bij jouw gedachten. Die zijn namelijk de basis van jouw gedrag.

Bedenk hoe je je wilt gedragen. Bedenk welke gedachte jou daarbij het beste kan helpen. En train jouw brein hierin, zodat het automatisch wordt. Herhaal de nieuwe gedachte meerdere keren, elke ochtend en elke avond, gedurende veertig dagen.

Wil je meer tips om jouw brein te trainen? Klik dan op de volgende link en lees de blog: ‘Train jouw hersenen om jouw doelen te bereiken’.

Heb je vragen? Schroom dan niet om mij te mailen: info@coachingspraktijkvannoije.nl.

En wil je meteen de daad bij het woord voegen? Download dan nu het gratis stappenplan ’14 Stappen om jouw dromen waar te maken’.