Train jouw hersenen om jouw doelen te bereiken

Lees de blog of bekijk de video.

Train jouw hersenen om jouw doelen te bereiken

In deze blog ontdek je hoe je negatieve gedachten kunt omzetten in positieve gedachten. Dat doe je door jouw hersenen vaak te trainen in het nemen van een ander bospad. Wil je weten wat ik hiermee bedoel? Lees dan hieronder verder.

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten
Een bospad creëren om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten

Jouw hersenen kiezen altijd de weg van de minste weerstand. Jouw hersenen kiezen altijd voor de makkelijkste weg. En welke weg is dat dan? Dat is de weg die jouw hersenen al heel goed kennen. Dat is de weg die jouw hersenen altijd al lopen. Zie het maar als een bospad. Het pad waar al heel vaak overheen gelopen is. Het bospad kun je duidelijk zien. Je kunt het duidelijk onderscheiden van de rest van het bos. Op het bospad liggen platgetrapte blaadjes en takken. Er staan geen struiken en bomen op. Er zijn geen obstakels. Het bospad is vrij om doorheen te lopen.

Jouw hersenen houden van goed begaanbare bospaden

Zo is dat ook met jouw hersenen. De gedachten die altijd door jouw hoofd gaan en het gedrag dat jij laat zien, kennen jouw hersenen zo goed dat ze er een bospad van hebben gemaakt. Je hersenen kiezen telkens voor dit pad, omdat het goed begaanbaar is en ze weten waar het uitkomt. Het gaat automatisch. En dat vinden jouw hersenen fijn.

Alleen, als je iets in jouw denken en/of gedrag wilt veranderen, als je jouw negatieve gedachten wilt omzetten in positieve gedachten, is dat minder fijn. Het betekent namelijk dat jouw hersenen het liefst telkens hetzelfde kiest, terwijl jij iets anders wilt. Het kost dus moeite om jouw hersenen voor een ander pad te laten kiezen.

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten: creëer zelf nieuwe bospaden

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten
Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten door training

Het goede nieuws is, dat jij ervoor kunt zorgen dat jouw hersenen een nieuw bospad creëren. Jij kunt ervoor zorgen dat jij jouw negatieve gedachten kunt omzetten in positieve gedachten. En dat kun jij helemaal zelf doen. Jij kunt jouw hersenen namelijk trainen. Jouw hersenen zijn net als een spier. Hoe vaker je die spier traint, hoe sterker hij wordt. Jij kunt dan ook een nieuw bospad creëren met nieuwe gedachten en/of gedrag.

Op het begin staan er nog veel struikgewas en bomen op de plek waar jij een nieuw bospad wilt maken. Naarmate jij jouw hersenen vaker traint in het lopen van dat bospad, hoe begaanbaarder dat bospad wordt. Struiken en bomen verdwijnen op het pad en jij kunt er makkelijker op lopen. Op een gegeven moment heb jij jouw hersenen lang genoeg en vaak genoeg getraind, waardoor jouw hersenen voortaan automatisch over het nieuwe bospad gaan.

En zo heb je negatieve gedachten kunnen omzetten in positieve gedachten. Je hebt nieuwe, automatische gedachten en/of gedrag gecreëerd. Het mooie is, is dat het dus na een tijdje automatisch gaat. Deze nieuwe gedachte en/of gedrag kost geen energie meer, omdat je er geen bewuste aandacht meer aan hoeft te besteden.

Hoe maak je zo’n nieuw bospad in jouw hersenen?

Hieronder volgen een aantal tips om jouw hersenen te trainen in een nieuw bospad of nieuwe bospaden van gedachten en/of gedrag, zodat jij jouw negatieve gedachten kunt omzetten in positieve gedachten:

  • Herhaal de nieuwe gedachten en/of gedrag minimaal elke dag 40 dagen lang (bijvoorbeeld elke ochtend en elke avond).
  • Maak er een tekening van en hang die ergens waar je hem iedere dag 40 dagen lang ziet.
  • Maak een moodboard en hang die net als de tekening ergens waar je hem iedere dag 40 dagen lang ziet.
  • Welke waarde(n) vind jij heel belangrijk? Bijvoorbeeld rust, harmonie, balans, gezelligheid, et cetera. Welke van die waarde of waarden horen bij de nieuwe gedachten en/of het nieuwe gedrag? Koppel die waarde of waarden aan het nieuwe bospad, zodat je weet waarom je dit wilt. Dit zal je meer motiveren om het vol te houden.
  • Maak een beeld in je hoofd met je ogen dicht van jouw nieuwe gedachte en/of nieuwe gedrag. Haal dit beeld iedere ochtend en iedere avond voor je, gedurende minimaal 40 dagen.
  • Als het om een nieuwe gedachte gaat, spreek deze dan heel vaak hardop, in volle aandacht uit, gedurende minimaal 40 dagen.
  • Welke ideeën heb je zelf nog?