Ontdek jouw droom

Voordat jij jouw droom kunt waarmaken en jouw droom kunt leven, is het natuurlijk belangrijk dat je eerst weet wat jouw droom is. Je hebt vast wel een idee welke richting je op wilt. Met onderstaande oefening krijg je meer concrete informatie over wat jouw droom precies inhoudt. Als je dat weet, dan kun je weer gericht doelen opstellen die jij vervolgens gaat bereiken. En zo maak jij jouw droom waar. Begin dus met deze oefening en ontdek wat jouw droom is.

Wat is jouw droom?

Het is belangrijk om te kijken waar jij naartoe wilt. We gaan dus kijken wat jouw gewenste situatie is. Dat doen we aan de hand van de logische niveaus van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

Missie
Identiteit
Waarden en overtuigingen
Vaardigheden
Gedrag
Omgeving

Dit model van Robert Dilts geeft inzicht in jouw manier van denken, doen en voelen op de verschillende niveaus. De logische niveaus geven informatie over wat je (onbewust) precies wilt en hoe je dat bereikt.

Wat ga je doen?

Pak zes blaadjes en schrijf op elk blaadje één niveau van de logische niveaus. Leg ze in bovenstaande volgorde onder elkaar voor jou neer. Stap zo meteen op elk niveau om te kijken hoe dat eruit ziet. Op deze manier leef je je nog beter in elk niveau in. Je beantwoordt de vragen in deze stap, terwijl je op dat niveau staat. Neem hier rustig de tijd voor en wacht totdat er niets meer naar boven komt. En vertrouw erop dat je altijd informatie krijgt van je onbewuste. Als je maar de tijd neemt en rustig contact maakt.

Bedenk wat je wilt bereiken. Met dat in je hoofd, stap je op het eerste blaadje met ‘Omgeving’ erop. Leef je helemaal in dit niveau in, misschien wel met je ogen dicht. En ontdek wat er bovenkomt. Als hulpmiddel staan hieronder een aantal vragen per niveau. Schrijf de antwoorden op, terwijl je op dat niveau staat. Als de vragen op zijn, kijk dan eerst wat er nog meer naar bovenkomt, voordat je in het volgende niveau stapt.

Hieronder volgen de vragen die je jezelf kunt stellen, terwijl je op dat niveau staat.

Vragen die jou helpen

Omgeving

 • Wat wil je?
 • Waar?
 • Wanneer?
 • Met wie?

Gedrag

 • Wat doe je nu je je doel bereikt hebt?
 • Beschrijf het gedrag dat je kunt zien/wat anderen bij jou kunnen zien.
 • Wat zeg je?
 • Wat zie je?
 • Wat hoor je?
 • Wat voel je?
 • Waaraan merkt een ander dat het gaat zoals jij wilt?

Vaardigheden

 • Over welke vaardigheden beschik je nu je je doel bereikt hebt?
 • Over welke kwaliteiten beschik je nu je je doel bereikt hebt?
 • Over welke mogelijkheden beschik je nu je je doel bereikt hebt?
 • Welke stappen heb je gezet om jouw doel te bereiken?

Waarden en overtuigingen

 • Wat geloof je nu je jouw doel bereikt hebt?
 • Waarom doe je wat je doet?
 • Welke waarden en normen spelen een rol?

Identiteit

 • Wie ben je nu je je doel bereikt hebt?
 • Welke rol neem je in deze situatie aan?

Missie

 • Wat levert dit alles jou op?
 • Waartoe doe je dit allemaal?
 • Waarvan maak je onderdeel uit?
 • Wat is je missie?

Hoe nu verder?

Nu je al deze informatie hebt. Wat valt je dan op? Wat is precies jouw droom? In één zin? Waar heb je nog iets te doen? Wat heb je nog te ontwikkelen? Hoe ga je dat doen? Wanneer ga je dat doen? Welke doelen stel je jezelf om jouw droom te bereiken? Wanneer begin je?

En doe het! Leef jouw droom!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het waarmaken van jouw droom?

Klik dan hier en meld je aan voor het gratis stappenplan ’14 Stappen om jouw droom waar te maken’.