In balans zijn om mijn dromen waar te maken

Voor mij is in balans zijn, leven vanuit mijn hart. En leven vanuit mijn hart betekent voor mij dat ik keuzes maak vanuit rust en vertrouwen en in plaats van uit angst. Als ik niet in balans ben, dan zit ik in een negatieve spiraal naar beneden. Ik heb dan negatieve gedachten die mij belemmeren om mijn doelen te bereiken en mijn droom waar te maken. Ik geloof dan niet in mijzelf en ik zie alleen maar hindernissen. Als ik wel in balans ben, dan heb ik positieve gedachten die mij helpen om mijn doelen te bereiken en mijn droom waar te maken. Ik geloof dan in mezelf en denk in oplossingen. Dit helpt mij om mijn dromen waar te maken. Maar hoe doe ik dat dan, het creëren van balans?

Mijn zoektocht naar balans

Mijn zoektocht naar balans begon op bewust niveau bij de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) Practitioner in 2016. Op onbewust niveau was de zoektocht allang aan de gang. Logisch dat mijn doel van de Practitioner was: “Wat ik zeg, denk, voel en doe zijn in harmonie.

Ik voelde zoveel, dat ik soms niet meer wist wat het allemaal was. Laat staan waar het vandaan kwam. Mijn gevoel en mijn denken werkten zo snel (en nu nog steeds). Iets voelde wel of niet fijn. Punt. Mensen vroegen dan wel eens hoe ik dat dan wist. Ja, uhh… weten? Weten? Ik voel dat toch? Ik wist het niet. Ik voelde het vooral.

Dat vele voelen, zonder bewust weten. En zonder het onder woorden te kunnen brengen, frustreerde mij enorm. Ik voelde daarin onbalans. Vaak was mijn gevoel goed. Hoe kon het dan dat ik dat niet kon omschrijven en overbrengen op anderen?

Dat was de reden dat ik de NLP Practitioner wilde volgen. Ik wilde beter communiceren. Ik wilde beter kunnen vertellen wat er allemaal in mij om ging. Ik wilde die frustratie en die onrust niet meer voelen. Ik wilde harmonie en balans in mijn denken, voelen en doen.

Gelukkig was daar de Kaber Groep in Breda (www.kabergroep.nl), waar ik de NLP Practitioner volgde. En samen met de NLP Master (die ik daar ook volgde) heeft dit voor balans gezorgd.

 

Wat doe ik nu als ik onbalans ervaar of als ik iets voel en het niet kan thuisbrengen?

Nu nog steeds ervaar ik soms onbalans of voel ik iets en kan ik het niet meteen thuisbrengen of onder woorden brengen. Wat doe ik nu als ik dat ervaar?

Ik spreek uit wat ik voel en waar ik het voel. Dit doe ik vanuit de ik-vorm. Laatst deed ik dit bijvoorbeeld toen ik assisteerde tijdens een NLP Pracitioner in Breda. Een cursist presenteerde haar doel. Ik reageerde daarop en terwijl ik mijn woorden aan het formuleren was, voelde ik een spanning opkomen in mijn borstkas en zo verder naar mijn keel. Dit voelde voor mij heel gek en dit had ik nooit ervaren. Ik benoemde dit en de cursist die haar doel presenteerde, gaf aan dat zij dat ook voelde. Toen wist ik, dat het niet van mij was. Daardoor kon ik het loslaten.

Het kan ook voorkomen dat mensen het niet herkennen of dat ik merk dat het geen zin heeft om het te benoemen. Dan ga ik rustig zitten en sluit mijn ogen. Ik let op mijn ademhaling en zorg ervoor dat ik me ontspannen voel. Zodra ik ontspannen ben, maak ik contact met mijn onderbewuste. Ik maak dan contact met de plek waar ik het gevoel voel. Ik vraag of ik er contact mee mag maken. Zo ja, dan vraag ik aan die plek wat deze plek mij duidelijk wil maken. Vaak is het dan namelijk een deel van mij dat aandacht wil ergens voor. Soms wil het dat ik rustig aan doen. Soms wil een deel in mij mij duidelijk maken dat er ook een andere kant aan een verhaal of gebeurtenis is. Het kan van alles zijn. Door ernaar te luisteren, gaat het gevoel weg, mits ik er eerst oprechte aandacht aan heb besteed. Dit is echt een kwestie van oefening baart kunst. Doe dit zelf eens als je iets voelt of als je ergens pijn hebt, bijvoorbeeld in je knie. Maak er contact mee en vraag wat het je duidelijk wilt maken. Bedank het deel ook dat je er contact mee mag maken.

Nog meer dingen die ik doe om in balans te zijn

  • Mezelf Reiki geven. Dat doe ik minimaal drie keer per week. Daarna ervaar ik een heerlijke innerlijke rust en een heel fijn basisvertrouwen en voelt het alsof ik de hele wereld aan kan. 🙂
  • Mediteren. Ik mediteer iedere dag, het liefst een half uur. Op de dagen dat ik Reiki geef aan mezelf, mediteer ik niet apart. Mezelf Reiki geven is dan mijn meditatie.
  • Visualiseren. Ik visualiseer mijn droom of het doel wat ik wil bereiken. Door dit te visualiseren stuur ik mijn onbewuste richting mijn droom. Daarnaast geeft het me veel positieve energie om daar aandacht aan te besteden. En je weet: wat je aandacht geeft, groeit.
  • Sporten. 2/3 Keer per week hardlopen en sinds kort zwem ik ook één keer per week. Dat voelt letterlijk en figuurlijk als mezelf sterk maken om mijn droom waar te maken en mijn doelen te bereiken. Tijdens het sporten herhaal ik een aantal affirmaties voor mezelf, zodat ik de focus heb op wat ik wil bereiken.
  • Gezond eten. Dit is nog een dingetje voor mij. Ik weet dat het me helpt om in balans te zijn. En toch schiet dit puntje er nog het meeste bij in, omdat ik bijvoorbeeld chocolade zo lekker vind. Koken vind ik niet zo leuk, dus ik ben altijd blij als mijn vriend kookt. Alleen, hij heeft ook niet altijd zin om te koken en soms moet hij ‘s avonds ook weg. Dus dit is zeker nog een aandachtspunt.
  • Lezen. Ik vind lezen heel fijn. Romans of thrillers of boeken over psychologie of andere zaken die te maken hebben met coaching en de ontwikkeling en persoonlijkheid van mensen. Lekker in alle rust lezen.

Wil jij ook meer balans en minder stress?

Meld je dan nu aan voor de gratis Facebookcommunity ‘Meer balans, minder stress’. In deze community geven we elkaar tips, informatie, motivatie en inspiratie om meer balans in ons leven aan te brengen. Doe je mee? Meld je dan nu hier aan.