Overwin jouw uitstelgedrag

Uitstelgedrag, dat kennen we allemaal denk ik wel. Waarschijnlijk zou je wel willen dat het anders was. Misschien wil je wel wat kilo’s afvallen. En misschien wel meer rust ervaren en in balans willen zijn. Misschien wil je wel een andere baan of verhuizen naar het buitenland. En misschien wil je wel iets anders.

Ja, ik ga het anders doen. En dan wel per 1 januari. Dat is mijn goede voornemen. En dan is het moment daar, 1 januari… Vervolgens stel ik het weer uit, want ik heb of weet toch nog niet alles om aan mijn droom te beginnen. Herken je dat? Ik kan altijd wel weer iets verzinnen om mijn droom uit te stellen. Ik heb nu geen geld, ik ben moe, volgende week is het weer beter, ik ben nu ongesteld, etc. Zo zijn er heel veel redenen om jouw droom uit te stellen. Er hoeft maar één reden te zijn om het uit te stellen en we doen het. Dat doen we eerder dan uitgaan van die ene reden waarom we het wel zouden willen doen.

Met deze blog wil ik je helpen om jouw uitstelgedrag te overwinnen. En nu ga ik misschien iets geks zeggen: uitstelgedrag is goed.

 

Misschien denk je nu: ‘huh?! Hoezo is uitstelgedrag goed? Dan maak ik toch niet mijn droom waar?’ Dat zal ik je uitleggen.

Uitstelgedrag kun je hetzelfde benaderen als weerstand. Ga er niet tegenin, want dan krijg je het nog harder terug. Dan laat je het uitstelgedrag niet voor je werken. Uitstelgedrag (net als weerstand) geeft jou namelijk informatie, mits je het accepteert en er rustig mee ‘in gesprek gaat’.

Al het gedrag (van iedereen) heeft een positieve intentie

Al het gedrag dat je laat zien, levert jou iets op, het heeft een positieve intentie. Zo is dato ok met uitstelgedrag. Dat kan van alles zijn, zoals bescherming, veiligheid, rust, harmonie, etc. En het fijne aan dit alles is, is dat jij kunt achterhalen wat jouw uitstelgedrag jouw oplevert. Je kunt ermee in gesprek gaan. Neem nu eens rustig de tijd om terug te gaan naar de laatste keer dat jij jouw droom uitstelde. Neem dat eens voor je. Wat leverde het je op om jouw droom uit te stellen? En neem rustig de tijd om daarnaar terug te gaan en te kijken wat er bovenkomt. Schrijf de positieve intentie voor jezelf op.

Hoe kun je nu die positieve intentie ook nastreven?

Nu je weet wat jouw uitstelgedrag jou oplevert, bedenk dan eens hoe je datzelfde na kunt streven, terwijl je jouw droom wel waarmaakt.

Als je bijvoorbeeld met jouw uitstelgedrag rust nastreeft, bedenk dan hoe je ook rust na kunt streven, terwijl je jouw droom waarmaakt. Voor mij zou dat mediteren zijn. En ga dat dan ook doen. Op deze manier gebruik je jouw uitstelgedrag op een positieve manier en ontdek je wat voor jou belangrijk is in het nastreven van jouw droom.

Wil jij jouw droom waarmaken?

Download dan nu het gratis stappenplan ’14 Stappen om jouw droom waar te maken’. Uitstelgedrag overwinnen is de eerste stap van het stappenplan.

Klik hier voor het stappenplan