Leer het verleden te accepteren

Er zijn veel mensen die het nog niet zo makkelijk vinden om het verleden te accepteren. En dat is begrijpelijk, want er kunnen hele heftige gebeurtenissen plaatsvinden in iemands leven. Bij sommige mensen is het zo erg dat het lijkt alsof ze gebukt gaan onder het verleden. Het belemmert hen in het hier en nu. Het is voor deze mensen dan ook belangrijk als ze het verleden leren accepteren en met een mildere blik naar het verleden kunnen kijken. Pas dan kunnen ze weer vooruit.

Om weer vooruit te kunnen, kan het helpen om mensen uit het verleden te bedanken. Kun je zo gauw niemand bedenken, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Welke mensen hebben een belangrijke rol gehad in jouw leven?
  • Welke rol hadden deze mensen?
  • Wat heb je geleerd door de situatie die je met deze persoon hebt meegemaakt?

Het gedrag wat je in het verleden hebt laten zien, heeft toen een functie gehad. Het was toen heel waardevol om overeind te blijven en door te gaan. Alleen, niet al het gedrag van toen is nog helpend in het hier en nu.

Nu je een lijst hebt met mensen die een belangrijk rol in jouw leven hebben gespeeld, wie van hen zou je dan willen bedanken?

Aan de slag

Het is belangrijk om het verleden een plek te kunnen geven en te accepteren, zodat je weer verder kunt.

Waarvoor zou je de mensen op jouw lijst willen bedanken. Schrijf die reden achter hun naam.

Kies dan van die lijst een of meerdere personen uit die je daadwerkelijk gaat bedanken voor wat zij voor jou hebben gedaan. Schrijf aan hen een brief om hen te bedanken. Je hoeft die brieven natuurlijk niet te versturen, maar het mag natuurlijk wel. Je kunt eventueel ook een brief schrijven aan een overleden persoon als hij of zij jou heeft geholpen. Het kan namelijk heel belangrijk zijn om deze personen alsnog te bedanken, ook al zijn ze niet meer fysiek bij ons.

En op deze manier kun je weer jouw verleden wat meer accepteren, een plek geven en kiezen voor gedrag wat jou in het hier en nu wel helpt.