Voor- en nadelen van problemen

Soms heb je ergens last van, al een tijdje. Meestal houd je dit zelf in stand. Het kan namelijk zo zijn dat een probleem jou ook voordeel oplevert. Iemand die het bijvoorbeeld altijd druk heeft, kan als voordeel hebben dat zij zich daardoor waardevol of belangrijk voelt. Of zij kan daardoor makkelijker nee zeggen tegen dingen waar zij geen zin in heeft. Problemen kun je dus zelf in stand houden, omdat het ook voordelen oplevert. Vaak levert het je ook nadelen op, anders zou je het geen probleem noemen. Daarom volgt hieronder een stappenplan hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je toch de voordelen kunt behouden.

Stap 1:
Formuleer zorgvuldig wat het probleem is.

Stap 2:
Maak een lange lijst van de nadelen van dit probleem.

Stap 3:
Maak een lange lijst van de mogelijke voordelen die dit probleem oplevert.

Stap 4:
Bedenk een manier om de voordelen te behouden, zodat dat het iets kost. Om nogmaals het vorige voorbeeld te gebruiken: iemand kan ook leren nee te zeggen wanneer hij het minder druk heeft.