Wat is beter, de gebonden of de geboeide medewerker in jouw bedrijf?

De geboeide medewerker

Een geboeide medewerker zoekt een bedrijf waar hij zijn kwaliteiten goed in kan zetten en verder kan ontwikkelen. Zij zijn op zoek naar kansen. Ze richten zich op zichzelf en het zichzelf ontwikkelen. De geboeide medewerker is op zoek naar invloed uitoefenen en dit te vergroten. Ze worden gedreven door gevoelens als kracht, trots en eigenwaarde. Ze ondernemen actie, hebben daadkracht, willen presteren en overwinnen barrieres. Soms lijkt het alsof ze verhard zijn en vooral uit zijn op hun eigen belang.
Geboeide medewerkers vinden het belangrijk dat het werk interessant is, het bedrijf succesvol is, er leuke collega’s en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn. Zolang het werk hen voordelen oplevert, blijven ze bij het bedrijf. De kans bestaat dat ze uitgekeken raken op het werk of het bedrijf niet meer inspirerend vinden. Dan vertrekken ze.

De gebonden medewerker

De gebonden medewerker vindt gezin en vrije tijd erg belangrijk. Ze zijn op zoek naar authenticiteit en zingeving. Ze willen zich verbonden voelen met een bedrijf. Ze zijn gericht op verbondenheid met iets of iemand anders. Gebonden medewerkers ervaren zichzelf als onderdeel van een groter geheel. Ze tonen interesse en ondersteunen collega’s. Ze kunnen zich goed inleven in hun collega’s. De andere kant van de medaille is dat de gebonden medewerker nog niet zo makkelijk nee kan zeggen, niet goed tot zijn recht komt en afhankelijk is van anderen.
Gebonden medewerkers voelen zich verbonden met de missie van de organisatie. Ze ontlenen graag hun identiteit aan het bedrijf. Ze willen een stabiele relatie met het bedrijf opbouwen.

Welke type medewerker kun je beter in jouw bedrijf hebben?

De ene type medewerker is niet beter dan de andere. Zowel de geboeide als de gebonden medewerker zijn harde en gemotiveerde werkers. De ene groep vindt zijn motivatie echter in andere zaken dan de andere groep. De geboeide medewerkers willen vernieuwing, uitdaging en het nemen van risico’s. Zij zorgen ervoor dat een bedrijf niet vastroest en op zoek blijft naar vernieuwing. De verbonden medewerkers zorgen voor een goede organisatiecultuur. Ze zorgen ervoor dat de identiteit van het bedrijf gedragen wordt. Ze willen duidelijkheid en continuïteit, zodat crisissen beter doorstaan kunnen worden. Daar lopen zij niet voor weg.

Het meest ideale is als je een team hebt met een mix van geboeide en gebonden medewerkers. Samen kunnen zij elkaar versterken en zo krijg je een optimaal bedrijf.

Bron: Quant, P (2011) Gemotiveerde medewerkers! De bonus van Het Nieuwe Werken. Uitgeverij van Schouten & Nelissen: Zaltbommel