Innerlijk team: Alle stemmen spreken

Als je iets wilt doen of iets nieuws hebt bedacht, dan zijn er vaak verschillende stemmen die iets tegen je zeggen. Het ene stemmetje komt van de twijfelaar die zich afvraagt of het allemaal wel gaat lukken. Het andere stemmetje komt van de angsthaas die vraagt zich af of je het allemaal wel kan. Weer een andere stem komt van de optimist die het een super goed idee vindt. Zo zijn er verschillende stemmen in jou. Met deze oefening ga je ontdekken welke stemmen er allemaal in jou zitten en wat die allemaal te vertellen hebben met betrekking tot wat jij wilt bereiken. Vervolgens zorg je ervoor dat je meer naar de stem gaat luisteren waar jij daadwerkelijk naar wilt luisteren, de stem die jou verder kan helpen.

Je gaat al die stemmen in jou opschrijven. Met het opschrijven van dit innerlijke team van jou krijg je duidelijkheid over de krachten in jou die jou helpen en die jou belemmeren. Daarmee kun je innerlijke dilemma’s oplossen.

De opdracht

Stap 1 Omschrijf jouw dilemma
Omschrijf wat jou bezighoudt en welke dilemma er op dit moment speelt.

Stap 2 Jouw innerlijke stemmen
De startvraag is: wat gaat er in jou om als je jouw dilemma vertelt? Is er een stem die zich als eerste meldt? Geef die stem een naam, bijvoorbeeld twijfelaar. Beschrijf daarbij de kernzin die staat voor de twijfel, bijvoorbeeld ‘ik weet niet zeker of het allemaal wel gaat lukken.’
Welke stemmen hoor je nog meer? Zet deze stemmen/teamleden ook op jouw blad. Plaats doet er even niet toe.

Stap 3 Positief of negatief
Label de stemmen, geef duidelijk aan of ze positief of negatief zijn. Elk teamlid heeft een eigen boodschap.

Stap 4 Orden de stemmen
Hoe verhouden de stemmen zich met elkaar. Wie staat centraal, wie steunt, wie strijdt en wie trekt zich terug of heeft een bijrol? Hierdoor krijg jij duidelijk welke krachten een bepalende rol hebben in het dilemma en welke minder.

Stap 5 Verander eventueel het belang van de stemmen
De manier waarop de stemmen zich nu met elkaar verhouden, ben je daar tevreden mee? Of wil je een andere rangorde? Misschien trekt de optimist zich in deze groep terug en geef je deze liever meer invloed. Zorg er dan voor dat de optimist bovenaan komt te staan. Als je de stemmen hoort die bij het dilemma komen kijken, sluit dan je ogen en ga op zoek naar de optimist. Wat heeft die jou te vertellen? En hoe kun je, wat de optimist te vertellen heeft, inzetten om beter met het dilemma om te gaan?

Stap 6 Stel een actieplan op
Stel een actieplan op met hoe je beter naar de stem kunt luisteren die jou kan helpen in het dilemma. Als je meer naar deze stem kunt luisteren, stel dan een actieplan op om met het dilemma om te gaan.

Bron: Hendriksen, J (2007) Tools voor de coach. oefeningen ter ondersteuning van het  coachingsproces. Uitgeverij Nelissen: Soest