Maand juli: Dankbaarheid

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Dankbaarheid

Dankbaar zijn voor wat je hebt, is belangrijk om lekker in je vel te zitten en positief te zijn. Dankbaarheid geeft je meer voldoening in het leven. Het blijkt dat dankbare mensen minder materialistisch zijn. Door dankbaarheid vindt je meer plezier en inspiratie in alledaagse bezigheden en niet alleen in bijzondere gebeurtenissen.

Dankbaarheid bestaat uit twee elementen:
–      De dankbaarheid is gericht op een ander, in plaats van op jezelf.
–      Je hebt oog voor de positieve kant van wat je krijgt en voelt je geliefd en gerespecteerd.

Inleven in een ander

Bij dankbaarheid is het belangrijk dat je je kunt inleven in een ander. Dat geldt voor het geven, omdat je oog moet hebben voor de wensen en behoeften van de ander. En het geldt voor het ontvangen, omdat je oog moet hebben voor de goede intentie van de gever.
Een omschrijving van ondankbaarheid is dan ook dat je de goede bedoelingen van de ander niet ziet.

Dankbaarheid zorgt voor…

–      een goed gevoel en lekker in je vel zitten als iemand iets voor je doet;
–      motivatie bij jezelf om goede dingen voor een ander te doen;
–      motivatie bij de ander dat die ook goede dingen doet.

Dankbaarheid in moeilijke tijden

Als je lekker in je vel zit, is het een stuk makkelijker om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Toch blijkt dat het belangrijk is om stil te staan bij wat allemaal wel goed gaat, als je niet lekker in je vel zit of in een stressvolle situatie verkeert. Ik bedoel dan niet dankbaar zijn dat je iets vervelends mee maakt, maar dankbaar zijn voor de manier waarop jij ermee omgaat en dankbaar voor de betere tijden die komen.

Je kunt beter met stressvolle situaties omgaan als je jezelf regelmatig eraan herinnert om dankbaar te zijn. Dat zorgt voor meer positieve emoties, wat vervolgens weer zorgt voor meer vertrouwen in je eigen kunnen en meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je nieuwe dingen leert en maakt je weer veerkrachtiger. Daardoor kun je beter met stressvolle situaties omgaan, waardoor je weer meer zelfvertrouwen hebt. En ga zo maar door. En deze mooie vicieuze cirkel zorgt weer voor een gelukkiger mens.

Laat in een reactie weten waar jij dankbaar voor bent

Bron
Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.