Maand juli: Veerkracht

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Veerkracht

Veerkracht betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan en/of er weer beter bovenop komt. Je wordt/bent veerkrachtiger als je vooral positieve emoties ervaart. De meeste mensen overleven dan ook stressvolle gebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, zonder psychische problemen eraan over te houden. Schokkende gebeurtenissen horen dan ook bij het leven. Vergelijk het maar met bamboe tijdens en na een storm. Een bamboe buigt mee met de storm. Als de storm voorbij is, buigt de bamboe weer terug. Zo is het ook met veerkrachtige mensen.

Richt je dus op alles wat wel goed gaat. Je krijgt daardoor meer vertrouwen in je eigen kunnen en meer zelfvertrouwen. Hierdoor leer je nieuwe vaardigheden die je weer toe kunt passen in allerlei verschillende situaties. Zo ook in stressvolle situaties, waar je beter mee om leert gaan. Je wordt dan weer veerkrachtiger en zo is de cirkel rond.

Mensen met veel veerkracht

Er is onderzoek gedaan naar de veerkracht van mensen (Tugade & Fredrickson, 2004). Het blijkt dat mensen met veel veerkracht optimistischer zijn dan mensen met weinig veerkracht. Ze staan open voor nieuwe ervaringen en ervaren meer positieve emoties. Zo blijkt dat positieve emoties belangrijk zijn bij veerkracht, ook in stressvolle situaties. Positieve emoties beschermen je namelijk tegen een depressie. Ze zorgen ervoor dat je met de situatie om kunt gaan.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen sneller weer verder kunnen met hun leven als ze positieve emoties ervaren samen met hun gevoelens van verdriet en misschien wel boosheid om het overlijden van een dierbare (Ong et al., 2006). Je kunt deze positieve emoties bijvoorbeeld ervaren door terug te denken aan de kwaliteiten van en de mooie herinneringen aan je dierbare. Je kunt ook positieve emoties ervaren door dankbaar te zijn voor de troost en hulp die je krijgt van vrienden en familie. Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat de positiviteit de grootste hulpbron kan zijn tijdens stressvolle situaties om de negatieve gevoelens te stoppen (Fredrickson, 2009).

Mensen met meer veerkracht zoeken in vervelende tijden actief naar oplossingen om de situatie positiever te maken. Hoe meer je je hierop richt, hoe groter de kans dat je die oplossingen ook vindt.

Oefeningen

Niets is altijd hetzelfde

Raad van een wijze vrouw

Zoek naar positiviteit bij overlijden
Ze zeggen wel eens: ‘Het is beter te hebben liefgehad en verloren, dan nooit te hebben liefgehad’. In deze uitspraak zit al een kiem van positiviteit.

Hoe verdrietig je ook bent en hoe moeilijk je het ook in het begin vindt, ga eens na of je iets positiefs kunt vinden in jouw situatie. Is er wellicht iets waar je dankbaar voor kan zijn? Had het erger kunnen zijn dan het is? Wat maakt dan dat het niet erger is? Het kan ook helpen om er met iemand anders over te praten. Uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet uitmaakt wat het is, als je maar iets positiefs kunt vinden, hoe klein ook. Dit kan het zaadje zijn dat je zaait om meer positieve dingen in de toekomst kunnen oogsten.

Bron
Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.