Maand juli: Positieve emoties

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Positieve emoties

Er zijn verschillende emoties. Deze maand staan de positieve emoties centraal. Voor het gemak som ik de positieve emoties waar ik het over heb even op:
–      belangstelling;
–      voldoening;
–      vreugde;
–      geluk;
–      trots;
–      opluchting;
–      genegenheid;
–      liefde.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat de positieve emoties ervoor zorgen dat je nieuwe vaardigheden leert, waardoor je veerkrachtiger bent/wordt. Veerkrachtig zijn betekent dat je mogelijkheden vindt om met een probleem om te gaan en de draad weer op kunt pakken (Fredrickson, 2003, 2009). In mijn blog van 18 juli ga ik hier dieper op in.

Het blijkt dat tegenover één negatieve emotie je drie positieve emoties moet zetten om in balans te blijven en/of je goed te voelen. Ik vond dit een eye-opener. Dit betekent voor mij dat negatieve emoties veel impact hebben en veel van je vragen. Positieve emoties daarentegen vragen minder van je en je krijgt er juist net energie van. Waarom kies je dan niet voor positiviteit? Vind je dit nog niet zo makkelijk? Kies dan iedere dag tijdens het opstaan bewust voor positiviteit. Je zult vooral in het begin moeite moeten doen om te kiezen voor positieve emoties. Als je dit lange tijd volhoudt en vaker doet, wordt het een gewoonte. Het is hetzelfde als met afvallen. De beste manier om af te vallen is om je gewoontes voor altijd te veranderen. En dit kost een hele periode, voordat je het automatisch doet. Je hoeft dan niet meer na te denken, het gaat vanzelf.

De functie van negatieve emoties

Bij deze dan toch een kort stuk over negatieve emoties. Ik kan namelijk niet ontkennen dat de negatieve emoties ook een functie hebben. Negatieve emoties hebben we vooral om te overleven. De emotie angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat we wegrennen of aanvallen. Dat is maar goed ook. Het zorgt er namelijk voor dat we een grote kans hebben om gevaarlijke situaties te overleven.
Helaas kunnen negatieve emoties in je lijf en in je hoofd blijven zitten, ook al zit je niet meer in een gevaarlijke situatie. Deze emotie helpt jou dan ook niet meer. Je leert er geen nieuwe vaardigheden meer door, omdat je bepaalde situaties vermijdt. Dat houdt jouw vervelende gevoel in stand. Daarom is het belangrijk om weer een positief te gaan denken en positieve emoties te ervaren. Zoals net hierboven aangegeven zorgen positieve emoties ervoor dat je nieuwe vaardigheden leert, waardoor je veerkrachtiger wordt. Daardoor kun je weer beter met situaties omgaan die je eerder eng vond.

De fijne en goede kanten van positieve emoties

–      Je ontwikkelt je kwaliteiten;
–      Je bent veerkrachtiger en zit lekkerder in je vel;
–      Je kunt beter met verschillende situaties omgaan;
–      Je kunt met een afstand kijken naar situaties die je stress kunnen geven;
–      Je kunt ervoor zorgen dat negatieve emoties verminderen;
–      Je herstelt lichamelijk sneller als je stress hebt ervaren;
–      Je bent creatiever;
–      Je kunt beter onderhandelen;
–      Je kunt beter problemen oplossen.

Positiviteit kan toenemen door

–      oprechte gevoelens toe te laten en niet doen alsof;
–      positief te kijken naar alledaagse bezigheden en gebeurtenissen;
–      positieve gebeurtenissen nog positiever maken;
–      extra stil te staan bij positieve gebeurtenissen;
–      dankbaar zijn voor wat er al is;
–      aardig zijn voor anderen;
–      oog hebben voor vriendelijkheid van anderen;
–      passies volgen;
–      dromen over jouw toekomst;
–      dromen over jouw successen;
–      jouw kwaliteiten vaker toepassen in werk en relaties;
–      relaties met anderen verbeteren;
–      de natuur opzoeken;
–      eventueel mediteren of mindfulness-oefeningen doen.

Deel je positieve emoties

Het is natuurlijk erg fijn om positieve emoties bij jezelf te ervaren. Net zo fijn is het delen van jouw positieve ervaringen. Door positiviteit met elkaar te delen, haal je het beste in elkaar naar boven en zorg je er allebei voor dat je lekker in je vel zit. Ik hoef jou ondertussen niet meer te vertellen dat deze positiviteit er vervolgens weer voor zorgt dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan.

Het kan prettig zijn om je problemen met anderen te delen. Dat is belangrijk, omdat het je helpt om met vervelende situaties om te gaan. Toch is het belangrijk om meer positiviteit met elkaar te delen dan negativiteit. Als jullie relatie vooral bestaat uit problemen en negativiteit met elkaar delen, dan is dat niet goed voor je relatie. Daarom is het belangrijk om ook veel positiviteit met elkaar te delen en samen positieve emoties te ervaren. Jullie voelen je dan allebei beter en het blijkt dat je positieve gebeurtenissen beter onthoudt als je deze met iemand deelt. Dus… heeeeel veeeeel positieve gebeurtenissen met elkaar delen!

Video

In deze video krijg je nog wat meer uitleg over positieve emoties

Oefeningen

Positieve emoties zorgen voor meer creativiteit
Met deze oefening wordt duidelijk hoe positieve emoties kunnen zorgen voor het verbreden van je mogelijkheden en voor meer creativiteit. Leg een stuk papier en een pen klaar. Bestudeer dan een minuut lang heel precies de achterkant van je hand en beschrijf voor jezelf alles wat je ziet: je huid, de kleur ervan, de aderen op je hand, de knokkels van je vingers. Maak dan een lijst van alles wat je op dit moment zou willen doen. Neem daar rustig de tijd voor. Denk aan het gevoel dat je had toen je naar je hand keek en schrijf op wat dit gevoel je wil laten doen. Als deze lijst klaar is, leg je hem even weg en ga je naar de stap hieronder.

Denk nu een minuut lang terug aan een heel prettig moment in je leven. Een moment waarop alles lekker liep en je je heel goed voelde. Laat dit gevoel even groeien en geniet ervan. Maak dan nu weer een lijst van alles wat je op dit moment zou willen doen. Neem daar ook weer rustig de tijd voor. Denk aan het gevoel dat je had toen je terugdacht aan dat prettige moment in je leven en schrijf alles op wat dit gevoel je wil laten doen. Als je ook deze lijst klaar hebt, vergelijk dan beide lijsten. Tel het aantal ideeën van elke lijst op. Welke lijst is langer?

Zet de positieve knop je hoofd om

Bespreek samen alle positieve gebeurtenissen
Kies voor deze oefening iemand die je aardig vindt en die je dagelijks ziet. Spreek een week lang (of langer als je dat prettig vindt) met die persoon af om elkaar dagelijks over één of meer positieve gebeurtenissen van die dag te vertellen. Deze oefening zal het meeste effect op jullie relatie en op jezelf hebben als de relatie met de ander of dat verhaal positief en enthousiast is.

Doe elke dag vijf aardige dingen voor anderen
Dat kunnen grote en kleine dingen zijn, zoals het geven van een compliment of het helpen van de buurvrouw met het maaien van het gras. Zoek uit waar je anderen echt een plezier mee kunt doen. Ga aan het eind van de dag na of je aan vijf aardige dingen bent toegekomen en geniet van het goede gevoel dat je ervan krijgt: de verbondenheid met die ander of het gevoel van trots of tevredenheid. Wees creatief en zoek elke week nieuwe dingen waarmee je een positief verschil maakt in het leven van anderen. Doe dit een paar maanden en kijk dan wat dat voor jouw leven betekent.

 

Bron
Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.