Maand juli: Geloof in je eigen kunnen

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Geloof in je eigen kunnen

De vorige blog ging over zelfvertrouwen. Deze blog gaat over het vertrouwen in je eigen kunnen. Uiteraard hangen deze twee met elkaar samen. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je gelooft in je eigen kunnen.

Ik geloof dat je zelf invloed hebt op de uitkomst van wat je doet. Als jij negatief reageert, zal iemand waarschijnlijk weer negatief op jou reageren. Als jij positief reageert, heb je een grotere kans dat iemand ook positief op jou reageert. Hoe jij reageert, heeft alles te maken met hoe jij denkt. Het gaat er dan niet om wat je zult doen, maar om wat je denkt dat je kunt doen. Als jij bijvoorbeeld denkt dat je iets niet kunt, dan zal je dit ook never nooit kunnen. Je zult waarschijnlijk niet eens een goede poging wagen. Als jij denkt dat je iets wel kunt, dan doe je je uiterste best. Dan heb je een hele grote kans dat het dus ook lukt.

Als je vertrouwen hebt in jezelf en wat je kunt, dan kun je ook makkelijker met vervelende situaties omgaan. Je vindt dan een manier om hiermee om te gaan.

Weinig vertrouwen in jezelf en wat je kunt, is een belangrijk kenmerk van een depressie. Depressieve mensen geloven niet dat ze iets kunnen. En door hun angst en het vermijden van bepaalde situaties zullen ze nooit leren om een bepaalde vaardigheid of situatie onder de knie te krijgen. Daardoor geloven ze nog minder in wat ze zelf kunnen. En dan blijven ze in die vicieuze cirkel zitten.

Pak je eigen invloed

Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf. Zo kun je namelijk controle uitoefenen op je eigen leven. Als je vertrouwen hebt in jezelf, dan geloof je ook dat je bepaalde situaties kunt veranderen en bepaalde vaardigheden kunt leren. Je durft dan doelen te stellen, die je vervolgens ook behaalt. Je bedenkt namelijk strategieën om aan je doelen te werken en je bedenkt oplossingen als het even wat minder makkelijk gaat. Ook kun je makkelijk bij jezelf nagaan welke vaardigheden je al wel bezit, die je in die situatie in kunt zetten om je doel te behalen. Door dit te doen en je doelen te behalen, krijg je weer meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen.

Oefeningen 

Wat zijn jouw kwaliteiten/wat vind jij positief aan jezelf?

Uiterlijk
Wat vind je mooi of leuk aan jezelf?

Relaties met anderen
Waar ben je goed in met anderen? Wat maakt het leuk om met jou te leven?

Persoonlijkheid
Wat vind je van jezelf? Welke karaktereigenschappen heb je?

Hoe anderen jou zien
Wat waarderen anderen in jou, welke complimenten krijg je wel eens?

Functioneren op werk of school
Waar ben je goed in?

Functioneren in dagelijkse bezigheden/het huishouden
Wat gaat er goed?

Wat gaat er goed in je leven?
Let de komende tijd eens op alles wat er goed gaat in je leven, wat niet hoeft te veranderen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Let ook eens op alles wat beslist niet mag veranderen, omdat het goed gaat en jij het goed doet. Kijk ook eens naar wat anderen goed doen en hoe zij dat voor elkaar krijgen. Wat kan jij daarvan gebruiken?

Bron
Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.