Maand juli: Zelfvertrouwen

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Zelfvertrouwen

Met zelfvertrouwen bedoel ik je gevoel van eigenwaarde.  Als je zelfvertrouwen hebt, dan geloof je in jezelf en denk je vooral positief over jezelf. Ik hoef je natuurlijk niet meer te vertellen hoe belangrijk het is om zelfvertrouwen te hebben. Je zit lekkerder in je vel, je durft doelen te stellen en behaalt deze ook. Alleen maar door positief over jezelf en de situatie te denken. Ik weid dan ook niet verder uit over dit onderwerp, omdat ik denk dat het voor zich spreekt. Wel vraag ik je om één of meerdere van onderstaande oefeningen te doen om ervoor te zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. In de volgende blog die op 12 juli verschijnt heb ik het over vertrouwen in je eigen kunnen. Dat hangt samen met zelfvertrouwen. In die blog zal ik hier dan ook meer over uitweiden.

Video

Zo denkt iedereen dat je stikt van het zelfvertrouwen.

 

Oefeningen

Zelfportret
Maak een positief zelfportret. Vraag aan ongeveer tien mensen die jou goed kennen om elk drie korte verhaaltjes te schrijven over hoe jij bijdraagt aan de wereld. Hier maak je dan een positief zelfportret van. Door hier regelmatig naar te kijken krijg je meer zelfvertrouwen en het kan je helpen als je niet lekker in je vel zit. De uitdaging is om je leven zo in te richten dat je elke dag gebruik kunt maken van je positieve zelfportret.

Je jeugd
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, komt dat ergens vandaan. Vaak kun je dat terugleiden naar je jeugd. Je kunt je jeugd op verschillende manieren aan jezelf en aan anderen vertellen. Als je aandacht schenkt aan de manieren waarop je met de moeilijke momenten in je jeugd bent omgegaan, dan krijg je meer zelfvertrouwen. Je zult trots zijn op jezelf in plaats van spijt of schaamte hebben. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, stel jezelf dan de volgende vragen:
–      Wat heeft je geholpen om te overleven?
–      Wat heb je geleerd van je moeilijke jeugd?
–      Hoe is het je later in je leven gelukt alsnog die ervaringen op te doen die je als kind hebt gemist?

Je innerlijke stem
Iedereen heeft een stem in zichzelf die haar mening geeft over alles wat je doet. Deze stem heeft veel invloed op hoe we over onszelf denken. Je staat alleen niet de hele dag stil bij wat deze stem tegen je zegt. Sta dus eens stil bij deze stem. Word je bewust van wat zij allemaal tegen je zegt.
Houd een aantal dagen lang een klein notitieboek of je telefoon in de buurt, zodat je op kunt schrijven welke negatieve meningen de stem zegt. Bijvoorbeeld: ik ben te dik, te oud, niet slim genoeg, etc. Schrijf het op, zodra je je er bewust van bent dat de gedachte er is.
Als je dan naar de lijst kijkt, vraag jezelf dan af: als ik zo over mezelf denk, is het dan raar dat ik weinig zelfvertrouwen heb?
Wat je vervolgens gaat doen is telkens als je zo’n negatieve gedachte krijgt, een positieve gedachte er tegenover zetten. Vind je dit nog niet zo makkelijk? Zeg dan eerst STOP tegen je gedachte. Je hebt dan de tijd om na te denken wat voor positieve gedachte je er tegenover zet.
https://sociaalzelfvertrouwen.nl/zelfvertrouwen-oefeningen/

Let op je taalgebruik
In je taalgebruik laat je merken of je zelfvertrouwen hebt of niet. Als je veel woorden als eigenlijk, maar, in principe gebruikt, dan kom je minder zelfverzekerd over. Let op je woorden en laat deze tussenwoorden weg. Ze hebben geen waarde en halen wat je vertelt alleen maar naar beneden.
Vervang het woord probleem door uitdaging. Daardoor haal je de negatieve lading van het onderwerp af. Je zult je meer gemotiveerd voelen om er iets aan te doen, dan wanneer iets een probleem heet.
Vervang het woord moeilijk voor nog niet zo makkelijk.

Bronnen

Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.

https://sociaalzelfvertrouwen.nl/zelfvertrouwen-oefeningen/