Maand juli: Hoop

Waarom staan positieve emoties centraal in de maand juli

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Hoop

Al sinds 1950 schenken artsen en psychologen aandacht aan hoop bij gezondheid en lekker in je vel zitten. Het geeft je kracht en kan zelfs een deel voor genezing zorgen.

Hoop richt zich op het bereiken van een doel. Het houdt in dat je succesvol bezig bent om stappen te zetten richting je doel. Het eerste wat je dus moet doen is een doel formuleren. Zorg dat je deze BE SMARTI maakt. Lees mijn blog Hoe kan ik een doel formuleren voor hulp. Weet je nog niet wat je doel is, neem dan eens een situatie onder de loep, waarvan je graag wilt dat dit in het vervolg anders verloopt. Lees daarvoor mijn blog Je huidige situatie onderzoeken.

Hoop bestaat uit drie onderdelen en staan allemaal met elkaar in verbinding (Snyder, 1994):

–      Mensen die hoop hebben, formuleren hun doel duidelijk en haalbaar.
Daardoor kunnen ze hun doel ook beter bereiken, waardoor ze weer hoop hebben dat ze een volgend doel kunnen bereiken. Als hoopvolle mensen een te groot doel in hun hoofd hebben, dan weten ze hoe ze hier kleinere doelen van kunnen maken die wel haalbaar zijn.

–      Als je je doel helder hebt, zorg je er als hoopvol mens voor dat je verschillende wegen kunt bewandelen om je doel te behalen.
Als de ene weg niet lukt, dan weten ze altijd een andere route te vinden. Mensen die geen of weinig hoop hebben, zien de verschillende wegen naar het doel niet.

–      Je eigen gedachten die je het vertrouwen geven dat je je doel kunt bereiken.
Je zorgt er zelf voor dat je in beweging komt en jezelf motiveert om die stappen te zetten om je doel te behalen. Het gaat dan dus om positieve gedachten die hoopvolle mensen inzetten.

Ook als je een hoopvol mens bent, nog steeds zal je op weg naar je doel vast een keer twijfelen of bang zijn dat je je doel niet kunt behalen. De sleutel tot succes is om dan gewoon door te gaan. Onderzoek welke wegen allemaal naar Rome leiden en kies de weg die voor jou het beste voelt en eruit ziet.

Het blijkt dat hoopvolle mensen het langer volhouden om een bepaalde taak uit te voeren om hun doel te bereiken. Daarnaast zijn optimistische mensen vaak hoopvoller en denken ze positiever. Hier zullen zij hun doelen ‘makkelijker’ behalen dan pessimistische mensen. Lees ook de blog van de maand juli over optimisme.

Hoopvolle gedachten

Hoopvol zijn kun je leren. Dit heeft vooral te maken met je gedachten. Als je hoop hebt, zijn je gedachten positiever. Goed nieuws, je gedachten kun je onder controle krijgen. Zorg dat je een aantal zinnen hebt, die je kunt oproepen als je merkt dat je de hoop verliest. Welke zinnen geven jou hoop? Schrijf deze zinnen op en houd ze in de buurt, zodat je deze erbij kunt pakken als je het even niet meer weet.

Meer informatie

Lees ook Krachtige gedachten doen meer dan je denkt. van Academy coaching.

Oefening Hoe kun jij hoopvoller denken?

Bron
Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam.