Maand juli: Optimisme

Waarom staan positieve emoties centraal in de maand juli

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Dat kan, klik dan hieronder op play.

Verwachtingen die je hebt, zijn een goede voorspeller voor wat er daadwerkelijk gebeurt

Wat je van jezelf of van iemand anders verwacht, is een grote voorspeller van wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Als je bij tegenslag verwacht dat dit zo blijft en dat jij er niets aan kunt veranderen, dan blijft het ook zo. Je onderneemt namelijk geen actie als je denkt dat jij er niets aan kunt veranderen. Je vermijdt bepaalde situaties, je wordt angstig en kunt zelfs depressief worden en lichamelijke klachten krijgen. Als jij bij tegenslag verwacht dat jij dit kunt veranderen, dan onderneem je actie. Je kunt het dan beter volhouden, waardoor je de situatie in iets beters verandert. Dit laatste noemen we optimisme.

Als je positief denkt, reageer je positiever en voel je je beter en zelfverzekerder. En zo gaat dat maar door. Het tegenovergestelde geldt voor mensen die negatief denken. Belangrijk is om te ontdekken hoe jij uit die negatieve spiraal kan komen en optimistischer in het leven kunt staan.

Zoals eerder aangegeven blijkt dat optimistische mensen gelukkiger zijn. Optimisme kun je leren. Uit onderzoek komt naar voren dat pessimisten zich gelukkiger voelen als ze een van de volgende opdrachten deden:

–      Een week lang elke dag zo veel mogelijk opschrijven wanneer ze op hun best waren geweest.
–      Een week lang elke dag de eigen kwaliteiten opschrijven.
–      Mensen bedanken die ze nog niet bedankt hadden.
–      Een week lang elke dag drie goede dingen uit hun leven noteren.

Wat past beter bij jou: de rol van de pessimist of van de optimist?

 

Bekijk de volgende video om te ontdekken wat ons gelukkig maakt

Hoe werkt geluk in ons brein?

Oefening Kies voor de optimist

 

Bronnen

Aubele T, Wenck S & Reynolds S (2011) Geluk begint in je brein. Hoe we onze hersenen kunnen herprogrammeren om gelukkiger te zijn. Zuidnederlandse Uitgeverij N.V.: Aartselaar

Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam