Help jij de wereld een stuk mooier te maken door ook zelf gelukkiger te worden?

Waarom staan positieve emoties centraal in de maand juli

Deze maand juli staat in het teken van positieve emoties. Als je regelmatige positieve emoties ervaart, word/ben je veerkrachtiger. Dit betekent dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Ik vind dit belangrijk, omdat je dan gelukkiger kunt zijn. En gelukkige mensen maken de wereld een stuk mooier, toch?

Help jij de wereld een stuk mooier te maken door zelf ook gelukkiger te worden?

Doe mee en laat je inspireren door blogs, oefeningen, uitspraken en video’s. En deel dit met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Luister jij liever naar mijn blog?

Beluister dit dan hieronder.

Positieve psychologie

De Positieve psychologie ontstond eind jaren negentig en richt zich vooral op het ontwikkelen van je eigen krachten en minder op het bestrijden van psychische klachten. Je richt je meer op wat wel goed gaat en welke factoren jou daarbij helpen. Als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit of je ervaart angst, dan ga je kijken op welke momenten deze klachten niet of minder voorkomen en hoe je dat dan doet. Vervolgens kijk je hoe je deze krachten in kunt zetten op momenten dat je dat vervelende gevoel wel ervaart.

Bannink (2009) benoemde een aantal familieleden van de Positieve psychologie in haar boek Positieve psychologie in de praktijk. Het gaat om de volgende familieleden:

–      Optimisme
–      Hoop
–      Zelfvertrouwen
–      Vertrouwen in je eigen kunnen
–      Positieve emoties, zoals belangstelling, voldoening, vreugde, geluk, trots, opluchting, genegenheid en liefde
–      Veerkracht
–      Geluk
–      Dankbaarheid
–      Flow
–      Verbondenheid

Deze maand juli neem ik je mee in de uitleg van deze familieleden en hoop ik je een aantal inzichten te geven. Kies de onderwerpen, foto’s, video’s en oefeningen uit die jou aanspreken. Laat in een reactie je ervaring weten. Wat doet het met je (of doet het niets met je), wat vindt je ervan, waar wil je meer over weten, etc.

Video

Bekijk de volgende video met uitleg over de Positieve psychologie. Je ziet wat de Positieve psychologie niet is en wat het vooral wel is.

Oefening Wat zijn jouw kwaliteiten?

Deel je ervaringen

Ik ben benieuwd naar jou ervaringen. Deel ze met mij privé of op Facebook of Twitter.

Nog meer informatie

Blog van Coachingspraktijk van Noije: Hoe zorg je ervoor dat je je gelukkig voelt?

Interessant en kort verhaal/voorbeeld over pessimisten en optimisten:

Bronnen

Aubele T, Wenck S & Reynolds S (2011) Geluk begint in je brein. Hoe we onze hersenen kunnen herprogrammeren om gelukkiger te zijn. Zuidnederlandse Uitgeverij N.V.: Aartselaar

Bannink, F (2009) Positieve psychologie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers: Amsterdam