Hoe kun je kwetsbaarheid op een positieve manier inzetten?

Luister je liever naar mijn blog?

Dat kan. Klik dan hieronder op play.

Even voor alle duidelijkheid: kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte! En alles wat we meemaken, de onzekerheden, risico’s en emoties (=kwetsbaarheid), zijn geen vrije keuze. De enige keuze die je hebt, is hoe je ermee omgaat. Als je je kwetsbaarheid verbergt, reageer je vanuit angst en ben je minder verbonden met jezelf en de mensen om je heen.

Je stelt je in relatie met andere mensen kwetsbaar op. Als je dat niet doet en je wacht totdat je perfect bent, en zogenaamd niet meer kwetsbaar, dan ga je geen relaties aan en gaan alle kansen aan je voorbij.

Kwetsbaarheid betekent jezelf blootgeven. Dat is inderdaad eng en je neemt risico’s. Anderen kunnen je kwetsen. Het is echter geen vorm van zwakte als je je kwetsbaarheid laat zien. Het is juist een kracht als je dat doet.

Wat is kwetsbaarheid dan wel?

Kwetsbaarheid is de kern van al onze emoties. Het is niet positief of negatief. Als we voelen, zijn we kwetsbaar. Als je gelooft dat kwetsbaarheid een zwakte is, dan geloof je dat voelen hetzelfde is als zwakte. Als je je gevoel afsluit, omdat je bang bent dat je kwetsbaarheid tonen pijn doet, dan laat je veel mooie dingen aan je voorbij gaan. Dan benut je je talenten niet.

Brown (2012) definieert kwetsbaarheid als onzekerheden trotseren, risico’s nemen en je emotioneel blootgeven. Als je kijkt naar kwetsbaarheid in liefde, dan zie je dat liefde onzeker en een groot risico is. Je weet niet of iemand je gaat verlaten of misschien overlijdt. Dat is doodeng en je loopt de kans dat je gekwetst wordt. Maar kun jij je een leven zonder liefde voorstellen?

Kwetsbaarheid is niet dat je zomaar alles eruit gooit en alles met iedereen deelt. Zomaar onthullingen doen of allerlei informatie op sociale media zetten is geen kwetsbaarheid tonen. ‘Kwetsbaarheid is het delen van gevoelens en ervaringen met mensen die het hebben verdiend om erover te horen’ (Brown, 2012). En dit is gebaseerd op wederzijds respect en vraagt vertrouwen en het stellen van grenzen. Het is dan ook logisch dat je je kwetsbaarheid niet aan iedereen laat zien. Niet iedereen gaat even netjes met jouw kwetsbaarheid en jouw gevoel om. Wees dan ook alert als je nieuwe mensen ontmoet.

Hoe kun je kwetsbaarheid op een positieve manier inzetten?

Nog meer informatie

Wil je nog meer informatie over kwetsbaarheid? Lees dan ook de blog van Tamara Beekmans op de website van Vrouwenkrachtacademie: ‘Hoe zet je je kwetsbaarheid in als kracht?’

Bron: Brown, B (2012) De kracht van kwetsbaarheid. Heb de moed om niet perfect te willen zijn. Bruna Uitgevers: Utrecht