Charisma, waarom hebben sommigen dat en hoe kun je dat krijgen?

Luister je liever naar mijn blog?

Dat kan. Klik dan hieronder op play.

Meestal wordt gezegd dat je charisma hebt of niet. Is dat echt zo? Of kun je charisma ook aanleren/oefenen?

Mijn antwoord op die laatste vraag is ja. Ik geloof dat je door je bewust te zijn van je uitstraling en dit te veranderen, je charisma aan kunt leren.

Waarom vallen sommige mensen meer op?

Sommige mensen hebben charisma van zichzelf. Het lijkt erop dat ze er niets voor hoeven te doen. In wat voor situatie zij zich ook bevinden, zij komen zelfverzekerd over. In een grote groep mensen vallen zij op. Deze mensen zitten helemaal op één lijn met wat ze denken, voelen en doen.

Mensen vallen op door hoe ze iets zeggen, in plaats van door wat ze zeggen. Als we met elkaar communiceren dan richten we ons voor 55% op lichaamstaal, 35% op hoe iemand iets zegt en slechts 7% op wat iemand zegt.

Als mens verwerk je gedurende de dag veel verschillende indrukken. Als iemand met haar hele lijf hetzelfde uitstraalt, bijvoorbeeld charisma of zekerheid, dan pikken we dat ook als zodanig op. We kunnen iemand dan beter inschatten. Als iemand met haar stem een andere indruk geeft dan met haar lichaamshouding, dan komen deze signalen niet overeen. Wij kunnen iemand dan niet goed inschatten, waardoor dat minder prettig overkomt.

Als iemand helemaal geen signalen uitstraalt, dan is dat ook niet goed. Iemand wordt dan vaak als oninteressant en saai beoordeeld. Daarom is het belangrijk dat je met je hele lichaam, dus zowel stemgeluid als lichaamshouding, dezelfde zelfverzekerde uitstraling afgeeft.

Hoe krijg je meer charisma?

Zoals hierboven al aangegeven is het belangrijk dat je hele lichaam hetzelfde uitstraalt. Elk persoon die een sterke uitstraling heeft, doet wat zij doet heel bewust. Zij neemt alle gebeurtenissen bewust waar. Zorg er dan ook eerst voor dat je je bewust bent van je omgeving, je gedachten, je gevoelens, wat jij doet en hoe de ander op jou reageert.

Voordat je verder gaat naar onderstaande tips is het belangrijk om je te realiseren dat ieder persoon uniek is en iets bijzonders bezit. Achterhaal wat jou uniek maakt en benadruk dit. Het kan gaan om bepaalde gebaren, de manier waarop je loopt en je lichaamshouding. Kies bewust voor dit unieke deel van jou. Door te oefenen ontwikkel je jouw unieke lichaamstaal en jouw unieke charisma.

Hieronder volgen nog een aantal tips:

–      Ben je bewust van de persoon met wie je in gesprek bent.
Ben je bewust van hoe deze persoon zich beweegt en maak daarbij oogcontact.

–      Ben je bewust van je gevoelens.
Dat doe je door inzicht te krijgen in wie je bent, je persoonlijkheid te ontwikkelen en met open blik naar de wereld en de mensen om je heen te kijken.

–      Pas je houding aan.
Zorg voor een zelfverzekerde houding die bij je past, zoals eerder al aangegeven. Een zelfverzekerd mens loopt vaak met haar kin omhoog, maakt oogcontact en heeft haar borst vooruit.

–      Bedenk welke spiergroepen je nodig hebt om een natuurlijke, rechte, zelfverzekerde houding te hebben.
Span en ontspan deze spiergroepen een aantal keer achter elkaar. Doe dit een aantal dagen. Dan weet je welke spiergroepen jij nodig hebt voor jouw specifieke zelfverzekerde houding. Dit kun je nu elke keer toepassen als jij zelfverzekerd over wilt komen.

–      Pas je stemgeluid aan.
Een zachte stem en binnensmonds praten komt onzeker over. Een samengeknepen keel komt koud en afwijzend over. Een rustig en duidelijke stem, niet te laag en niet te hoog, komt zelfverzekerd over.

–      Kies voor een lichaamshouding en stemgeluid die voor de volle honderd procent bij jou past.
Pas als alles volledig in harmonie met elkaar is en bij elkaar past, kom je zelfverzekerd en zelfbewust over.

Nog meer tips

Femme is een lifestyle channel voor vrouwen. In de volgende video krijg je nog een aantal tips om zelfverzekerd over te komen.

Hulp bij het aanleren van een zelfverzekerde houding?

Wil je hulp bij het aanleren van charisma en een zelfverzekerde houding? Meld je dan nu aan voor online of persoonlijke coaching. Klik hier.

Bron: Landauer, A (2014). Charisma en charme. Balmedia: Schiedam